​​មេផ្ទះ​​​​​​សម័យ​​​​ថ្មី​ គួរ​​​​​​​​​ជៀស​​​កំហុស ​​​​​​៤​យ៉ាង​​​ពេល​​លាង​​បន្លែ ​ដែល​​អាច​បង្ក​​​​​គ្រោះ​​​ថ្នាក់​​​​​​ដល់​​សុខ​ភាព​ ​​​

  • 2019-04-29 04:05:00
  • ចំនួនមតិ 0 | ចំនួនចែករំលែក 0

ចន្លោះមិនឃើញ

​ការ​​​ដាក់​​ត្រាំ​​បន្លែ​ជាមួយ​​នឹង​​ទឹក​អំបិល ពេល​អ្នក​​​​​ចិត​​​​បន្លែ​​ហើយ​ទើប​​លាង....គឺ​ជា​​​​​ទម្លាប់​​​​​​ខុស​មួយ​​​​ ដែល​​​បណ្តាល​​ឲ្យ​​​​ម្ហូប​​អាហារ​គ្មាន​​សុវត្ថិភាព​ និង​​បាត់​​​បង់​​ជីវជាតិ​សំខាន់ៗ​​​។ ​កំហុស​​ពេល​លាង​​​បន្លែ​​​ដែល​​គ្រប់​គ្នា​​តែង​ធ្វើ អាច​បង្ក​​​គ្រោះថ្នាក់​​​​ដល់​​សុខភាព ដោយ​​សារ​តែ​​​​​​​មេរោគ​​​ បាក់តេរី ​រួម​ទាំង​​សារធាតុ​គីមី​ផ្សេងៗ​​​​​មិន​ជ្រះ​​​ស្អាត​​​​​​ល្អ​។

​​១. ត្រាំ​​​​បន្លែ​​​ក្នុង​ទឹក​​​យូរ​ពេក​​​

​​​​​នេះ​​មិន​​មែន​ជា​​​វិធី​​ល្អ​​​ឡើយ ព្រោះ​​​​ការ​​​ត្រាំ​​បន្លែ​​ក្នុង​ទឹក​យូរ​ពេក​​ មិន​អាច​​លាង​​​ជម្រះ​​ជាតិ​​គីមី​​​​​​ថែម​ទាំង​​​​ធ្វើឲ្យ​​​បន្លែ​​​​​​​​បាត់​​បង់​​ជីវជាតិ​​​សំខាន់ៗ​​ផង​​ដែរ​​​​។ ​មួយ​​វិញ​​​​ទៀត ម៉ូលេគុល​គីមី​​​ម៉្យាង​​​​ឈ្មោះ​ថា អូស្មូស៊ីស (osmosis) នឹង​​​ត្រលប់​​​ចូល​ទៅ​​ក្នុង​​បន្លែ​​​​​​​ភ្លាម​​ៗ​។ តាម​អ្នក​​ជំនាញ​​​​​​​បាន​បញ្ជាក់​​ថា ​​​​​​​​អ្នក​​​គួរ​​​​​​​លាង​​​បន្លែ​​​​​​ដោយ​​​​​​​​​ការ​​បង្ហូរ​ទឹក​ពី​​លើ​​​​​​រហូត​​​​ទាល់​​តែ​​​បន្លែ​​​​​ស្អាត​​ល្អ។ វិធី​​​នេះ​​ដែរ អាច​ជួយ​​លាង​សម្អាត​​​សារធាតុ​​កខ្វក់​​ កាក​សំណល់ថ្នាំ​សម្លាប់​ស​ត្វល្អិត និង​ជួយ​រក្សា​​​​​​ជីវជាតិ​​ល្អ​ៗ​​ដែល​​​​មាន​​នៅ​ក្នុង​​​បន្លែ​។​​

​​​​​២. ចិត​​​​រួច​​ទើប​លាង​ទឹក​​​

​​​​​​​​បន្លែ​​​​ត្រូវ​​លាង​​ទឹក​​​​ឲ្យ​បាន​​ស្អាត​​ល្អ​សិន មុន​នឹង​​ចិត​។ បើ​​​​ចិត​​​ហើយ​ទើប​​យក​ទៅ​លាង វីតាមីន​នៅ​​ក្នុង​​បន្លែ​​​​ នឹង​​​​​​​​​​​សាយ​ភាយ​ចូល​ទៅ​ក្នុង​ទឹក បាត់​​​បង់​​ពី​​​ ១៤-២៣ % ហើយ​​​បើ​​​ត្រាំ​​ចោល​​​​​​​រយៈ​ពេល​​មួយ​​យប់​ វីតាមីនC ស្ទើរ​​បាត់​​បង់​ទាំង​ស្រុង។ ​​​ចំណែក​​ឯ​​កម្រិត​​នៃ វីតាមីន B ជាតិ​​រ៉ែ​ និង​​ប្រូតេអ៊ីន ក៏​បាន​បាត់​​បង់​​​មួយ​ភាគ​​ធំ​​ដែរ​។​

