ប្រភេទតែ ៥នេះល្អសម្រាប់ អ្នកមានជំងឺទឹកនោមផ្អែម អាចទទួលទានបាន
- 2025-05-05 05:00:00
- ចំនួនមតិ 0 | ចំនួនចែករំលែក 0
ប្រភេទតែ ៥នេះល្អសម្រាប់ អ្នកមានជំងឺទឹកនោមផ្អែម អាចទទួលទានបាន
ប្រភេទតែ ៥នេះល្អសម្រាប់ អ្នកមានជំងឺទឹកនោមផ្អែម អាចទទួលទានបាន
តែបៃតង តែបៃតង គឺជាតែដ៏ពេញនិយមបំផុតមួយនៅក្នុងពិភពលោក ដែលមានប្រភពចេញពីស្លឹករបស់រុក្ខជាតិតែ (Camellia sinensis)។ រសជាតិស្រាល និងពណ៌ស្រស់របស់វាមិនត្រឹមតែងាយស្រួលក្នុងការផឹកប៉ុណ្ណោះទេ ថែមទាំងនាំមកនូវអត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើនដល់សុខភាព ជាពិសេសសម្រាប់អ្នកដែលមានជំងឺទឹកនោមផ្អែម។ តែបៃតងមានផ្ទុកនូវសារធាតុ catechins ខ្ពស់ ដែលជាក្រុមដ៏មានឥទ្ធិពលនៃសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម ដែលលេចធ្លោជាងគេគឺ EGCG (epigallocatechin gallate)។ ការសិក្សាវិទ្យាសាស្ត្របានបង្ហាញថា EGCG មានសមត្ថភាពធ្វើឱ្យប្រសើរឡើងនូវភាពប្រែប្រួលអាំងស៊ុយលីន កាត់បន្ថយកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាម និងការពារកោសិកាពីការខូចខាតដែលបណ្តាលមកពីភាពតានតឹងអុកស៊ីតកម្ម ដែលជាកត្តាបង្កឱ្យមានផលវិបាកនៃជំងឺទឹកនោមផ្អែម។
ដើម្បីទទួលទានតែបៃតងបានត្រឹមត្រូវ អ្នកគួរតែញ៉ាំតែ 1-2 ថង់តែ ឬស្លឹកតែស្ងួតមួយស្លាបព្រាជាមួយទឹកក្តៅនៅសីតុណ្ហភាពប្រហែល 80 អង្សាសេរយៈពេល 2-3 នាទី។ ផឹក 2-3 ពែងក្នុងមួយថ្ងៃដើម្បីទទួលបានអត្ថប្រយោជន៍អតិបរមា។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ចូរប្រយ័ត្នកុំប្រើវាច្រើនពេក ព្រោះតែបៃតងមានផ្ទុកជាតិកាហ្វេអ៊ីន ដែលអាចបណ្តាលឱ្យគេងមិនលក់ ប្រសិនបើទទួលទានច្រើនពេកនៅពេលល្ងាច។
**តែខ្មៅ ** តែខ្មៅក៏បានមកពីរុក្ខជាតិតែ (Camellia sinensis) ប៉ុន្តែខុសពីតែបៃតងនៅក្នុងដំណើរការ fermentation យូរជាងនេះ ដោយផ្តល់ឱ្យវានូវរសជាតិដ៏សម្បូរបែប។ តែនេះមានផ្ទុកសារធាតុ theaflavins និង thearubigins ដែលជាសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មដ៏មានឥទ្ធិពលដែលជួយកាត់បន្ថយការរលាក