រាងកាយនឹងទទួលបានអត្ថប្រយោជន៍សុខភាពជាពិសេសទាំង៤ គ្រាន់តែជំនួសកាហ្វេមកទទួលទានតែបៃតងជាប្រចាំវិញ

  • 2025-05-23 04:05:48
  • ចំនួនមតិ 0 | ចំនួនចែករំលែក 0

រាងកាយនឹងទទួលបានអត្ថប្រយោជន៍សុខភាពជាពិសេសទាំង៤ គ្រាន់តែជំនួសកាហ្វេមកទទួលទានតែបៃតងជាប្រចាំវិញ

អ្នកអាចជំនួសកាហ្វេជាមួយតែបៃតង និងភ្ញាក់ផ្អើលខ្លាំងពីការប្រែប្រួលមួយវំនួន ដោយការផ្លាស់ប្តូរដែលមិននឹកស្មានដល់ចំពោះសុខភាពរបស់អ្នក។

តែបៃតង និងកាហ្វេ គឺជាភេសជ្ជៈដែលគ្រប់គ្នាធ្លាប់ស្គាល់ ក៏ជាភេសជ្ជៈ ចំណូលចិត្តពីអ្នកនិយមផឹកវាជាប្រចាំផងដែរ។ ប៉ុន្តែ សារធាតុទាំងពីរនេះ មានផ្ទុកជាតិកាហ្វេអ៊ីនដែលផ្តល់នូវអារម្មណ៍នៃការប្រុងប្រយ័ត្ន។ លើសពីនេះ កាហ្វេ និងតែបៃតង ក៏មានសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម ដែលជួយការពាររាងកាយពីរ៉ាឌីកាល់សេរី ពន្យាភាពចាស់ដែរ…

ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ សមាសធាតុអាហារូបត្ថម្ភនៃកាហ្វេ និងតែបៃតងមានភាពខុសប្លែកគ្នាជាច្រើន ដែលនាំមកនូវអត្ថប្រយោជន៍ផ្ទាល់ខ្លួនរបស់ពួកគេដល់រាងកាយ។ ប្រសិនបើអ្នកជំនួសកាហ្វេទាំងស្រុងជាមួយតែបៃតង តើអ្នកនឹងទទួលបានអត្ថប្រយោជន៍អ្វីខ្លះ?

តែបៃតងជួយឱ្យខួរក្បាលមានភាពស្វាហាប់ ស្រស់ស្រាយ តែមិនធ្វើឲ្យញ័របេះដូង កាហ្វេ និងតែបៃតងទាំងពីរមានផ្ទុកជាតិកាហ្វេអ៊ីន ប៉ុន្តែវិធីដែលសារធាតុនេះប៉ះពាល់ដល់រាងកាយនៅពេលទទួលទានភេសជ្ជៈទាំងពីរនេះគឺខុសគ្នា។

កាហ្វេផ្តល់នូវការជំរុញរហ័ស។ ទោះបីជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ដោយសារតែបរិមាណជាតិកាហ្វេអ៊ីនខ្ពស់របស់វា បណ្តាលឱ្យមានការថប់បារម្ភ និងញ័រទ្រូង។ ថាមពលកើនឡើងយ៉ាងឆាប់រហ័ស ប៉ុន្តែក៏ថយចុះយ៉ាងឆាប់រហ័ស។

ទន្ទឹមនឹងនេះដែរ តែបៃតងមានបរិមាណជាតិកាហ្វេអ៊ីនក្នុងកម្រិតមធ្យម ហើយក៏មានផ្ទុក L-theanine ដែលជាអាស៊ីតអាមីណូពិសេសដែលនាំមកនូវភាពស្រទន់នៃការប្រុងប្រយ័ត្ន ជួយបង្កើនការផ្តោតអារម្មណ៍។ អត្ថប្រយោជន៍ទាំងនេះមានរយៈពេលយូរជាងពេលអ្នកផឹកកាហ្វេ។ លើសពីនេះ ការផឹកតែបៃតងមិនបង្កបញ្ហាដូចជា គេងមិនលក់ ចង្វាក់បេះដូងលោតញាប់នោះទេ។

