វីតាមីនសំខាន់ៗ ៧មុខជួយឱ្យភ្នែកភ្លឺនិងមានសុខភាពល្អ

  • 2025-01-20 01:00:00
  • ចំនួនមតិ 0 | ចំនួនចែករំលែក 0

ក្នុងពេលកំពុងសិក្សា បេក្ខជនមិនត្រឹមតែត្រូវការបន្ថែមសារធាតុចិញ្ចឹមដើម្បីពង្រឹងខួរក្បាល និងថាមពលប៉ុណ្ណោះទេ ថែមទាំងត្រូវការវីតាមីនបន្ថែមសម្រាប់ភ្នែកដែលមានសុខភាពល្អផងដែរ។

យោងតាម MSc លោក Tran The Hung នាយកមន្ទីរពេទ្យភ្នែកវៀតណាម-ជប៉ុន ភ្នែកគឺជាសរីរាង្គស្មុគស្មាញ ដែលត្រូវការវីតាមីន និងសារធាតុចិញ្ចឹមផ្សេងៗគ្នាជាច្រើន ដើម្បីដំណើរការធម្មតា ជួយដល់មុខងារភ្នែក ជួយឱ្យភ្នែកមានសុខភាពល្អពេលព្រឹក។ កង្វះអាចប៉ះពាល់ដល់ចក្ខុវិស័យ ធ្វើឱ្យបាត់បង់ការផ្តោតអារម្មណ៍ក្នុងការសិក្សា។ ជំនួយដល់សុខភាពភ្នែក និងការអភិវឌ្ឍន៍អំឡុងពេលសិក្សា និងការត្រៀមប្រឡង គឺមានសារៈសំខាន់សម្រាប់បេក្ខជនក្នុងរដូវប្រឡង។ សូមមើលវីតាមីន និងសារធាតុចិញ្ចឹមសំខាន់ៗចំនួន 7 សម្រាប់សុខភាពភ្នែកដ៏ប្រសើរបំផុតសម្រាប់អត្តពលិក៖

  1. វីតាមីន A មានសារៈសំខាន់សម្រាប់សុខភាពភ្នែក វីតាមីន A ដើរតួនាទីយ៉ាងសំខាន់ក្នុងការមើលឃើញ ដោយរក្សាបាននូវកែវភ្នែកច្បាស់លាស់ ដែលជាគម្របខាងក្រៅនៃភ្នែក។ វីតាមីន A ក៏ជាសមាសធាតុនៃ rhodopsin ដែលជាប្រូតេអ៊ីននៅក្នុងភ្នែកដែលអនុញ្ញាតឱ្យមើលឃើញក្នុងស្ថានភាពពន្លឺតិច។ កង្វះវីតាមីន A បើមិនបានកែតម្រូវទេ អាចនាំឱ្យកើតជំងឺភ្នែកស្ងួត។ សម្រាប់សុខភាពភ្នែកទូទៅ អាហារសម្បូរវីតាមីន A ត្រូវបានណែនាំជំនួសឲ្យអាហារបំប៉ន។ អាហារដែលសម្បូរវីតាមីន A មានដូចជា៖ ដំឡូងជ្វា បន្លែស្លឹកបៃតង ល្ពៅ ម្ទេស...

  2. វីតាមីន E - សារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មដែលជួយការពារកោសិកាភ្នែក ស្ថានភាពភ្នែកជាច្រើនត្រូវបានគេជឿថាទាក់ទងទៅនឹងភាពតានតឹងអុកស៊ីតកម្ម ដែលជាអតុល្យភាពរវាងសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម និងរ៉ាឌីកាល់សេរីនៅក្នុងរាងកាយ។ វីតាមីន E គឺជាសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មដ៏មានឥទ្ធិពលដែលជួយការពារកោសិការួមទាំងកោសិកាភ្នែកពីការបំផ្លាញដោយរ៉ាឌីកាល់សេរី ដែលជាម៉ូលេគុលមិនស្ថិតស្ថេរ។ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ របបអាហារដែលរួមបញ្ចូលវីតាមីន E គ្រប់គ្រាន់ត្រូវបានណែនាំ ដើម្បីថែរក្សាសុខភាពភ្នែក។ ជម្រើសមួយចំនួនដែលសម្បូរទៅដោយវីតាមីន E រួមមានគ្រាប់ គ្រាប់ និងប្រេងឆា។ ត្រីសាម៉ុង ផ្លែបឺរ និងបន្លែស្លឹកបៃតងក៏ជាប្រភពដ៏ល្អផងដែរ។

