ការពិសាស្រាបៀរ មានអត្ថប្រយោជន៍ និងគ្រោះថ្នាក់អ្វីខ្លះ?

  • 2024-11-04 01:08:00
  • ចំនួនមតិ 0 | ចំនួនចែករំលែក 0

ប្រសិនបើអ្នកផឹកស្រាបៀរបានត្រឹមត្រូវ និងទាន់ពេលវេលា វាអាចមានឥទ្ធិពលវិជ្ជមានដល់សុខភាពរបស់អ្នក។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ការផឹកស្រាបៀរក៏មានផលប៉ះពាល់ផងដែរ ដែលចាំបាច់ត្រូវកត់សម្គាល់។

ស្រាបៀរជាភេសជ្ជៈមានជាតិអាល់កុលដ៏ពេញនិយមដែលធ្វើឡើងដោយការបង្កាត់គ្រាប់ធញ្ញជាតិជាមួយដំបែ និងសារធាតុរសជាតិផ្សេងទៀត ស្រាបៀរភាគច្រើនមានជាតិអាល់កុល ៤-៦%។ មនុស្សជាច្រើនផឹកស្រាបៀរជាប្រចាំ តើនេះល្អ ឬអាក្រក់ចំពោះសុខភាព? តោះស្វែងយល់ពីអាហារូបត្ថម្ភ អត្ថប្រយោជន៍ និងគ្រោះថ្នាក់នៃស្រាបៀរ៖

១. អាហារូបត្ថម្ភនៃស្រាបៀរ ស្រាបៀរត្រូវបានចាត់ទុកថាជាកាឡូរីទទេ ប៉ុន្តែវានៅតែមានសារធាតុរ៉ែ និងវីតាមីនមួយចំនួន។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ស្រាបៀរមិនមែនជាប្រភពដ៏ល្អទេបើប្រៀបធៀបទៅនឹងអាហារទាំងមូលដូចជាផ្លែឈើ និងបន្លែ។ នេះគឺជាការប្រៀបធៀបអាហារូបត្ថម្ភនៃស្រាបៀរស្តង់ដារ និងស្រាបៀរស្រាលចំនួន ៣៥៥ មីលីលីត្រ

យោងតាមក្រសួងកសិកម្មសហរដ្ឋអាមេរិក៖​ លើសពីនេះទៀត ប្រភេទទាំងពីរមានបរិមាណតិចតួចនៃប៉ូតាស្យូម កាល់ស្យូម ជាតិ Thiamine ជាតិដែក និងស័ង្កសី។ មាតិកាវីតាមីន B និងសារធាតុរ៉ែគឺជាលទ្ធផលនៃស្រាបៀរត្រូវបានផលិតចេញពីគ្រាប់ធញ្ញជាតិ និងផ្សិត។ គួរកត់សម្គាល់ថាស្រាបៀរស្រាលមានប្រហែល 2 ភាគ 3 នៃកាឡូរីនៃស្រាបៀរធម្មតា ហើយមានជាតិអាល់កុលតិចជាងបន្តិច។

២. អត្ថប្រយោជន៍សក្តានុពលនៃស្រាបៀរ

  • ការផឹកស្រាបៀរតិចតួច ឬស្រាបៀរក្នុងបរិមាណមធ្យមអាចផ្តល់អត្ថប្រយោជន៍ដល់សុខភាពមួយចំនួន។ អាចផ្តល់អត្ថប្រយោជន៍ដល់បេះដូង​ ជំងឺបេះដូងគឺជាមូលហេតុមួយក្នុងចំណោមមូលហេតុចម្បងនៃការស្លាប់នៅលើពិភពលោក។ ការសិក្សាមួយចំនួនបង្ហាញថា ការផឹកស្រាបៀរកម្រិតស្រាលទៅកម្រិតមធ្យមអាចកាត់បន្ថយហានិភ័យជំងឺបេះដូង។​ ការសិក្សារយៈពេល ១២ សប្តាហ៍លើមនុស្សពេញវ័យលើសទម្ងន់ចំនួន ៣៦ នាក់ បានរកឃើញថា ការផឹកស្រាបៀរកម្រិតមធ្យម ភេសជ្ជៈមួយសម្រាប់ស្ត្រី ពីរសម្រាប់បុរសក្នុងមួយថ្ងៃ ធ្វើអោយប្រសើរឡើងនូវលក្ខណៈសម្បត្តិប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មនៃ HDL (ល្អ) កូលេស្តេរ៉ុលក្នុងពេលជាមួយគ្នានេះ ធ្វើអោយប្រសើរឡើងនូវសមត្ថភាពរបស់រាងកាយក្នុងការលុបបំបាត់កូឡេស្តេរ៉ុល។ .

