ការទទួលទានអាហារកែច្នៃច្រើន មានជាតិស្ករខ្ពស់ ខ្លាញ់មិនល្អ ឬការផឹកស្រា រួមចំណែកដល់ការបង្កើនល្បឿនដំណើរការនៃភាពចាស់
- 2025-09-05 08:00:00
- ចំនួនមតិ 0 | ចំនួនចែករំលែក 0
ការទទួលទានអាហារកែច្នៃច្រើន មានជាតិស្ករខ្ពស់ ខ្លាញ់មិនល្អ ឬការផឹកស្រា រួមចំណែកដល់ការបង្កើនល្បឿនដំណើរការនៃភាពចាស់
ការទទួលទានអាហារកែច្នៃច្រើន អាហារដែលមានជាតិស្ករខ្ពស់ ខ្លាញ់មិនល្អ ឬការផឹកស្រា រួមចំណែកដល់ការបង្កើនការរលាក បង្កើនល្បឿនដំណើរការនៃភាពចាស់។
ធញ្ញជាតិមានជាតិស្ករ៖
គ្រាប់ធញ្ញជាតិគឺជាអាហារអាហារពេលព្រឹកដែលផ្តល់សុខភាព ប៉ុន្តែខ្លះអាចមានជាតិស្ករបន្ថែមខ្ពស់។ ការទទួលទានកាឡូរីច្រើនពីជាតិស្ករ ជាពិសេសនៅពេលព្រឹក អាចបណ្តាលឱ្យជាតិស្ករក្នុងឈាមរបស់អ្នកកើនឡើង ដែលអាចប៉ះពាល់ដល់ការផលិតអាំងស៊ុយលីន។
យូរៗទៅ ការប្រែប្រួលជាតិស្ករក្នុងឈាម និងកម្រិតអាំងស៊ុយលីនអាចនាំឱ្យមានភាពធន់នឹងអាំងស៊ុយលីន បង្កើនភាពតានតឹងអុកស៊ីតកម្ម និងបង្កើនល្បឿននៃភាពចាស់។ ការទទួលទានជាតិស្ករច្រើនពេកក៏បង្កើនការរលាក ដែលនាំឱ្យស្បែកមានភាពយឺត ជ្រួញ និងយារធ្លាក់។
ម្សៅពណ៌សចម្រាញ់៖
ដែល ជាទូទៅមាននៅក្នុងនំបុ័ងពណ៌ស នំប្រេហ្សែល និងប៉ាស្តា ត្រូវបានផលិតចេញពីគ្រាប់ធញ្ញជាតិចម្រាញ់ ដែលមានជាតិសរសៃភាគច្រើនត្រូវបានដកចេញ។ បើប្រៀបធៀបទៅនឹងគ្រាប់ធញ្ញជាតិ ម្សៅចម្រាញ់ក៏ត្រូវបានដកចេញនូវសារធាតុប្រឆាំងភាពចាស់សំខាន់ៗដូចជា វីតាមីន B សារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម វីតាមីន E និងសារធាតុរ៉ែ។
អាហារបំពង៖
ដូចជា សាច់មាន់បំពង និងបំពងបារាំង ច្រើនតែមានផ្ទុកខ្លាញ់ trans ជាពិសេសនៅពេលដែលប្រេងត្រូវបានប្រើប្រាស់ឡើងវិញច្រើនដង។ ខ្លាញ់ទាំងនេះរួមចំណែកដល់ការរលាក និងភាពតានតឹងអុកស៊ីតកម្មនៅក្នុងខ្លួន។
សីតុណ្ហភាពខ្ពស់ និងរយៈពេលកំដៅយូរសម្រាប់អាហារអាចបង្កើនអត្រាដែលខ្លាញ់ trans បង្កើតបាន។ សាច់ក្រក និងសាច់ក្រក៖ សាច់កែច្នៃ ជាពិសេសសាច់ក្រហម មានជាតិខ្លាញ់ឆ្អែតខ្ពស់ ហើយជារឿយៗមានផ្ទុកសារធាតុរក្សាទុកដូចជា nitrates ដែលអាចបង្កើនការរលាករ៉ាំរ៉ៃ និងភាពតានតឹងអុកស៊ីតកម្មក្នុងរាងកាយ។ កត្តាទាំងនេះរួមចំណែកដល់ការពន្លឿន ភាពចាស់ នៃកោសិកា និងការកើនឡើងហានិភ័យនៃជំងឺទាក់ទងនឹងអាយុដូចជាជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង និងមហារីកមួយចំនួន។
ទំនិញដុតនំ៖
ទំនិញដុតនំដូចជា ខូឃី នំខេក និង muffins ត្រូវបានផលិតដោយម្សៅចម្រាញ់ និងមានជាតិស្ករបន្ថែមខ្ពស់។ ពួកវារួមចំណែកដល់ភាពចាស់ដោយការបំផ្លាញ collagen ដែលជាប្រូតេអ៊ីនដែលមានសារៈសំខាន់សម្រាប់ការថែរក្សាស្បែកក្មេង។
សូដា និងភេសជ្ជៈដែលមានជាតិស្ករផ្សេងទៀត៖
សូដា និងភេសជ្ជៈដែលមានជាតិស្ករដូចជាតែផ្អែមមានសារធាតុចិញ្ចឹមទាប និងមានកាឡូរីខ្ពស់ដែលភាគច្រើនមកពីជាតិស្ករបន្ថែម។ ការទទួលទានជាតិស្ករបន្ថែមច្រើនពេកអាចរួមចំណែកដល់ភាពចាស់នៃជីវសាស្ត្រ។ លើសពីនេះទៀត សូដាមានផ្ទុកអាស៊ីត phosphoric ដែលអាចរំខានដល់ការស្រូបយកជាតិកាល់ស្យូម ប៉ះពាល់ដល់ដង់ស៊ីតេសារធាតុរ៉ែរបស់ឆ្អឹង។
ជាតិអាល់កុល៖
ជាតិអាល់កុលអាចបង្កើនសញ្ញានៃភាពចាស់ក្នុងរាងកាយតាមវិធីសំខាន់បី។
ទីមួយ វាគឺជាថ្នាំបញ្ចុះទឹកនោមដែលអាចនាំឱ្យខ្សោះជាតិទឹកដែលធ្វើឱ្យស្បែកស្ងួតនិងស្រអាប់បង្កើនលទ្ធភាពនៃស្នាមជ្រួញ។
ទីពីរ ជាតិអាល់កុលរារាំងការស្រូបយកសារធាតុសំខាន់ៗដូចជា វីតាមីន B12 អាស៊ីតហ្វូលិក (វីតាមីន B9) និងសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម ប៉ះពាល់យ៉ាងធ្ងន់ធ្ងរដល់កោសិកា បង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺសរសៃប្រសាទទាក់ទងនឹងអាយុ (Alzheimer និងជំងឺវង្វេង)។
ទីបី គ្រឿងស្រវឹងអាចបណ្តាលឱ្យខូចថ្លើម ដូចជាខ្លាញ់រុំថ្លើម រលាកថ្លើម និងក្រិនថ្លើម ដែលអាចពន្លឿនដំណើរការនៃភាពចាស់នៅក្នុងរាងកាយ។