សក់ជ្រុះ និងខូចក្រចកក្រោយសម្រាលកូនដោយសារកង្វះជាតិដែក
- 2024-12-22 01:08:00
- ចំនួនមតិ 0 | ចំនួនចែករំលែក 0
សក់ជ្រុះ និងខូចក្រចកក្រោយសម្រាលកូនដោយសារកង្វះជាតិដែក
សក់ជ្រុះ និងខូចក្រចកក្រោយសម្រាលកូនដោយសារកង្វះជាតិដែក? ម្តាយក្រោយសម្រាលតែងតែជួបប្រទះបញ្ហាជ្រុះសក់ ខូចក្រចក អស់កម្លាំង ឆាប់ខឹង។ល។ប្រសិនបើរោគសញ្ញាទាំងនេះធ្ងន់ធ្ងរ ធ្ងន់ធ្ងរ និងអូសបន្លាយយូរ វាមិនល្អសម្រាប់សុខភាពនោះទេ។ ដូច្នេះតើមូលហេតុមកពីកង្វះជាតិដែក?
អារម្មណ៍នឿយហត់គឺជារឿងធម្មតាសម្រាប់ម្តាយជាច្រើនក្រោយពេលសម្រាល។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ការអស់កម្លាំងយូរ អមដោយការបាត់បង់សក់ ខូចក្រចក ឆាប់ខឹង... ត្រូវបានចាត់ទុកថាជាសញ្ញានៃកង្វះជាតិដែក។
អំឡុងពេលមានផ្ទៃពោះ ស្ត្រីភាគច្រើនដឹងពីសារៈសំខាន់នៃការបន្ថែមជាតិដែកអំឡុងពេលមានផ្ទៃពោះ ព្រោះមីក្រូសារជាតិនេះមានឥទ្ធិពលផ្ទាល់ទៅលើសុខភាពម្តាយ និងការវិវត្តន៍របស់ទារក។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ការបន្ថែមជាតិដែកក្រោយសម្រាលមិនបានទទួលការយកចិត្តទុកដាក់គ្រប់គ្រាន់ទេ។ ការស្រាវជ្រាវបង្ហាញថា អត្រានៃកង្វះជាតិដែកអំឡុងពេលមានផ្ទៃពោះមានដល់ទៅ 30% ហើយអត្រានៃភាពស្លេកស្លាំងក្រោយសម្រាលគឺស្រដៀងគ្នា។ នេះមានន័យថា ម្តាយ 1 នាក់ក្នុង ចំណោម 3 នាក់នឹងមានភាពស្លេកស្លាំងក្រោយពេលសម្រាលកូន។
មូលហេតុនៃភាពស្លេកស្លាំងក្រោយសម្រាលគឺ៖
• អំឡុងពេលមានផ្ទៃពោះ មិនត្រូវបំពេញបន្ថែមឱ្យបានគ្រប់គ្រាន់នោះទេ។
• រាងកាយមានទំនោរកាត់បន្ថយបម្រុងជាតិដែកក្រោយពេលសម្រាល។
• ការបាត់បង់ឈាមក្នុងបរិមាណច្រើនក្នុងពេលសម្រាល ជាពិសេសស្ត្រីមានផ្ទៃពោះដែលមានផ្ទៃពោះអាចបាត់បង់ឈាមដល់ទៅ ០,៥-១ លីត្រ។ កង្វះជាតិដែក និងភាពស្លេកស្លាំងក្នុងដំណាក់កាលក្រោយសម្រាលអាចជះឥទ្ធិពលយូរអង្វែងដល់សុខភាពម្តាយ និងទារកទើបនឹងកើត។ ម្តាយដែលមានឃ្លាំងផ្ទុកជាតិដែកទាបនៅពេលសំរាលកូន និងក្រោយពេលសម្រាលកូនអាចជួបប្រទះនឹងភាពអស់កម្លាំង ឆាប់ខឹង ជ្រុះសក់ ក្រចកឆ្នូត ក្រចកខូច... សូម្បីតែរោគសញ្ញានៃជំងឺធ្លាក់ទឹកចិត្តក៏ដោយ។
• អំឡុងពេលមានផ្ទៃពោះ ម្តាយត្រូវបំពេញបន្ថែមតាមការណែនាំរបស់អង្គការសុខភាពពិភពលោក (WHO) ជាមួយនឹងជាតិដែក 30mg - 60mg និង អាស៊ីតហ្វូលិក 0.4mg។
• ម្តាយក្រោយសម្រាល - WHO នៅតែផ្តល់អនុសាសន៍ឱ្យបន្តលេបជាតិដែករយៈពេល 6-12 សប្តាហ៍បន្ទាប់ពីការសម្រាលក្នុងកម្រិតជាតិដែក 30-60mg ដើម្បីកាត់បន្ថយភាពស្លេកស្លាំងក្រោយសម្រាល ហើយបន្ទាប់មករក្សាកម្រិតសរីរវិទ្យា។
ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ អាហារបំប៉នជាតិដែកគួរតែត្រូវបានប្រើតាមការណែនាំរបស់វេជ្ជបណ្ឌិតរបស់អ្នកតែប៉ុណ្ណោះ ព្រោះផលវិបាកទាក់ទងនឹងការទទួលទានជាតិដែកដូចជា ការទល់លាមក ឈឺក្រពះ និងឈឺក្បាលអាចកើតឡើង។ ការទទួលជាតិដែក ក៏អាចរារាំងការបឺតស្រូបជាតិស័ង្កសី ដែលជាធាតុសំខាន់មួយទៀត... គ្មានស្ត្រីណាជាសះស្បើយភ្លាមៗក្រោយសម្រាលទេ ប៉ុន្តែការញ៉ាំអាហារដែលមានជាតិដែកដែលមានសុខភាពល្អនឹងមិនត្រឹមតែប្រយុទ្ធប្រឆាំងនឹងភាពស្លេកស្លាំងក្រោយសម្រាលប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែវាក៏ជួយឱ្យយើងមានអារម្មណ៍ល្អ និងមានភាពរីករាយផងដែរ។
មធ្យោបាយដ៏ល្អបំផុតដើម្បីការពារភាពស្លេកស្លាំង គឺត្រូវធានាឱ្យមានរបបអាហារមានតុល្យភាព ទទួលទានអាហារសម្បូរជាតិដែក ដូចជាសាច់ក្រហម នំប៉័ង ស៊ុត បន្លែស្លឹកបៃតង ផ្លែឈើស្ងួត និងអាហារបំប៉នជាតិដែកតាមរយៈមាត់។ វីតាមីន C ជួយឱ្យរាងកាយស្រូបយកបរិមាណជាតិដែកអតិបរមាពីរបបអាហារ។ វីតាមីន C អាចទទួលបានពីផ្លែក្រូច ក្រូចឆ្មា ក្រូចឆ្មា និងបន្លែឆៅ។ ដូច្នេះហើយ ស្ត្រីដែលបំបៅកូនដោយទឹកដោះម្តាយគួរយកចិត្តទុកដាក់លើការថែរក្សាអាហារបំប៉នមីក្រូសារជាតិឱ្យបានត្រឹមត្រូវ និងគ្រប់គ្រាន់អំឡុងពេលមានផ្ទៃពោះ ក៏ដូចជាក្រោយពេលសម្រាល ដើម្បីឱ្យម្តាយមានសុខភាពល្អ និងទារកលូតលាស់មានសុខភាពល្អ។