​​​​​​៣. ត្រាំ​​បន្លែ​​ក្នុង​​ទឹក​អំបិល​​​

​ស្រ្តី​​​​​​​​​មេផ្ទះ​​​​​ភាគ​​ច្រើន​​​​ ​ចូល​​ចិត្ត​​​​​​​យក​​​បន្លែ​​ឬ​ផ្លែ​ឈើ​​ ទៅ​​​​ត្រាំ​​ក្នុង​ទឹក​អំបិល​ ព្រោះ​​ជឿ​​​ថា​​​វិធី​នេះ អាច​ធានា​​​សុវត្ថិភាព​នៅ​ពេល​ញ៉ាំ​។ យ៉ាង​ណា​មិញ ​​​​ទឹក​​​អំបិល ​​​​​​គ្មាន​​​តួនាទី​អ្វី​​​​​​​​អាច​​​កម្ចាត់​​​​​​​​​​មេរោគ​និង​ជាតិ​គីមី​​នៅ​​​ក្នុង​​​បន្លែ​​បាន​ឡើយ​។ សព្វ​​ថ្ងៃ​​នេះ ​​​ក៏​​​មិន​​ទាន់​មាន​​​​​ដំណោះ​​ស្រាយ​ណា ដែល​​អាច​​​​​​កម្ចាត់​​​​​ជាតិ​​គីមី​​ក្នុង​​​បន្លែ​​ផ្លែឈើ​​បាន​​​​១០០%​ដែរ​។ ​សូម្បី​​​​​តែ​​​ប្រភេទ​​ទឹក​សម្រាប់​​លាង​​​​បន្លែ​និង​​​​ផ្លែ​ឈើ ​អាច​​លាង​​ជម្រះ​​​​​ជាតិ​​គីមី​​​​​​តែ​​ផ្នែក​​ខាង​​ក្រៅ​ប៉ុណ្ណោះ​។​ អ្នក​​​​​​​ក៏​​ត្រូវ​​​លាង​​វា​ជាមួយ​ទឹក​​​​ស្អាត​​​​​​ច្រើន​​លើក​​ច្រើន​​សារ បន្ថែម​​​​​​​​ពី​​​លើ​ដែរ​។

​​៤. ​​គិត​ថា​​លាង​​​បន្លែ​​​​តែ​ ២-៣ ដង​​ ជា​​​​ការ​​ស្រេច​​​​​​​​

​​​​​​មនុស្ស​​​ភាគ​ច្រើន​​​​គិត​ថា ​​​​​ការ​​លាង​​បន្លែ​​២-៣​​ដង ជា​​​ការ​ស្រេច​​​ហើយ​​ ព្រោះ​ពេល​​​​​​​ចម្អិន​​​ទៅ បាក់តេរី​​ ប៉ារ៉ាស៊ីត​នឹង​​​​​ងាប់​អស់​​។​ ប៉ុន្តែ​អ្វី​ៗ​​​​មិន​ដូច​​ការ​​គិត​​របស់​អ្នក​ទាំង​ស្រុង​ឡើយ​​​​។ បន្លែ​​មួយ​​ចំនួន​​​ដូច​ជា ស្ពៃ​​ក្តោប ​ផ្កា​ខាត់​ណា​ ​​​បន្លែ​​ដែល​​​​​​​ដាំ​ដុះ​​ជាប់​​​នឹង​​ដី ​​​​គឺ​​​​មាន​​​មេរោគ​ ជាតិ​​កខ្វក់​​ បាក់​​​តេរី​​​​​ផ្សេង​​​ៗ​​ ដែល​មិន​អាច​​មើល​នឹង​ភ្នែក​ទទេ​ឃើញ។

​​​​ខាង​​ក្រោម​​​នេះ​​ ជា​​​​​​របៀប​ណែ​នាំ​​​​​​​​ក្នុង​ការ​​​​​លាង​​​​​បន្លែ​​​​​​​ឲ្យ​​បាន​​​​​​​​​​​ស្អាត​​​​ត្រឹម​​ត្រូវ​​​​​​ល្អ​​​​​

