វីតាមីនសំខាន់ៗ ៧មុខជួយឱ្យភ្នែកភ្លឺនិងមានសុខភាពល្អ
- 2025-01-20 01:00:00
- ចំនួនមតិ 0 | ចំនួនចែករំលែក 0
វីតាមីនសំខាន់ៗ ៧មុខជួយឱ្យភ្នែកភ្លឺនិងមានសុខភាពល្អ
ក្នុងពេលកំពុងសិក្សា បេក្ខជនមិនត្រឹមតែត្រូវការបន្ថែមសារធាតុចិញ្ចឹមដើម្បីពង្រឹងខួរក្បាល និងថាមពលប៉ុណ្ណោះទេ ថែមទាំងត្រូវការវីតាមីនបន្ថែមសម្រាប់ភ្នែកដែលមានសុខភាពល្អផងដែរ។
យោងតាម MSc លោក Tran The Hung នាយកមន្ទីរពេទ្យភ្នែកវៀតណាម-ជប៉ុន ភ្នែកគឺជាសរីរាង្គស្មុគស្មាញ ដែលត្រូវការវីតាមីន និងសារធាតុចិញ្ចឹមផ្សេងៗគ្នាជាច្រើន ដើម្បីដំណើរការធម្មតា ជួយដល់មុខងារភ្នែក ជួយឱ្យភ្នែកមានសុខភាពល្អពេលព្រឹក។ កង្វះអាចប៉ះពាល់ដល់ចក្ខុវិស័យ ធ្វើឱ្យបាត់បង់ការផ្តោតអារម្មណ៍ក្នុងការសិក្សា។ ជំនួយដល់សុខភាពភ្នែក និងការអភិវឌ្ឍន៍អំឡុងពេលសិក្សា និងការត្រៀមប្រឡង គឺមានសារៈសំខាន់សម្រាប់បេក្ខជនក្នុងរដូវប្រឡង។ សូមមើលវីតាមីន និងសារធាតុចិញ្ចឹមសំខាន់ៗចំនួន 7 សម្រាប់សុខភាពភ្នែកដ៏ប្រសើរបំផុតសម្រាប់អត្តពលិក៖
វីតាមីន A មានសារៈសំខាន់សម្រាប់សុខភាពភ្នែក វីតាមីន A ដើរតួនាទីយ៉ាងសំខាន់ក្នុងការមើលឃើញ ដោយរក្សាបាននូវកែវភ្នែកច្បាស់លាស់ ដែលជាគម្របខាងក្រៅនៃភ្នែក។ វីតាមីន A ក៏ជាសមាសធាតុនៃ rhodopsin ដែលជាប្រូតេអ៊ីននៅក្នុងភ្នែកដែលអនុញ្ញាតឱ្យមើលឃើញក្នុងស្ថានភាពពន្លឺតិច។ កង្វះវីតាមីន A បើមិនបានកែតម្រូវទេ អាចនាំឱ្យកើតជំងឺភ្នែកស្ងួត។ សម្រាប់សុខភាពភ្នែកទូទៅ អាហារសម្បូរវីតាមីន A ត្រូវបានណែនាំជំនួសឲ្យអាហារបំប៉ន។ អាហារដែលសម្បូរវីតាមីន A មានដូចជា៖ ដំឡូងជ្វា បន្លែស្លឹកបៃតង ល្ពៅ ម្ទេស...
