ផ្លែឈើទាំង ៥ ដែលមានវីតាមីន C ច្រើនជាងផ្លែក្រូច

  • 2025-06-06 08:47:25
  • ចំនួនមតិ 0 | ចំនួនចែករំលែក 0

ផ្លែឈើទាំង ៥ ដែលមានវីតាមីន C ច្រើនជាងផ្លែក្រូច

មនុស្សតែងតែគិតថាផ្លែក្រូចជាផ្លែឈើដែលមានវីតាមីន C ច្រើនជាងគេ ប៉ុន្តែការពិត ទំព័រថ្ងៃនេះមានអត្ថបទមួយឆ្លើយតបថា ផ្លែឈើទាំង ៥ ខាងក្រោមនេះមានវីតាមីន C ច្រើនជាងផ្លែក្រូច ២ ដង។

ផ្លែក្រូចទំហំមធ្យម (120-150g) មានផ្ទុកវីតាមីន C 68mg។ នេះគឺជាសារធាតុចិញ្ចឹមដ៏សំខាន់ដែលជួយបង្កើនប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ និងការពារកោសិកាពីការបំផ្លាញ។ 

អ្នកឯកទេសអាហារូបត្ថម្ភ Carol Johnston (សាកលវិទ្យាល័យ Arizona State សហរដ្ឋអាមេរិក) ណែនាំឱ្យញ៉ាំផ្លែឈើស្រស់ៗ ពីព្រោះវីតាមីន C នឹងត្រូវបានបំផ្លាញកំឡុងពេលកែច្នៃ ឬការប៉ះពាល់នឹងកំដៅ ពន្លឺ និងអុកស៊ីសែន។ 

  1. ម្រេចកណ្ដឹង អាស្រ័យលើពណ៌ ម្ទេសប្លោកមានបរិមាណវីតាមីន C ខុសៗគ្នាចាប់ពី 132mg (ម្រេចកណ្ដឹងពណ៌បៃតង) 210mg (ក្រហម) 342mg (លឿង)។ ផ្លែឈើនេះជាប់ចំណាត់ថ្នាក់កំពូលនៃមាតិកាវីតាមីន C មានកាឡូរីទាប ជាតិខ្លាញ់ទាប និងផ្តល់ជាតិសរសៃ។ ម្ទេសក្រហមក៏មានផ្ទុកនូវវីតាមីន A ច្រើនផងដែរ ដែលល្អសម្រាប់ភ្នែក និងប្រព័ន្ធការពាររាងកាយ។
  2. គីវី ផ្លែគីវីស្រស់ ១៨០ ក្រាម ផ្តល់វីតាមីន C ១៣៤ មីលីក្រាម។ គីវីក៏ស្ថិតក្នុងចំណោមផ្លែឈើដែលមានជាតិស្ករទាបបំផុតផងដែរ។
  3. ផ្លែត្របែក ផ្លែត្របែកមធ្យមមួយមានផ្ទុកវីតាមីន C 125mg។

ផ្លែឈើត្រូពិចនេះគឺជាអាហារបំប៉ន "superfood" ។ ក្រៅពីមានបរិមាណវីតាមីន C ជិតពីរដងដូចផ្លែក្រូច ផ្លែត្របែកក៏សម្បូរទៅដោយប្រូតេអ៊ីន ម៉ាញ៉េស្យូម ប៉ូតាស្យូម និងជាតិសរសៃផងដែរ។  4. ផ្លែស្ត្របឺរី ផ្លែស្ត្របឺរី ១៥០ ក្រាមមានផ្ទុកវីតាមីន C ៩០ មីលីក្រាម។ អ្នកឯកទេសខាងអាហារូបត្ថម្ភណែនាំឱ្យញ៉ាំផ្លែប៊ឺរីដូចជា ផ្លែស្ត្របឺរី ទំពាំងបាយជូ និងប៊្លូបឺរី ព្រោះវាផ្ទុកសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម និងសារធាតុប្រឆាំងការរលាក ដែលអាចកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺមហារីក។ 5. ផ្លែល្ហុង ផ្លែល្ហុង ១៤០ ក្រាមមានផ្ទុកវីតាមីន C ៨៨ មីលីក្រាម។ ពណ៌ទឹកក្រូចនៃផ្លែល្ហុងបានមកពីសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម carotenoids ។ ទាំងនេះរួមមាន beta-carotene (ដែលផលិតវីតាមីន A) និង lycopene (ដែលអាចកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺបេះដូង និងដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាល)។

ប្រភព៖ Phunutoday ប្រែ​សម្រួល៖ សិរីរត្នន៍

អត្ថបទពេញនិយម
អត្ថបទថ្មី