  • ​​​​បន្ទាប់​​​ពី​​បង្ហូរ​ទឹក​លាង​​​​បន្លែ​​​ស្អាត​​​ហើយ ​​​ត្រូវ​​​​​​​​​​​យក​វា​​ទៅ​ត្រាំ​​ក្នុង​ទឹក​​អង្ករ​​​​​​ឲ្យ​បាន​​​​១៥​នាទី។
  • ​​​​ត្រសក់ ត្រប់ ​​ឬ​​​បន្លែ​​ផ្លែ​​​ឈើ​ណា ​​​​​​​ដែល​​មាន​​​​​​​ប៉ារ៉ាស៊ីត​​​​ទុំ​ជាប់​​​​ច្រើន​​​​ គួរ​​​ចិត​​​​​​​​សំបក​​ចេញ​​មុន​នឹង​ញ៉ាំ​។

  • ​​​​ការ​​​ចម្អិន​​​​​​​​​​​ក្នុង​​​សីតុណ្ហភាព​​​​ក្តៅ​​​​​ខ្លាំង​​ ​​ក៏​​​អាច​​​​​​បំផ្លាញ​​​ប៉ារ៉ាស៊ីត​​បាន​​ដែរ ជា​ពិសេស ផ្កា​​​ខាត់​ណា​ជាដើម ​​បន្ទាប់​ពី​​​​​លាង​​ទឹក​រួច គួរ​​ស្រុះ​​ក្នុង​​​​ទឹក​​ក្តៅ​​​រយៈ​ពេល​​២​នាទី ​នោះ​​​ប៉ារ៉ាស៊ីត​អាច​បាត់​បង់​​​​​៣០% ហើយ​ពេ​ល​​អ្នក​​​​ចម្អិន​វា​​​ឲ្យ​​​​ឆ្អិន​​​ ប៉ារ៉ាស៊ីត​​នឹង​​បាត់បង់​ ៩០%​។

  • ​​​ពន្លឺ​ព្រះ​​អាទិត្យ​​​​​​​​អាច​​​​បណ្តេញ​​​ប៉ារ៉ាស៊ីត​​លើ​​បន្លែ​។ ​ដាក់​​​បន្លែ​​​​ឲ្យ​​​ត្រូវ​​ពន្លឺថ្ងៃ​​​​​​៥​នាទី អាច​​កម្ចាត់​​​​​​​​​​​ប៉ារ៉ាស៊ីត​​បាន​​​​ប្រហែល​​​​​៦០% ​ឯណោះ​៕​​​

ចុចអានបន្ត៖

​​​​​ ​​​​​​​​

​ការ​​​ដាក់​​ត្រាំ​​បន្លែ​ជាមួយ​​នឹង​​ទឹក​អំបិល ពេល​អ្នក​​​​​ចិត​​​​បន្លែ​​ហើយ​ទើប​​លាង....គឺ​ជា​​​​​ទម្លាប់​​​​​​ខុស​មួយ​​​​ ដែល​​​បណ្តាល​​ឲ្យ​​​​ម្ហូប​​អាហារ​គ្មាន​​សុវត្ថិភាព​ និង​​បាត់​​​បង់​​ជីវជាតិ​សំខាន់ៗ​​​។ ​កំហុស​​ពេល​លាង​​​បន្លែ​​​ដែល​​គ្រប់​គ្នា​​តែង​ធ្វើ អាច​បង្ក​​​គ្រោះថ្នាក់​​​​ដល់​​សុខភាព ដោយ​​សារ​តែ​​​​​​​មេរោគ​​​ បាក់តេរី ​រួម​ទាំង​​សារធាតុ​គីមី​ផ្សេងៗ​​​​​មិន​ជ្រះ​​​ស្អាត​​​​​​ល្អ​។