វីតាមីន E - សារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មដែលជួយការពារកោសិកាភ្នែក ស្ថានភាពភ្នែកជាច្រើនត្រូវបានគេជឿថាទាក់ទងទៅនឹងភាពតានតឹងអុកស៊ីតកម្ម ដែលជាអតុល្យភាពរវាងសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម និងរ៉ាឌីកាល់សេរីនៅក្នុងរាងកាយ។ វីតាមីន E គឺជាសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មដ៏មានឥទ្ធិពលដែលជួយការពារកោសិការួមទាំងកោសិកាភ្នែកពីការបំផ្លាញដោយរ៉ាឌីកាល់សេរី ដែលជាម៉ូលេគុលមិនស្ថិតស្ថេរ។ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ របបអាហារដែលរួមបញ្ចូលវីតាមីន E គ្រប់គ្រាន់ត្រូវបានណែនាំ ដើម្បីថែរក្សាសុខភាពភ្នែក។ ជម្រើសមួយចំនួនដែលសម្បូរទៅដោយវីតាមីន E រួមមានគ្រាប់ គ្រាប់ និងប្រេងឆា។ ត្រីសាម៉ុង ផ្លែបឺរ និងបន្លែស្លឹកបៃតងក៏ជាប្រភពដ៏ល្អផងដែរ។
វីតាមីន C ដូចវីតាមីន E វីតាមីន C គឺជាសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មដ៏មានឥទ្ធិពលដែលអាចការពារភ្នែកប្រឆាំងនឹងការបំផ្លាញរ៉ាឌីកាល់សេរី។ វីតាមីន C ត្រូវការជាចាំបាច់ដើម្បីបង្កើតកូឡាជែន ដែលជាប្រូតេអ៊ីនដែលផ្តល់រចនាសម្ព័ន្ធដល់ភ្នែក ជាពិសេសនៅក្នុងភ្នែក និងភ្នែក។វីតាមីន C ជួយកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃការវិវត្តទៅជាជំងឺភ្នែកឡើងបាយ ដែលជាស្ថានភាពដែលបណ្តាលឱ្យងងឹតភ្នែក និងពិការភ្នែក។ក្រូចឆ្មារ ស្ត្របឺរី គីវី ម្ទេសប្លោក ប្រូខូលី និងខាត់ណាមានផ្ទុកនូវបរិមាណវីតាមីន C ខ្ពស់ ដែលធ្វើឱ្យពួកវាជាជម្រើសដ៏ល្អសម្រាប់បង្កើនការទទួលទានវីតាមីន C ប្រចាំថ្ងៃរបស់អ្នក ដើម្បីសុខភាពភ្នែក។
អាស៊ីតខ្លាញ់អូមេហ្គា 3 អាស៊ីតខ្លាញ់ Omega-3 គឺជាប្រភេទខ្លាញ់ polyunsaturated fatty ដែលមានសារៈសំខាន់សម្រាប់សុខភាពភ្នែក ជាពិសេសសម្រាប់ការអភិវឌ្ឍ និងមុខងាររបស់រីទីណា។ ភ្នាសកោសិកា Retinal មានកំហាប់ខ្ពស់នៃអាស៊ីត docosahexaenoic (DHA) ដែលជាប្រភេទជាក់លាក់នៃអូមេហ្គា 3 ។
ខ្លាញ់ Omega-3 ក៏អាចផ្តល់អត្ថប្រយោជន៍ដល់ភ្នែកស្ងួតផងដែរ ដោយជួយផលិតទឹកភ្នែកកាន់តែច្រើន។ ជាមួយនឹងភ្នែកស្ងួត កង្វះទឹកភ្នែកបណ្តាលឱ្យស្ងួត មិនស្រួល និងជួនកាលការមើលឃើញមិនច្បាស់។បង្កើនអាស៊ីតខ្លាញ់អូមេហ្គា 3 នៅក្នុងរបបអាហាររបស់អ្នកដោយការបរិភោគត្រីខ្លាញ់ (ត្រីសាម៉ុង ត្រីម៉ាកែល និងត្រីសាឌីន...) គ្រាប់ពូជ flax គ្រាប់ពូជ chia សណ្តែកសៀង និងគ្រាប់ដូចជា Walnut ។ អាស៊ីត Omega-3 ក៏អាចត្រូវបានរកឃើញនៅក្នុងប្រេងចម្អិនអាហារដូចជាប្រេង canola និងប្រេងអូលីវ។