ការពិនិត្យឡើងវិញដ៏ធំមួយបានរកឃើញថាការទទួលទានស្រាបៀរកម្រិតទាបទៅមធ្យម ភេសជ្ជៈរហូតដល់មួយកែវក្នុងមួយថ្ងៃសម្រាប់ស្ត្រី ភេសជ្ជៈសម្រាប់បុរសរហូតដល់ពីរកែវ អាចកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺបេះដូងក្នុងកម្រិតដូចគ្នាទៅនឹងស្រា។​ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ វាជារឿងសំខាន់ក្នុងការកត់សម្គាល់ថាអត្ថប្រយោជន៍ដ៏មានសក្តានុពលទាំងនេះត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ជាមួយនឹងការទទួលទានតិចតួចទៅកម្រិតមធ្យមប៉ុណ្ណោះ។ ការផឹកស្រាបៀរច្រើនក៏បង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺបេះដូង និងដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាលផងដែរ។

រួមចំណែកដល់ការកែលម្អកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាម ការផឹកស្រាបៀរកម្រិតស្រាលទៅមធ្យមអាចធ្វើឱ្យប្រសើរឡើងនូវការគ្រប់គ្រងជាតិស្ករក្នុងឈាម ដែលជាបញ្ហាសម្រាប់មនុស្សជាច្រើនដែលមានជំងឺទឹកនោមផ្អែម។ ការសិក្សាមួយចំនួនបានរកឃើញថា ការផឹកស្រាបៀរ និងស្រាពីកម្រិតមធ្យមទៅកម្រិតមធ្យមហាក់ដូចជាកាត់បន្ថយភាពធន់នឹងអាំងស៊ុយលីន ដែលជាកត្តាហានិភ័យសម្រាប់ជំងឺទឹកនោមផ្អែម ក៏ដូចជាហានិភ័យទូទៅនៃការវិវត្តទៅជាជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី ២ ។

នៅក្នុងការសិក្សាដ៏ធំមួយលើអ្នកចូលរួមជាង ៧០,៥០០ នាក់ ការផឹកស្រាកម្រិតមធ្យម ១៤ ភេសជ្ជៈក្នុងមួយសប្តាហ៍សម្រាប់បុរស និង ៩ ភេសជ្ជៈក្នុងមួយសប្តាហ៍សម្រាប់ស្ត្រីត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ជាមួយនឹងការកើនឡើងហានិភ័យនៃជំងឺទឹកនោមផ្អែមចំពោះបុរស និងស្ត្រី ៤៣% និង ៥៨% រៀងគ្នា។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ការផឹកស្រាបៀរ និងស្រាច្រើនអាចប្រឆាំងនឹងអត្ថប្រយោជន៍ទាំងនេះ និងបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺទឹកនោមផ្អែមយ៉ាងខ្លាំង។ ចំណាំថាអត្ថប្រយោជន៍ដ៏មានសក្តានុពលនេះមិនអនុវត្តចំពោះស្រាបៀរ និងភេសជ្ជៈមានជាតិអាល់កុលផ្សេងទៀតដែលមានជាតិស្ករច្រើននោះទេ។

  • គាំទ្រដង់ស៊ីតេឆ្អឹង ការផឹកស្រាបៀរក្នុងកម្រិតស្រាលទៅមធ្យមអាចជួយពង្រឹងឆ្អឹងចំពោះបុរស និងស្ត្រីក្រោយអស់រដូវ។ ការសិក្សាមួយចំនួនបានណែនាំថា ស្រាបៀរអាចល្អសម្រាប់សុខភាពឆ្អឹង ព្រោះស្រាបៀរខ្លះមានសារធាតុរ៉ែស៊ីលីកាខ្ពស់។ ការស្រាវជ្រាវនៅក្នុង Journal of Bone and Mineral Research បានរកឃើញទំនាក់ទំនងរវាងការទទួលទានស៊ីលីកាក្នុងរបបអាហារខ្ពស់ និងដង់ស៊ីតេរ៉ែឆ្អឹងខ្ពស់នៅក្នុងត្រគាក។

  • កាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺវង្វេង ការផឹកស្រាបៀរស្រាលទៅមធ្យមអាចកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺវង្វេង។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ការផឹកភេសជ្ជៈមានជាតិអាល់កុលច្រើនអាចបង្កើនហានិភ័យ។

៣. ផលអាក្រក់នៃការផឹកស្រាបៀរ និងគ្រឿងស្រវឹងច្រើនពេក ទោះបីជាការផឹកស្រាបៀរកម្រិតស្រាលទៅមធ្យមមានអត្ថប្រយោជន៍ដែលអាចកើតមានក៏ដោយ ការផឹកស្រាបៀរច្រើន ឬផឹកស្រាបៀរច្រើនពេកដែលនាំឱ្យកើតជំងឺហឺត ស្រាបៀរគឺមានគ្រោះថ្នាក់ខ្លាំង៖

  • ឥទ្ធិពលនៅពេលចូលរួមក្នុងចរាចរណ៍៖ អង្គការសុខភាពពិភពលោក បាននិយាយថា គ្រឿងស្រវឹងអាចប៉ះពាល់ដល់ការបើកបរ ដោយបង្កឱ្យងងុយដេក ធ្វើឱ្យអ្នកបើកបរងងុយដេក ពេលកំពុងបើកបរ ចុះខ្សោយការមើលឃើញ កាត់បន្ថយពេលវេលាប្រតិកម្ម... របស់ទាំងនេះមានផលប៉ះពាល់ធ្ងន់ធ្ងរ បង្កើនហានិភ័យសម្រាប់ ខ្លួនឯង និងអ្នកដទៃពេលបើកបរ។

  • បង្កើនហានិភ័យនៃការស្លាប់៖ អ្នកដែលផឹកស្រាបៀ និងផឹកច្រើនរហូតដល់ស្រវឹង មានហានិភ័យខ្ពស់នៃការស្លាប់មុនអាយុជាងអ្នកផឹកកម្រិតមធ្យម និងអ្នកដែលមិនផឹកស្រា។

  • ការញៀនស្រាបៀរ និងស្រា៖ ការផឹកស្រាបៀរ និងស្រាជាប្រចាំអាចនាំឱ្យមានការញៀននិងការប្រើគ្រឿងស្រវឹង។ បង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺធ្លាក់ទឹកចិត្ត៖ ការស្រាវជ្រាវបង្ហាញថា អ្នកដែលផឹកស្រាបៀរ ផឹកច្រើន ឬស្រវឹង មានហានិភ័យនៃ ជំងឺធ្លាក់ទឹកចិត្ត ខ្ពស់ ជាងអ្នកផឹកកម្រិតមធ្យម និងអ្នកមិនផឹក។

  • បង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺថ្លើម៖ ការស្រាវជ្រាវបង្ហាញថាការផឹកស្រាបៀរ និងស្រាច្រើនជាង 30 ក្រាមក្នុងស្រាបៀរ 2 ទៅ 3 ដប 355 មីលីលីត្រក្នុងមួយថ្ងៃអាចបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺថ្លើមដូចជាក្រិនថ្លើម។

*ការឡើងទម្ងន់៖ ស្រាបៀរស្តង់ដារ 355 មីលីលីត្រមានប្រហែល 153 កាឡូរី ដូច្នេះការផឹកភេសជ្ជៈជាច្រើនអាចរួមចំណែកដល់ការឡើងទម្ងន់។

  • សក្តានុពលបង្កមហារីក៖ ការស្រាវជ្រាវបានផ្សារភ្ជាប់ការទទួលទានស្រាបៀរ ឬគ្រឿងស្រវឹងជាមួយនឹងការកើនឡើងហានិភ័យនៃជំងឺមហារីក រួមទាំងមហារីកបំពង់អាហារ និងមហារីកមាត់…

ប្រភព៖ suckhoedoisong.vn

អត្ថបទ៖ សិរីរត្នន៍

អត្ថបទពេញនិយម
អត្ថបទថ្មី