​​១. ត្រាំ​​​​បន្លែ​​​ក្នុង​ទឹក​​​យូរ​ពេក​​​

​​​​​នេះ​​មិន​​មែន​ជា​​​វិធី​​ល្អ​​​ឡើយ ព្រោះ​​​​ការ​​​ត្រាំ​​បន្លែ​​ក្នុង​ទឹក​យូរ​ពេក​​ មិន​អាច​​លាង​​​ជម្រះ​​ជាតិ​​គីមី​​​​​​ថែម​ទាំង​​​​ធ្វើឲ្យ​​​បន្លែ​​​​​​​​បាត់​​បង់​​ជីវជាតិ​​​សំខាន់ៗ​​ផង​​ដែរ​​​​។ ​មួយ​​វិញ​​​​ទៀត ម៉ូលេគុល​គីមី​​​ម៉្យាង​​​​ឈ្មោះ​ថា អូស្មូស៊ីស (osmosis) នឹង​​​ត្រលប់​​​ចូល​ទៅ​​ក្នុង​​បន្លែ​​​​​​​ភ្លាម​​ៗ​។ តាម​អ្នក​​ជំនាញ​​​​​​​បាន​បញ្ជាក់​​ថា ​​​​​​​​អ្នក​​​គួរ​​​​​​​លាង​​​បន្លែ​​​​​​ដោយ​​​​​​​​​ការ​​បង្ហូរ​ទឹក​ពី​​លើ​​​​​​រហូត​​​​ទាល់​​តែ​​​បន្លែ​​​​​ស្អាត​​ល្អ។ វិធី​​​នេះ​​ដែរ អាច​ជួយ​​លាង​សម្អាត​​​សារធាតុ​​កខ្វក់​​ កាក​សំណល់ថ្នាំ​សម្លាប់​ស​ត្វល្អិត និង​ជួយ​រក្សា​​​​​​ជីវជាតិ​​ល្អ​ៗ​​ដែល​​​​មាន​​នៅ​ក្នុង​​​បន្លែ​។​​

​​​​​២. ចិត​​​​រួច​​ទើប​លាង​ទឹក​​​

​​​​​​​​បន្លែ​​​​ត្រូវ​​លាង​​ទឹក​​​​ឲ្យ​បាន​​ស្អាត​​ល្អ​សិន មុន​នឹង​​ចិត​។ បើ​​​​ចិត​​​ហើយ​ទើប​​យក​ទៅ​លាង វីតាមីន​នៅ​​ក្នុង​​បន្លែ​​​​ នឹង​​​​​​​​​​​សាយ​ភាយ​ចូល​ទៅ​ក្នុង​ទឹក បាត់​​​បង់​​ពី​​​ ១៤-២៣ % ហើយ​​​បើ​​​ត្រាំ​​ចោល​​​​​​​រយៈ​ពេល​​មួយ​​យប់​ វីតាមីនC ស្ទើរ​​បាត់​​បង់​ទាំង​ស្រុង។ ​​​ចំណែក​​ឯ​​កម្រិត​​នៃ វីតាមីន B ជាតិ​​រ៉ែ​ និង​​ប្រូតេអ៊ីន ក៏​បាន​បាត់​​បង់​​​មួយ​ភាគ​​ធំ​​ដែរ​។​

​​​​​​៣. ត្រាំ​​បន្លែ​​ក្នុង​​ទឹក​អំបិល​​​

​ស្រ្តី​​​​​​​​​មេផ្ទះ​​​​​ភាគ​​ច្រើន​​​​ ​ចូល​​ចិត្ត​​​​​​​យក​​​បន្លែ​​ឬ​ផ្លែ​ឈើ​​ ទៅ​​​​ត្រាំ​​ក្នុង​ទឹក​អំបិល​ ព្រោះ​​ជឿ​​​ថា​​​វិធី​នេះ អាច​ធានា​​​សុវត្ថិភាព​នៅ​ពេល​ញ៉ាំ​។ យ៉ាង​ណា​មិញ ​​​​ទឹក​​​អំបិល ​​​​​​គ្មាន​​​តួនាទី​អ្វី​​​​​​​​អាច​​​កម្ចាត់​​​​​​​​​​មេរោគ​និង​ជាតិ​គីមី​​នៅ​​​ក្នុង​​​បន្លែ​​បាន​ឡើយ​។ សព្វ​​ថ្ងៃ​​នេះ ​​​ក៏​​​មិន​​ទាន់​មាន​​​​​ដំណោះ​​ស្រាយ​ណា ដែល​​អាច​​​​​​កម្ចាត់​​​​​ជាតិ​​គីមី​​ក្នុង​​​បន្លែ​​ផ្លែឈើ​​បាន​​​​១០០%​ដែរ​។ ​សូម្បី​​​​​តែ​​​ប្រភេទ​​ទឹក​សម្រាប់​​លាង​​​​បន្លែ​និង​​​​ផ្លែ​ឈើ ​អាច​​លាង​​ជម្រះ​​​​​ជាតិ​​គីមី​​​​​​តែ​​ផ្នែក​​ខាង​​ក្រៅ​ប៉ុណ្ណោះ​។​ អ្នក​​​​​​​ក៏​​ត្រូវ​​​លាង​​វា​ជាមួយ​ទឹក​​​​ស្អាត​​​​​​ច្រើន​​លើក​​ច្រើន​​សារ បន្ថែម​​​​​​​​ពី​​​លើ​ដែរ​។

