អាហារ​ដែល​​ទុក​ចោល​ពេញ​មួយ​យប់ ប៉ុន្មានមុខនេះមិនគួរលើកយកមកញ៉ាំប្រយ័ត្នកើតជំងឺ​មហារីក​

  • 2025-04-07 01:08:00
  • ចំនួនមតិ 0 | ចំនួនចែករំលែក 0

អាហារដែលទុកចោលពេញមួយយប់ ប៉ុន្មានមុខនេះមិនគួរលើកយកមកញ៉ាំប្រយ័ត្នកើតជំងឺមហារីក ដោយសារទម្លាប់ធ្វើម្ហូបមិនចេះគ្រប់គ្រង មនុស្សខ្លះសន្សំលុយដោយទុកអាហារឆ្អិនពេញមួយយប់។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ទម្លាប់នេះអាចបណ្តាលឱ្យអ្នកកើតជំងឺមហារីកដ៏គ្រោះថ្នាក់បំផុត។

វេជ្ជបណ្ឌិត និងអ្នកជំនាញផ្នែកអាហារូបត្ថម្ភ និយាយថា អាហារកែច្នៃយូរជាងនេះ ត្រូវទុកចោល ហានិភ័យនៃការរលួយកាន់តែខ្ពស់ ហើយបាក់តេរីកាន់តែកើនឡើង។ នៅពេលដែលអ្នកបញ្ចូលបាក់តេរីទាំងនេះ អ្នកងាយនឹងកើតជំងឺផ្សេងៗដូចជា រលាកក្រពះ រលាកពោះវៀនស្រួចស្រាវ ឬសូម្បីតែជំងឺគ្រោះថ្នាក់... ដូច្នេះហើយ អ្នកមិនគួរញ៉ាំអាហារមួយយប់ខាងក្រោមនេះទេ៖

ស៊ុត យោងតាមការព្រមានពីអ្នកជំនាញអាហារូបត្ថម្ភ ស៊ុតឆ្អិន ឬស៊ុតចៀនទាំងពីរមានអាយុកាលខ្លី។ នៅពេលអ្នករៀបចំវារួចរាល់ហើយ អ្នកគួរតែញ៉ាំវាទាំងអស់គ្នា។ ប្រសិនបើអ្នកមានស៊ុតដែលនៅសេសសល់ កុំស្តាយវា ហើយទុកវាចោល ព្រោះប្រសិនបើអ្នកទុកវាចោលមួយយប់ ពួកវាងាយនឹងឆ្លងបាក់តេរី ដែលអាចប៉ះពាល់ដល់បំពង់រំលាយអាហាររបស់អ្នក។

មាន់ សមាសធាតុប្រូតេអ៊ីននៃសាច់មាន់នឹងផ្លាស់ប្តូរប្រសិនបើវាត្រជាក់ហើយកំដៅម្តងទៀតជាលើកទីពីរ។ នេះអាចបណ្តាលឱ្យអ្នកញ៉ាំជួបប្រទះបញ្ហារំលាយអាហារមួយចំនួន។ ដូច្នេះហើយ អ្នកមិនគួរទុកមាន់ឆ្អិនមួយយប់ឡើយ។

សាឡាត់ ចានភាគច្រើនដូចជាការស្លៀកពាក់សាឡាដមិនទាមទារកំដៅដើម្បីចម្អិនទេ ដូច្នេះពួកវានឹងមានកម្រិតបាក់តេរីខ្ពស់ជាងធម្មតា។ បើមិនញ៉ាំទាំងអស់ទេ បោះវាចោល កុំទុកក្នុងទូទឹកកក ហើយប្រើម្ដងទៀតនៅថ្ងៃបន្ទាប់។ ការទុកអាហារទាំងនេះពេញមួយយប់បង្កើតលក្ខខណ្ឌសម្រាប់បាក់តេរីចូលក្នុងអាហារ។ បើប្រើហើយ ងាយនឹងពុល ឈឺពោះ រាគ... ដែលមិនល្អសម្រាប់សុខភាព។

អាហារសម្បូរជាតិខ្លាញ់ ថ្វីត្បិតតែនេះជាអាហារដែលមនុស្សជាច្រើនមានទម្លាប់រក្សាទុកមួយយប់សម្រាប់អាហារបន្ទាប់ក៏ដោយ ប៉ុន្តែការពិតនេះគឺជាអាហារដែលអ្នកមិនគួររក្សាទុក។ អាហារដែលមានជាតិខ្លាញ់ខ្ពស់ (បាខុន សាច់ជក់បារី ចៀន... ជាឧទាហរណ៍) ដែលទុកចោលមួយយប់នឹងនាំឱ្យកើនឡើងកម្រិតនៃសារធាតុបង្កមហារីកដូចជា BaP (benzopyrene) ។

