កំហុស​៤​យ៉ាង​ពេល​ផឹក​កាហ្វេ​ដែល​ធ្វើ​ឱ្យ​គុណ​ប្រយោជន៍​សុខភាព​ត្រូវ​ បាត់បង់

  • 2025-05-29 01:44:37
  • ចំនួនមតិ 0 | ចំនួនចែករំលែក 0

មនុស្សជាច្រើនចៃដន្យធ្វើខុស ៤យ៉ាង ពេលផឹកកាហ្វេ ដូចជាផឹកពេលឃ្លាន ឬធ្វើខុស នាំឲ្យប៉ះពាល់សុខភាពដោយស្ងាត់ៗដោយមិនដឹងខ្លួន។

ការផឹកកាហ្វេជារៀងរាល់ព្រឹកបានក្លាយជាទម្លាប់របស់មនុស្សជាច្រើន។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ តើកាហ្វេល្អឬអត់ អាស្រ័យលើរបៀបដែលអ្នកប្រើវា។ ពីការបន្ថែមទឹកដោះគោច្រើនពេកដល់ការផឹកនៅលើពោះទទេ កំហុសនៃការផឹកកាហ្វេទាំងនេះអាចប៉ះពាល់ដល់រាងកាយរបស់អ្នកដោយស្ងៀមស្ងាត់។ ដូច្នេះ​តើ​ធ្វើ​ដូចម្តេច​ដើម្បី​ផឹក​កាហ្វេ​បាន​ត្រឹមត្រូវ​និង​សុខភាព​?

  1. កំហុសនៃការផឹកកាហ្វេជាមួយទឹកដោះគោច្រើនពេក មនុស្សមួយចំនួនមានទម្លាប់បន្ថែមទឹកដោះគោច្រើនទៅក្នុងកាហ្វេរបស់ពួកគេ ដើម្បីងាយស្រួលក្នុងការផឹក។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ការសិក្សាមួយចំនួនបង្ហាញថា សារធាតុ polyphenols ដែលជាសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មមានប្រយោជន៍នៅក្នុងកាហ្វេ ភ្ជាប់ទៅនឹងប្រូតេអ៊ីននៅក្នុងទឹកដោះគោ កាត់បន្ថយការស្រូបយកនៅក្នុងពោះវៀន។

ដំណោះស្រាយល្អបំផុត៖ កំណត់ការប្រើប្រាស់ទឹកដោះគោគោធម្មតា។ ចូលចិត្តទឹកដោះគោរុក្ខជាតិដូចជាទឹកដោះគោអាល់ម៉ុន ទឹកដោះគោអូត ឬទឹកដោះគោដូងសរីរាង្គ។ វាជាការល្អបំផុតក្នុងការផឹកកាហ្វេខ្មៅដោយគ្មានជាតិស្ករ ដើម្បីរក្សាអត្ថប្រយោជន៍។

  1. ផឹកកាហ្វេពេលពោះទទេនៅពេលព្រឹក វា​ជា​ទម្លាប់​ធម្មតា​របស់​មនុស្ស​ភាគច្រើន​ដែល​ផឹក​កាហ្វេ​ភ្លាមៗ​ក្រោយ​ពី​ភ្ញាក់​ពី​គេង​មុន​ពេល​ញ៉ាំ​អ្វី​។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ការផឹកកាហ្វេពេលពោះទទេអាចបង្កើនអរម៉ូនស្ត្រេស cortisol ដែលបណ្តាលឱ្យមានការសម្រាក បេះដូងលោតញាប់ ឈឺពោះ និងថែមទាំងធ្វើឱ្យរាងកាយអស់កម្លាំងពេញមួយថ្ងៃ។

របៀបជួសជុល៖ មុនពេលផឹកកាហ្វេ អ្នកគួរតែទទួលទានអាហារសម្រន់ស្រាលៗជាមួយនឹងអាហារដែលមានជាតិប្រូតេអ៊ីន ជាតិសរសៃ និងខ្លាញ់ដែលមានសុខភាពល្អ (ដូចជាស៊ុត គ្រាប់ធញ្ញជាតិ ប៊ឺសណ្តែកដី...) ដើម្បីរក្សាលំនឹងជាតិស្ករក្នុងឈាម កាត់បន្ថយការកើនឡើង cortisol និងរក្សាតុល្យភាពថាមពលក្នុងរាងកាយពេញមួយព្រឹក។