លើសពីនេះទៀត ការសិក្សាបានបង្ហាញថា L-theanine មានសមត្ថភាពពង្រឹងរលកអាល់ហ្វានៅក្នុងខួរក្បាល។ នេះទាក់ទងនឹងសមត្ថភាពក្នុងការផ្តោតអារម្មណ៍ និងការសម្រាក។

តែបៃតងមានសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មច្រើន តែបៃតងគឺជាភេសជ្ជៈដែលមានសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មខ្ពស់ណាស់។ វាមាន catechins ដូចជា epigallocatechin-3-gallate (EGCG សម្រាប់រយៈពេលខ្លី) ។ ការសិក្សាជាច្រើនបានលើកឡើងពីតែបៃតង ហើយបានបង្ហាញពីរឿងនេះ។

សារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មនៅក្នុងតែបៃតងមានប្រសិទ្ធភាពប្រឆាំង នឹងរ៉ាឌីកាល់សេរីដែលបំផ្លាញរាងកាយ។ រ៉ាឌីកាល់សេរី ទទួលខុសត្រូវចំពោះការខូចខាតកោសិកា បង្កើនល្បឿននៃភាពចាស់ និងបង្កជំងឺមួយចំនួន។ សារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មជួយកាត់បន្ថយភាពតានតឹងអុកស៊ីតកម្ម បន្ថយភាពចាស់នៃកោសិកា ធ្វើឱ្យសុខភាពប្រសើរឡើង និងការពារជំងឺរ៉ាំរ៉ៃ។

កាហ្វេក៏មានផ្ទុកនូវសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មផងដែរ ប៉ុន្តែបរិមាណ មិនខ្ពស់ដូចតែបៃតងនោះទេ។ តែបៃតងត្រូវបានវាយតម្លៃខ្ពស់នៅក្នុងសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម ហើយឥទ្ធិពលរបស់វាគឺមានភាពខុសប្លែកគ្នាច្រើន។

EGCG (epigallocatechin-3-gallate) គឺជាសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មដ៏មានឥទ្ធិពលនៅក្នុងតែបៃតងដែលត្រូវបានសិក្សាយ៉ាងទូលំទូលាយ។

តែបៃតងជួយដល់សុខភាពបេះដូង និងខួរក្បាលកាន់តែប្រសើរឡើង សក្តានុពលនៃតែបៃតងក្នុងការលើកកម្ពស់សុខភាពបេះដូងត្រូវបានបង្ហាញដោយការសិក្សាជាច្រើន។ ការប្រើប្រាស់តែបៃតងឱ្យបានត្រឹមត្រូវនឹងជួយកាត់បន្ថយកូលេស្តេរ៉ុល LDL - កូលេស្តេរ៉ុលអាក្រក់ក្នុងរាងកាយ និងជួយកាត់បន្ថយសម្ពាធឈាម។ លើសពីនេះ សរសៃឈាមក៏ត្រូវបានការពារដោយសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មនៅក្នុងតែបៃតង ការពារការខូចខាតដែលបណ្តាលមកពីរ៉ាឌីកាល់សេរី។

លើសពីនេះ ជាតិកាហ្វេអ៊ីន និង L-theanine នៅក្នុងតែបៃតងក៏នាំមកនូវអត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើនដល់ខួរក្បាលផងដែរ ដូចជាការកែលម្អការចងចាំ បង្កើនការផ្តោតអារម្មណ៍ និង

ធ្វើឱ្យមុខងារខួរក្បាលប្រសើរឡើង យោងតាមកាសែត Health and Life ការសិក្សាមួយក្នុងប្រទេសជប៉ុនដែលបានធ្វើឡើងជាង 11 ឆ្នាំបានបង្ហាញថា ហានិភ័យនៃការស្លាប់ដោយសារជំងឺសរសៃឈាមបេះដូងចំពោះអ្នកដែលផឹកតែបៃតងលើសពី 2 ពែងក្នុងមួយថ្ងៃបានថយចុះពី 22% ទៅ 33% បើប្រៀបធៀបទៅនឹងអ្នកដែលផឹកតិចជាងកន្លះពែងក្នុងមួយថ្ងៃ។ លើសពីនេះ ការសិក្សាមួយចំនួនទៀតក៏បង្ហាញថា ការផឹកតែបៃតងជាប្រចាំនឹងជួយកាត់បន្ថយសម្ពាធឈាម។

