ផ្លែឈើទាំង ៥ ដែលមានវីតាមីន C ច្រើនជាងផ្លែក្រូច
- 2025-06-06 08:47:25
- ចំនួនមតិ 0 | ចំនួនចែករំលែក 0
ផ្លែឈើទាំង ៥ ដែលមានវីតាមីន C ច្រើនជាងផ្លែក្រូច
ផ្លែឈើទាំង ៥ ដែលមានវីតាមីន C ច្រើនជាងផ្លែក្រូច
មនុស្សតែងតែគិតថាផ្លែក្រូចជាផ្លែឈើដែលមានវីតាមីន C ច្រើនជាងគេ ប៉ុន្តែការពិត ទំព័រថ្ងៃនេះមានអត្ថបទមួយឆ្លើយតបថា ផ្លែឈើទាំង ៥ ខាងក្រោមនេះមានវីតាមីន C ច្រើនជាងផ្លែក្រូច ២ ដង។
ផ្លែក្រូចទំហំមធ្យម (120-150g) មានផ្ទុកវីតាមីន C 68mg។ នេះគឺជាសារធាតុចិញ្ចឹមដ៏សំខាន់ដែលជួយបង្កើនប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ និងការពារកោសិកាពីការបំផ្លាញ។
អ្នកឯកទេសអាហារូបត្ថម្ភ Carol Johnston (សាកលវិទ្យាល័យ Arizona State សហរដ្ឋអាមេរិក) ណែនាំឱ្យញ៉ាំផ្លែឈើស្រស់ៗ ពីព្រោះវីតាមីន C នឹងត្រូវបានបំផ្លាញកំឡុងពេលកែច្នៃ ឬការប៉ះពាល់នឹងកំដៅ ពន្លឺ និងអុកស៊ីសែន។
ផ្លែឈើត្រូពិចនេះគឺជាអាហារបំប៉ន "superfood" ។ ក្រៅពីមានបរិមាណវីតាមីន C ជិតពីរដងដូចផ្លែក្រូច ផ្លែត្របែកក៏សម្បូរទៅដោយប្រូតេអ៊ីន ម៉ាញ៉េស្យូម ប៉ូតាស្យូម និងជាតិសរសៃផងដែរ។ 4. ផ្លែស្ត្របឺរី ផ្លែស្ត្របឺរី ១៥០ ក្រាមមានផ្ទុកវីតាមីន C ៩០ មីលីក្រាម។ អ្នកឯកទេសខាងអាហារូបត្ថម្ភណែនាំឱ្យញ៉ាំផ្លែប៊ឺរីដូចជា ផ្លែស្ត្របឺរី ទំពាំងបាយជូ និងប៊្លូបឺរី ព្រោះវាផ្ទុកសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម និងសារធាតុប្រឆាំងការរលាក ដែលអាចកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺមហារីក។ 5. ផ្លែល្ហុង ផ្លែល្ហុង ១៤០ ក្រាមមានផ្ទុកវីតាមីន C ៨៨ មីលីក្រាម។ ពណ៌ទឹកក្រូចនៃផ្លែល្ហុងបានមកពីសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម carotenoids ។ ទាំងនេះរួមមាន beta-carotene (ដែលផលិតវីតាមីន A) និង lycopene (ដែលអាចកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺបេះដូង និងដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាល)។