  1. មិនជ្រើសរើសប្រភេទកាហ្វេត្រឹមត្រូវ។ យោងតាមអ្នកជំនាញ ការប្រើប្រាស់កាហ្វេដែលមិនស្គាល់ប្រភពដើម ឬមានផ្ទុកសារធាតុគីមីជាច្រើន (សំណល់ថ្នាំសម្លាប់សត្វល្អិត សារធាតុពណ៌...) អាចនាំឱ្យមានបញ្ហា microflora ពោះវៀន ឥទ្ធិពលអ័រម៉ូន និងផលវិបាកសុខភាពរយៈពេលវែងជាច្រើនទៀត។ គន្លឹះក្នុងការជ្រើសរើសកាហ្វេសុវត្ថិភាព៖ ចូលចិត្តកាហ្វេសរីរាង្គដែលមានការបញ្ជាក់ គ្មានថ្នាំសម្លាប់សត្វល្អិត ឬសារធាតុរក្សាទុក។ ទិញពីម៉ាកល្បីដែលមានប្រភពដើមច្បាស់លាស់។

  2. ការប្រើទឹកខុសដើម្បីធ្វើកាហ្វេ

សីតុណ្ហភាពទឹកគឺជាកត្តាសំខាន់ដែលជះឥទ្ធិពលដោយផ្ទាល់ទៅលើរសជាតិ និងគុណភាពនៃកាហ្វេមួយពែង។ ប្រសិនបើទឹកក្តៅពេក (លើសពី 96 អង្សាសេ) កាហ្វេអាចឆេះបានយ៉ាងងាយ ហើយក្លាយជាជូរចត់។ ផ្ទុយ ទៅ វិញ ទឹក ត្រជាក់ ពេក ធ្វើ ឱ្យ កាហ្វេ ខ្សោយ និង ខ្វះ រសជាតិ។

គន្លឹះក្នុងការធ្វើកាហ្វេ៖ សីតុណ្ហភាពទឹកល្អបំផុត៖ ៩០ - ៩៦ អង្សាសេ ស្មើនឹងប្រហែល ៤៥ វិនាទីបន្ទាប់ពីទឹកឆ្អិនទាំងស្រុង។ ប្រសិនបើអ្នកប្រើម៉ាស៊ីនឆុងកាហ្វេ អ្នកគួរតែជ្រើសរើសម៉ាស៊ីនមួយដែលមានការគ្រប់គ្រងសីតុណ្ហភាពដោយស្វ័យប្រវត្តិ។ បន្ទាប់ពីលាយរួច អ្នកគួររីករាយជាមួយវាខណៈពេលដែលវានៅតែក្តៅ ជៀសវាងការឡើងកំដៅ ឬកំដៅម្តងទៀត ព្រោះវាមិនត្រឹមតែបាត់បង់រសជាតិប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែថែមទាំងបង្កើនរសជាតិជូរចត់មិនល្អទៀតផង។

មនុស្សគ្រប់រូបមានទម្លាប់ផឹកកាហ្វេខុសៗគ្នា ប៉ុន្តែប្រសិនបើអ្នកទទួលស្គាល់ និងជៀសវាង កំហុសនៅពេលផឹកកាហ្វេដូចជា ដាំទឹកឱ្យក្តៅពេក ផឹកវាមុនពេលអាហារពេលព្រឹក ឬប្រើកាហ្វេដែលមានផ្ទុកសារធាតុគីមី សុខភាព និងអារម្មណ៍របស់អ្នកនឹងផ្លាស់ប្តូរក្នុងទិសដៅវិជ្ជមានជារៀងរាល់ថ្ងៃ។

អត្ថបទ៖ សិរីរត្នន៍

អត្ថបទពេញនិយម