ត្រីនិងអាហារសមុទ្រ ត្រីបំពង និងអាហារសមុទ្រកែច្នៃផ្សេងទៀត ប្រសិនបើទុកចោលមួយយប់ នឹងធ្វើឱ្យប្រូតេអ៊ីនក្នុងអាហារទាំងនេះផ្លាស់ប្តូរ បង្កើតជាជាតិពុលដែលបង្កគ្រោះថ្នាក់ដល់មុខងារថ្លើម និងតម្រងនោម។

ផ្សិតត្រចៀកឈើ មុខម្ហូបជាច្រើនមានជីវជាតិច្រើន ប៉ុន្តែក្លាយទៅជា "ថ្នាំពុល" ប្រសិនបើអ្នកញ៉ាំវាពេញមួយយប់ ហើយផ្សិត និងផ្សិតត្រចៀកឈើ គឺជាមុខម្ហូបមួយក្នុងចំណោមមុខម្ហូបទាំងនោះ។ ជាធម្មតាផ្សិត និងផ្សិតត្រចៀកឈើត្រូវបានដាំដុះក្នុងបរិយាកាសសើម។ បន្ទាប់ពីប្រមូលផលនិងកែច្នៃអ្នកត្រូវប្រុងប្រយ័ត្នបំផុត។ នៅពេលអ្នកកែច្នៃវាទៅជាអាហារ បើនៅសេសសល់ អ្នកមិនគួរទុកវាចោលមួយយប់ទេ ព្រោះការធ្វើបែបនេះនឹងធ្វើឱ្យបាត់បង់សារធាតុចិញ្ចឹម បាក់តេរីនឹងមានឱកាសកើនឡើង ហើយនៅពេលញ៉ាំវាច្រើនតែធ្វើឱ្យមានអារម្មណ៍មិនស្រួលនៅក្នុងក្រពះ។ .

ផ្សិតឆ្អិនមានផ្ទុក nitrates ដែលល្អសម្រាប់កោសិកាឈាមក្រហម ប៉ុន្តែក្នុងមួយយប់ នីត្រាតបានផ្លាស់ប្តូរទៅជា nitrites ដែលមិនល្អសម្រាប់រាងកាយរបស់អ្នក។ ប្រសិនបើផ្សិតកែច្នៃត្រូវបានទុកចោលយូរពេក វាអាចនាំឱ្យបាត់បង់សារធាតុចិញ្ចឹម ហើយនីត្រាតផលិតជាតិពុល បណ្តាលឱ្យមិនស្រួលដល់ក្រពះ និងរាងកាយ។ វិធីល្អបំផុតគឺនិយាយថាទេចំពោះចានដែលប្រើគ្រឿងផ្សំទាំងពីរនេះបន្ទាប់ពីទុកវាចោលពេញមួយយប់។

ចានដែលធ្វើពីបន្លែស្លឹកបៃតង តើអ្នកមានទម្លាប់រៀបចំបន្លែស្លឹកបៃតងច្រើនហើយញ៉ាំវាជាមួយឬទេ? ទម្លាប់នេះមានគ្រោះថ្នាក់ខ្លាំង ហើយប៉ះពាល់ដល់សុខភាពយ៉ាងខ្លាំង។ យោងតាមអ្នកជំនាញអាហារូបត្ថម្ភ បរិមាណអាសូតនៅក្នុងបន្លែស្លឹកបៃតងដែលបានកែច្នៃនៅពេលទុកចោលមួយយប់អាចបំប្លែងទៅជានីទ្រីត ដែលជាភ្នាក់ងារបង្កមហារីកដ៏គ្រោះថ្នាក់បំផុត។ ដូច្នេះនេះគឺជាអាហារដែលមិនគួរទុកចោលពេញមួយយប់។