​​៤. ​​គិត​ថា​​លាង​​​បន្លែ​​​​តែ​ ២-៣ ដង​​ ជា​​​​ការ​​ស្រេច​​​​​​​​

​​​​​​មនុស្ស​​​ភាគ​ច្រើន​​​​គិត​ថា ​​​​​ការ​​លាង​​បន្លែ​​២-៣​​ដង ជា​​​ការ​ស្រេច​​​ហើយ​​ ព្រោះ​ពេល​​​​​​​ចម្អិន​​​ទៅ បាក់តេរី​​ ប៉ារ៉ាស៊ីត​នឹង​​​​​ងាប់​អស់​​។​ ប៉ុន្តែ​អ្វី​ៗ​​​​មិន​ដូច​​ការ​​គិត​​របស់​អ្នក​ទាំង​ស្រុង​ឡើយ​​​​។ បន្លែ​​មួយ​​ចំនួន​​​ដូច​ជា ស្ពៃ​​ក្តោប ​ផ្កា​ខាត់​ណា​ ​​​បន្លែ​​ដែល​​​​​​​ដាំ​ដុះ​​ជាប់​​​នឹង​​ដី ​​​​គឺ​​​​មាន​​​មេរោគ​ ជាតិ​​កខ្វក់​​ បាក់​​​តេរី​​​​​ផ្សេង​​​ៗ​​ ដែល​មិន​អាច​​មើល​នឹង​ភ្នែក​ទទេ​ឃើញ។

​​​​ខាង​​ក្រោម​​​នេះ​​ ជា​​​​​​របៀប​ណែ​នាំ​​​​​​​​ក្នុង​ការ​​​​​លាង​​​​​បន្លែ​​​​​​​ឲ្យ​​បាន​​​​​​​​​​​ស្អាត​​​​ត្រឹម​​ត្រូវ​​​​​​ល្អ​​​​​

  • ​​​​បន្ទាប់​​​ពី​​បង្ហូរ​ទឹក​លាង​​​​បន្លែ​​​ស្អាត​​​ហើយ ​​​ត្រូវ​​​​​​​​​​​យក​វា​​ទៅ​ត្រាំ​​ក្នុង​ទឹក​​អង្ករ​​​​​​ឲ្យ​បាន​​​​១៥​នាទី។
  • ​​​​ត្រសក់ ត្រប់ ​​ឬ​​​បន្លែ​​ផ្លែ​​​ឈើ​ណា ​​​​​​​ដែល​​មាន​​​​​​​ប៉ារ៉ាស៊ីត​​​​ទុំ​ជាប់​​​​ច្រើន​​​​ គួរ​​​ចិត​​​​​​​​សំបក​​ចេញ​​មុន​នឹង​ញ៉ាំ​។

  • ​​​​ការ​​​ចម្អិន​​​​​​​​​​​ក្នុង​​​សីតុណ្ហភាព​​​​ក្តៅ​​​​​ខ្លាំង​​ ​​ក៏​​​អាច​​​​​​បំផ្លាញ​​​ប៉ារ៉ាស៊ីត​​បាន​​ដែរ ជា​ពិសេស ផ្កា​​​ខាត់​ណា​ជាដើម ​​បន្ទាប់​ពី​​​​​លាង​​ទឹក​រួច គួរ​​ស្រុះ​​ក្នុង​​​​ទឹក​​ក្តៅ​​​រយៈ​ពេល​​២​នាទី ​នោះ​​​ប៉ារ៉ាស៊ីត​អាច​បាត់​បង់​​​​​៣០% ហើយ​ពេ​ល​​អ្នក​​​​ចម្អិន​វា​​​ឲ្យ​​​​ឆ្អិន​​​ ប៉ារ៉ាស៊ីត​​នឹង​​បាត់បង់​ ៩០%​។

  • ​​​ពន្លឺ​ព្រះ​​អាទិត្យ​​​​​​​​អាច​​​​បណ្តេញ​​​ប៉ារ៉ាស៊ីត​​លើ​​បន្លែ​។ ​ដាក់​​​បន្លែ​​​​ឲ្យ​​​ត្រូវ​​ពន្លឺថ្ងៃ​​​​​​៥​នាទី អាច​​កម្ចាត់​​​​​​​​​​​ប៉ារ៉ាស៊ីត​​បាន​​​​ប្រហែល​​​​​៦០% ​ឯណោះ​៕​​​

ចុចអានបន្ត៖

​​​​​ ​​​​​​​​

ប្រភព៖ netlife ប្រែ​សម្រួល៖ ដេត ឈុនអ៉ី

អត្ថបទពេញនិយម