អាហារ ៤ មុខដែលកំពុងបង្កើនល្បឿនខួរក្បាលឲ្យបានល្អដោយស្ងៀមស្ងាត់
- 2025-07-17 04:33:49
- ចំនួនមតិ 0 | ចំនួនចែករំលែក 0
អាហារ ៤ មុខដែលកំពុងបង្កើនល្បឿនខួរក្បាលឲ្យបានល្អដោយស្ងៀមស្ងាត់
អាហារ ៤ មុខដែលកំពុងបង្កើនល្បឿនខួរក្បាលឲ្យបានល្អដោយស្ងៀមស្ងាត់
អាហារសម្បូរជាតិខ្លាញ់ ស្ករ អំបិល និងសារធាតុបន្ថែមគីមី គឺជា "ឃាតករស្ងាត់" នៃខួរក្បាល។ ពួកវាមិនត្រឹមតែបង្កគ្រោះថ្នាក់ដល់ប្រព័ន្ធសរសៃឈាមបេះដូងប៉ុណ្ណោះទេ ថែមទាំងប៉ះពាល់ដល់ការចងចាំ សមត្ថភាពគិត និងអត្រានៃភាពចាស់នៃខួរក្បាល។
១. នំពងមាន់ នំក្រែម អាហារសម្រន់ផ្អែម ខាងក្រៅទន់ និងផ្អែមនៅខាងក្នុង នំខេកដូចជា ស៊ុត ឬការ៉េម តែងតែទាក់ទាញសម្រាប់មនុស្សពេញវ័យ និងកុមារ។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ពួកវាច្រើនតែផ្ទុកជាតិស្ករ រសជាតិ និងជាពិសេសខ្លាញ់ បង្កើនការរលាកក្នុងខួរក្បាល និងកាត់បន្ថយលំហូរឈាមទៅកាន់ខួរក្បាល។
ខួរក្បាលត្រូវការការផ្គត់ផ្គង់ឈាមជាប្រចាំ ដើម្បីផ្គត់ផ្គង់អុកស៊ីសែន និងសារធាតុចិញ្ចឹម។ នៅពេលដែលឈាមរត់មិនល្អ មុខងារខួរក្បាលថយចុះតាមពេលវេលា ដែលនាំឱ្យបាត់បង់ការចងចាំ ពិបាកក្នុងការផ្តោតអារម្មណ៍ និងបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺភ្លេចភ្លាំង។
២. Bacon, កាត់ត្រជាក់, សាច់ប្រៃ (ដូចជាសាច់ក្រក, ប្រហិត) ទាំងនេះគឺជាអាហារដ៏ពេញនិយមដោយសារតែរសជាតិសម្បូរបែប និងសមត្ថភាពរក្សាបានយូរអង្វែង។ ទោះបីជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ពួកវាសម្បូរទៅដោយអំបិល និងខ្លាញ់ឆ្អែត ដែលអាចបង្កជាជំងឺលើសឈាម និងជំងឺក្រិនសរសៃឈាមបានយ៉ាងងាយ ដែលជាកត្តាពីរដែលបំផ្លាញសរសៃឈាមក្នុងខួរក្បាលយ៉ាងធ្ងន់ធ្ងរ។
សម្ពាធឈាមខ្ពស់យូរអាចបំផ្លាញជញ្ជាំងសរសៃឈាម ប៉ះពាល់ដល់ចរន្តឈាមក្នុងខួរក្បាល និងកាត់បន្ថយសមត្ថភាពក្នុងការគិត និងរៀន។ លើសពីនេះ ខ្លាញ់ឆ្អែតនៅក្នុងសាច់ទាំងនេះក៏បង្កើនការរលាកក្នុងរាងកាយបង្កើនល្បឿនដំណើរការចាស់នៃកោសិកាសរសៃប្រសាទ។
៣. Bacon ជាពិសេស bacon Bacon គឺជាអាហារអាហារពេលព្រឹកដ៏ពេញនិយមនៅកន្លែងជាច្រើន ប៉ុន្តែវាបង្កគ្រោះថ្នាក់ដល់សុខភាពយ៉ាងខ្លាំង។ មិនត្រឹមតែមានជាតិខ្លាញ់ខ្ពស់ប៉ុណ្ណោះទេ សាច់ក្រកក៏មានផ្ទុកជាតិនីត្រាត និងនីត្រាតខ្ពស់ផងដែរ ដែលជាសារធាតុថែរក្សាដែលអាចបណ្តាលឱ្យខូចសរសៃប្រសាទតាមរយៈប្រតិកម្មអុកស៊ីតកម្ម។ ការសិក្សាបង្ហាញថាការទទួលទានសាច់កែច្នៃច្រើនបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺប្រព័ន្ធប្រសាទដូចជាផាកឃីនសុននិងជំងឺភ្លេចភ្លាំងជាពិសេសចំពោះមនុស្សចាស់។
៤. ដំឡូងបំពង អាហារសម្រន់ បន្ទះសៀគ្វីដំឡូងបារាំងគឺជាអាហារសម្រន់ដ៏ពេញនិយមមួយ ប៉ុន្តែវាមានសារធាតុខ្លាញ់ឆ្លងខ្ពស់ អំបិល និងសារធាតុបន្ថែមរលាក។ ការទទួលទានជាប្រចាំមិនត្រឹមតែបង្កើនសម្ពាធឈាមប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែថែមទាំងកាត់បន្ថយលំហូរឈាមទៅកាន់ខួរក្បាល ដែលប៉ះពាល់ដល់មុខងារនៃការយល់ដឹង និងការចងចាំផងដែរ។
ជាពិសេសចំពោះមនុស្សចាស់ ការទទួលទានដំឡូងបំពងជារៀងរាល់ថ្ងៃអាចបង្កើនល្បឿននៃខួរក្បាលដែលបណ្តាលឱ្យមានជំងឺវង្វេងលឿនជាងធម្មតា។
៥. ការពារខួរក្បាលរបស់អ្នកដោយប្រើចង្កឹះ និងស្លាបព្រាជារៀងរាល់ថ្ងៃ ខួរក្បាលមានត្រឹមតែ 2% នៃទំងន់រាងកាយ ប៉ុន្តែប្រើប្រាស់ថាមពលរហូតដល់ 20%។ ដូច្នេះ របបអាហារសមហេតុផលដើរតួនាទីសម្រេចចិត្តក្នុងការការពារសុខភាពខួរក្បាល។ ដើម្បីរក្សាភាពច្បាស់លាស់ និងការចងចាំរយៈពេលវែង អ្នកគួរតែ៖