បើទិញបន្លែក្នុងបរិមាណច្រើនក្នុងពេលតែមួយ គួរតែញ៉ាំឱ្យបានឆាប់តាមដែលអាចធ្វើទៅបាន ឧទាហរណ៍ ស្ពៃក្តោប ស្ពៃក្តោប... ប្រសិនបើអ្នកចង់ចំអិនច្រើន ហើយញ៉ាំនៅថ្ងៃបន្ទាប់ អ្នកគួរតែជ្រើសរើសមើម ដើម្បីជៀសវាងការផលិតផងដែរ។ nitrite ច្រើន។ ជាធម្មតាបរិមាណ nitrite ពី 0.2 ទៅ 0.5 ក្រាមអាចបណ្តាលឱ្យពុល។ រយៈពេលភ្ញាស់គឺ 1-2 ថ្ងៃហើយរយៈពេលខ្លីគឺ 10 នាទី។ បរិមាណ nitrite នៅក្នុងបន្លែជាធម្មតាគឺ 1mg/kg ប៉ុន្តែវាខ្ពស់ជាងបន្ទាប់ពីទុកចោលមួយយប់។ មាតិកា nitrite នៃ pickles និងសាច់ marinated នៅក្នុងគ្រឿងផ្សំទាំងអស់គឺខ្ពស់ទាក់ទង។

អាហារធ្វើពីសណ្តែកសៀង តៅហ៊ូ ទឹកដោះគោ សណ្តែកបណ្តុះ នំខេក - អាហារដែលធ្វើពីសណ្តែកសៀងក៏មាននៅក្នុងបញ្ជីដែលអ្នកត្រូវចងចាំនៅពេលរក្សាទុក និងប្រើប្រាស់វាពេញមួយយប់។ ដោយសារតែអាយុកាលធ្នើរបស់សណ្តែកសៀងគឺខ្លីណាស់ ប្រសិនបើវាមិនត្រូវបានប្រើប្រាស់លឿនទេ បរិមាណបាក់តេរីនឹងកើនឡើងយ៉ាងខ្លាំងក្នុងរយៈពេលពីរបីម៉ោង។

ដូច្នេះហើយ នៅរដូវក្តៅ ប្រសិនបើអ្នកប្រើចានដែលធ្វើពីសណ្តែកសៀង អ្នកត្រូវប្រើវាភ្លាមៗបន្ទាប់ពីចម្អិនអាហាររយៈពេល 2 ម៉ោង ដើម្បីធានាបាននូវសុខភាពរបស់អ្នក និងសមាជិកគ្រួសាររបស់អ្នក។ ដូច្នេះហើយ នៅពេលដែលអ្នកធ្វើចានដែលធ្វើពីសណ្តែកសៀង អ្នកត្រូវចាំថា កុំទុកវាចោលពេញមួយយប់ ហើយដាច់ខាតមិនត្រូវកំដៅវាម្តងហើយម្តងទៀត ដើម្បីជៀសវាងសារធាតុដែលបង្កគ្រោះថ្នាក់ដល់រាងកាយមនុស្ស។ ចានដែលមានដំឡូង ដំឡូងបារាំងសម្បូរទៅដោយប្រូតេអ៊ីន និងជាតិសរសៃ ដែលល្អសម្រាប់រាងកាយ។ ក្នុងអាហារប្រចាំថ្ងៃរបស់ជនជាតិវៀតណាម ដំឡូងជាគ្រឿងផ្សំដែលគេរៀបចំជាញឹកញាប់។ ដំឡូងបារាំងជួយបន្ថែមវីតាមីន និងជាតិសរសៃ។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ នៅពេលដែលកំដៅឡើងវិញ អាហារនេះច្រើនតែមានក្លិនមិនល្អ និងបាត់បង់សារធាតុចិញ្ចឹម។ ចានដំឡូងដូចជាដំឡូងបំពង ឬស៊ុបដំឡូងគួរតែត្រូវបានបញ្ចប់នៅពេលអ្នករៀបចំវារួចរាល់។ ក្នុងករណីដែលអ្នកមិនញ៉ាំវាទាំងអស់ កុំស្តាយក្រោយ ហើយរក្សាវារហូតដល់ថ្ងៃបន្ទាប់។ ដោយសារតែសកម្មភាពនេះធ្វើឱ្យដំឡូងងាយនឹងបាក់តេរី ដែលអាចបំប្លែងសារធាតុចិញ្ចឹមក្នុងដំឡូងបារាំងទៅជាជាតិពុល ដែលបណ្តាលឱ្យពុល ហើមពោះ និងរំលាយអាហារសម្រាប់អ្នក។

ប្រភព៖ tienphong.vn

ប្រភព៖ Phunutoday ប្រែ​សម្រួល៖ សិរីរត្នន៍

អត្ថបទពេញនិយម