និងគាំទ្រដល់សុខភាពបេះដូង។ នេះគឺមានសារៈសំខាន់ខ្លាំងណាស់ ព្រោះអ្នកដែលមានជំងឺទឹកនោមផ្អែមច្រើនតែប្រឈមនឹងបញ្ហាសរសៃឈាមបេះដូងខ្ពស់ជាងមនុស្សធម្មតា។
ការសិក្សាឆ្នាំ 2022 នៅក្នុងទិនានុប្បវត្តិអាហារូបត្ថម្ភបានគូសបញ្ជាក់ពីតួនាទីរបស់ theaflavins ក្នុងការធ្វើអោយប្រសើរឡើងនូវមុខងារ endothelial ដែលជួយរក្សាប្រព័ន្ធឈាមរត់ដែលមានសុខភាពល្អ។ ដើម្បីរីករាយជាមួយតែខ្មៅ អ្នកអាចញ៉ាំតែ 1 ថង់តែ ឬ 1 ស្លាបព្រានៃស្លឹកតែខ្មៅជាមួយនឹងទឹករំពុះ 3-5 នាទី។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ដើម្បីកុំឱ្យប៉ះពាល់ដល់ដំណេក សូមកំណត់ការទទួលទានបន្ទាប់ពីម៉ោង 3 រសៀល ជាពិសេសប្រសិនបើអ្នកងាយនឹងជាតិកាហ្វេអ៊ីន។
តែអ៊ូឡុង តែ Oolong ត្រូវបានគេស្គាល់ថាជា "ស្ពាន" រវាងតែបៃតង និងតែខ្មៅ ដោយសាររសជាតិពិសេសរបស់វា ដែលរួមបញ្ចូលគ្នានូវភាពស្រស់ និងភាពសម្បូរបែប។ តែនេះមិនត្រឹមតែឆ្ងាញ់ទេ វាក៏មានផ្ទុកសារធាតុ polyphenols និង flavonoids ដែលជាសមាសធាតុដែលគ្រប់គ្រងជាតិស្ករក្នុងឈាមយ៉ាងមានប្រសិទ្ធភាព។
យោងតាមការសិក្សារបស់សាកលវិទ្យាល័យកាលីហ្វ័រញ៉ា (សហរដ្ឋអាមេរិក) តែ oolong មានសមត្ថភាពពន្យឺតការស្រូបយកជាតិគ្លុយកូសបន្ទាប់ពីអាហាររួច ជួយរក្សាលំនឹងកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាម។ នេះមានប្រយោជន៍ជាពិសេសសម្រាប់អ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែម ដែលជារឿយៗប្រឈមមុខនឹងការកើនឡើងនៃជាតិស្ករក្នុងឈាមបន្ទាប់ពីញ៉ាំ។
ដើម្បីធ្វើតែ oolong គ្រាន់តែចាក់ 1-2 ថង់តែក្នុងទឹកក្តៅនៅប្រហែល 90 ° C រយៈពេល 4-5 នាទី។ ទោះបីជាតែ oolong មានលក្ខណៈស្លូតបូតក៏ដោយ ប្រសិនបើអ្នកកំពុងប្រើថ្នាំប្រឆាំងនឹងការកកឈាម ចូរប្រយ័ត្ន និងពិគ្រោះជាមួយគ្រូពេទ្យរបស់អ្នកមុនពេលប្រើវា។