ស័ង្កសី ស័ង្កសីមានច្រើននៅក្នុង macula និងជួយវីតាមីន A ផលិតមេឡានីន ដែលជាសារធាតុពណ៌ដែលជួយការពារភ្នែក។ គឺជាធាតុផ្សំនៃអង់ស៊ីមសំខាន់ៗជាច្រើន រួមទាំង superoxide dismutase ដែលមានមុខងារជាសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម។ ស័ង្កសីត្រូវបានចូលរួមនៅក្នុងការបង្កើតសារធាតុពណ៌ដែលមើលឃើញនៅក្នុងរីទីណា កង្វះស័ង្កសីអាចនាំឱ្យងងឹតភ្នែកពេលយប់។ ស័ង្កសីមាននៅក្នុងសាច់ បសុបក្សី អាហារសមុទ្រ ផលិតផលទឹកដោះគោ និងគ្រាប់។
សារធាតុ Lutein និង zeaxanthin Lutein និង zeaxanthin គឺជាផ្នែកមួយនៃគ្រួសារ carotenoid ដែលជាក្រុមនៃសមាសធាតុមានប្រយោជន៍ដែលត្រូវបានសំយោគដោយរុក្ខជាតិ។ សារធាតុ carotenoids ទាំងពីរនេះអាចត្រូវបានរកឃើញនៅក្នុង macula និង retina នៃភ្នែក ដែលពួកវាជួយច្រោះពន្លឺពណ៌ខៀវដែលបង្កគ្រោះថ្នាក់ ការពារភ្នែកពីការខូចខាត។ ត្រឹមតែ 6mg នៃ lutein និង zeaxanthin អាចផ្តល់អត្ថប្រយោជន៍។ របបអាហារដែលសម្បូរទៅដោយផ្លែឈើ និងបន្លែផ្តល់នូវធម្មជាតិនេះ។ បន្លែស្លឹកបៃតងចាស់ ដូចជា ស្ពៃណាច និងខាត់ណា ក៏ដូចជាពោត សណ្តែក និងស៊ុតលឿង មានផ្ទុកសារធាតុ carotenoid ខ្ពស់។
Riboflavin វីតាមីន B មួយផ្សេងទៀតដែលត្រូវបានសិក្សាទាក់ទងនឹងសុខភាពភ្នែកគឺ riboflavin (វីតាមីន B2) ។ ជាសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម riboflavin មានសមត្ថភាពកាត់បន្ថយភាពតានតឹងអុកស៊ីតកម្មក្នុងរាងកាយ រួមទាំងភ្នែកផងដែរ។កំរិតប្រើដែលត្រូវបានណែនាំគឺ 1.1 - 1.3 ក្រាមនៃ riboflavin ក្នុងមួយថ្ងៃ។ បរិមាណនេះជាធម្មតាមានភាពងាយស្រួលក្នុងការសម្រេចបាន ដោយសារតែអាហារជាច្រើនមានផ្ទុក riboflavin ខ្ពស់ អាហារទាំងនេះរួមមាន oats ទឹកដោះគោ ទឹកដោះគោជូរ សាច់គោ និងធញ្ញជាតិពង្រឹង។
បន្ថែមពីលើការបន្ថែមវីតាមីនចាំបាច់សម្រាប់ភ្នែកភ្លឺ និងមានសុខភាពល្អ ឪពុកម្តាយត្រូវយកចិត្តទុកដាក់លើការសិក្សា និងរបបសម្រាករបស់កូនៗ។ ការចំណាយពេលផ្តោតលើការសិក្សាច្រើនពេកនឹងធ្វើឱ្យកុមារប្រឈមនឹងការឈឺភ្នែក។ ការថែរក្សាសុខភាពភ្នែកគឺជាគន្លឹះក្នុងការកាត់បន្ថយបញ្ហាមើលឃើញកាន់តែធ្ងន់ធ្ងរទៅថ្ងៃអនាគត។