លើសពីនេះទៀត យោងតាមការសិក្សាមួយផ្សេងទៀតដែលត្រូវបានចេញផ្សាយនៅក្នុងទិនានុប្បវត្តិ "Frontiers in Aging Neuroscience" ក្នុងឆ្នាំ 2022 ទម្លាប់នៃការផឹកតែត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ជាមួយនឹងការថយចុះនៃការថយចុះនៃការយល់ដឹងចំពោះមនុស្សវ័យចំណាស់ជនជាតិចិន។ តែបៃតងក៏មានឥទ្ធិពលក្នុងការបង្កើនការរៀនសូត្រ និងការតភ្ជាប់ ការពារការបាត់បង់ការចងចាំ។

តែបៃតងគឺល្អសម្រាប់ប្រព័ន្ធរំលាយអាហារ

កាហ្វេមានជាតិអាស៊ីតច្រើនជាងតែបៃតង។ ភេសជ្ជៈនេះក៏មានសមាសធាតុដែលជំរុញការផលិតអាស៊ីតក្រពះផងដែរ។ ទន្ទឹមនឹងនេះដែរ តែបៃតងមាន pH អព្យាក្រឹតទៅអាល់កាឡាំង មានផ្ទុកជាតិកាហ្វេអ៊ីន និង L-theanine និងជាជម្រើសដ៏ទន់ភ្លន់លើប្រព័ន្ធរំលាយអាហារ។ អ្នកដែលមានប្រវត្តិមានបញ្ហាក្រពះ ឬចាល់ជាតិអាស៊ីតអាចប្រើតែបៃតងជំនួសកាហ្វេ ដើម្បីរក្សាស្មារតីឱ្យប្រុងប្រយ័ត្នដោយមិនរំញោចប្រព័ន្ធរំលាយអាហារ និងបង្កឱ្យមានប្រតិកម្មមិនល្អ។

យោងតាមការសិក្សាឆ្នាំ 2006 ដែលបានចេញផ្សាយនៅក្នុង "The American Journal of Gastroenterology" ភេសជ្ជៈជាច្រើនត្រូវបានពិនិត្យទាក់ទងនឹងរោគសញ្ញានៃការចាល់អាស៊ីត។ ក្នុងចំណោមនោះ កាហ្វេត្រូវបានគេបង្ហាញថាមានសក្ដានុពលធ្វើឱ្យការច្រាលទឹកនោមកាន់តែធ្ងន់ធ្ងរ។ សម្រាប់អ្នកដែលមានប្រតិកម្មខ្លាំង កាហ្វេក៏អាចបណ្តាលឱ្យមានរោគសញ្ញាផ្សេងៗនៃការរំលាយអាហារផងដែរ។ ទន្ទឹមនឹងនេះ បរិមាណជាតិកាហ្វេអ៊ីនក្នុងតែបៃតងមានតិច ដូច្នេះវាទំនងជាមិនសូវបង្កឱ្យមានបញ្ហានេះទេ។

ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ការប្រើប្រាស់តែបៃតងក៏តម្រូវឱ្យមានកម្រិតសមស្រប កម្រិតមធ្យម និងការប្រើប្រាស់ត្រឹមត្រូវ ដើម្បីជៀសវាងផលប៉ះពាល់។ តែបៃតងមានផ្ទុកសារធាតុ tannins ដែលអាចបង្កបញ្ហាមួយចំនួនដល់រាងកាយ ប្រសិនបើមិនបានប្រើត្រឹមត្រូវ។ ការផឹកតែបៃតងខ្លាំង ឬផឹកវាភ្លាមៗបន្ទាប់ពីញ៉ាំអាហារមិនល្អសម្រាប់សុខភាពរបស់អ្នក និងរារាំងរាងកាយរបស់អ្នកពីការស្រូបយកសារធាតុចិញ្ចឹម។

ប្រភព៖ Phunutoday ប្រែ​សម្រួល៖ សិរីរត្នន៍

អត្ថបទថ្មី