តែខ្ញី តែខ្ញីត្រូវបានចំរាញ់ចេញពីឫសខ្ញីស្រស់ ផ្តល់រសជាតិហឹរស្រាល និងលក្ខណៈសម្បត្តិក្តៅ ស័ក្តិសមសម្រាប់ទទួលទានក្នុងរដូវត្រជាក់។ ប៉ុន្តែវាមិនមែនគ្រាន់តែជារសជាតិប៉ុណ្ណោះទេ តែខ្ញីក៏មានផ្ទុកនូវសារធាតុ gingerol និង shogaol ដែលជួយបង្កើនចរន្តឈាម និងកាត់បន្ថយការរលាកផងដែរ។ យោងតាមការសិក្សាពីសាកលវិទ្យាល័យស៊ីដនី (អូស្ត្រាលី) ខ្ញីអាចជួយកែលម្អការរលាករ៉ាំរ៉ៃ ដែលជាកត្តារួមចំណែកដល់ផលវិបាកនៃជំងឺទឹកនោមផ្អែម។ ដើម្បីធ្វើតែខ្ញី អ្នកអាចហាន់ខ្ញីស្រស់ស្តើងៗ ហើយត្រាំវាក្នុងទឹកក្តៅប្រហែល ៥-៧ នាទី។ ថ្វីត្បិតតែខ្ញីមានលក្ខណៈស្លូតបូតក៏ដោយ ស្ត្រីមានផ្ទៃពោះ ឬអ្នកដែលមានដំបៅក្រពះគួរតែប្រុងប្រយ័ត្ននៅពេលប្រើវា។
តែ cinnamon តែ cinnamon ត្រូវបានផលិតចេញពីសំបក cinnamon ដែលផ្តល់នូវក្លិនឈ្ងុយ និងផ្អែមធម្មជាតិ ដោយមិនចាំបាច់បន្ថែមស្ករ។ តែនេះត្រូវបានគេស្គាល់ជាពិសេសសម្រាប់សមត្ថភាពរបស់វាក្នុងការជួយគ្រប់គ្រងជាតិស្ករក្នុងឈាម។ ការសិក្សាឆ្នាំ 2021 នៅក្នុងទិនានុប្បវត្តិ Diabetes Care បានបង្ហាញថា cinnamon អាចជួយកាត់បន្ថយកម្រិត
ជាតិស្ករក្នុងឈាមលឿន និងធ្វើអោយខ្លាញ់ក្នុងឈាមប្រសើរឡើង ដែលជាកត្តាសំខាន់ពីរក្នុងការគ្រប់គ្រងជំងឺទឹកនោមផ្អែម។ សមាសធាតុសំខាន់នៃ cinnamon រួមមាន cinnamaldehyde និង polyphenols សមាសធាតុដែលមានឥទ្ធិពលប្រឆាំងនឹងការរលាក និងប្រឆាំងនឹងបាក់តេរី។
ការធ្វើតែ cinnamon គឺសាមញ្ញណាស់៖ គ្រាន់តែដាំសំបកដើម cinnamon ជាមួយទឹកប្រហែល 10 នាទី ហើយផឹក 1 ពែងក្នុងមួយថ្ងៃ។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ចូរប្រយ័ត្នកុំប្រើ cinnamon លើសពី 1g ក្នុងមួយថ្ងៃព្រោះវាអាចបង្កគ្រោះថ្នាក់ដល់ថ្លើម ប្រសិនបើបំពាន។
កំណត់ចំណាំសំខាន់ៗ នៅពេលប្រើតែ សម្រាប់អ្នកដែលមានជំងឺទឹកនោមផ្អែម មុនពេលបន្ថែមតែណាមួយទៅក្នុងរបបអាហាររបស់អ្នក សូមពិគ្រោះជាមួយវេជ្ជបណ្ឌិតរបស់អ្នក ជាពិសេសប្រសិនបើអ្នកកំពុងប្រើថ្នាំ។ ជៀសវាងការបន្ថែមជាតិស្ករ ឬជាតិផ្អែមទៅក្នុងតែរបស់អ្នក ដើម្បីសុវត្ថិភាព។ ដូចគ្នានេះផងដែរ កុំភ្លេចតាមដានជាតិស្ករក្នុងឈាមរបស់អ្នកឱ្យបានទៀងទាត់ ដើម្បីវាយតម្លៃប្រសិទ្ធភាព។
សូមចងចាំថា តែគ្រាន់តែជាផ្នែកតូចមួយនៃរបបអាហារដែលមានសុខភាពល្អ និងរបៀបរស់នៅដែលមានតុល្យភាព។ អ្វីដែលសំខាន់បំផុតនោះគឺត្រូវរក្សាទម្លាប់ហាត់ប្រាណឱ្យបានទៀងទាត់ និងធ្វើតាមការណែនាំពីគ្រូពេទ្យ។