  3. វីតាមីន C ដូចវីតាមីន E វីតាមីន C គឺជាសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មដ៏មានឥទ្ធិពលដែលអាចការពារភ្នែកប្រឆាំងនឹងការបំផ្លាញរ៉ាឌីកាល់សេរី។ វីតាមីន C ត្រូវការជាចាំបាច់ដើម្បីបង្កើតកូឡាជែន ដែលជាប្រូតេអ៊ីនដែលផ្តល់រចនាសម្ព័ន្ធដល់ភ្នែក ជាពិសេសនៅក្នុងភ្នែក និងភ្នែក។វីតាមីន C ជួយកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃការវិវត្តទៅជាជំងឺភ្នែកឡើងបាយ ដែលជាស្ថានភាពដែលបណ្តាលឱ្យងងឹតភ្នែក និងពិការភ្នែក។ក្រូចឆ្មារ ស្ត្របឺរី គីវី ម្ទេសប្លោក ប្រូខូលី និងខាត់ណាមានផ្ទុកនូវបរិមាណវីតាមីន C ខ្ពស់ ដែលធ្វើឱ្យពួកវាជាជម្រើសដ៏ល្អសម្រាប់បង្កើនការទទួលទានវីតាមីន C ប្រចាំថ្ងៃរបស់អ្នក ដើម្បីសុខភាពភ្នែក។

  4. អាស៊ីតខ្លាញ់អូមេហ្គា 3 អាស៊ីតខ្លាញ់ Omega-3 គឺជាប្រភេទខ្លាញ់ polyunsaturated fatty ដែលមានសារៈសំខាន់សម្រាប់សុខភាពភ្នែក ជាពិសេសសម្រាប់ការអភិវឌ្ឍ និងមុខងាររបស់រីទីណា។ ភ្នាសកោសិកា Retinal មានកំហាប់ខ្ពស់នៃអាស៊ីត docosahexaenoic (DHA) ដែលជាប្រភេទជាក់លាក់នៃអូមេហ្គា 3 ។

ខ្លាញ់ Omega-3 ក៏អាចផ្តល់អត្ថប្រយោជន៍ដល់ភ្នែកស្ងួតផងដែរ ដោយជួយផលិតទឹកភ្នែកកាន់តែច្រើន។ ជាមួយនឹងភ្នែកស្ងួត កង្វះទឹកភ្នែកបណ្តាលឱ្យស្ងួត មិនស្រួល និងជួនកាលការមើលឃើញមិនច្បាស់។បង្កើនអាស៊ីតខ្លាញ់អូមេហ្គា 3 នៅក្នុងរបបអាហាររបស់អ្នកដោយការបរិភោគត្រីខ្លាញ់ (ត្រីសាម៉ុង ត្រីម៉ាកែល និងត្រីសាឌីន...) គ្រាប់ពូជ flax គ្រាប់ពូជ chia សណ្តែកសៀង និងគ្រាប់ដូចជា Walnut ។ អាស៊ីត Omega-3 ក៏អាចត្រូវបានរកឃើញនៅក្នុងប្រេងចម្អិនអាហារដូចជាប្រេង canola និងប្រេងអូលីវ។

  1. ស័ង្កសី ស័ង្កសីមានច្រើននៅក្នុង macula និងជួយវីតាមីន A ផលិតមេឡានីន ដែលជាសារធាតុពណ៌ដែលជួយការពារភ្នែក។ គឺជាធាតុផ្សំនៃអង់ស៊ីមសំខាន់ៗជាច្រើន រួមទាំង superoxide dismutase ដែលមានមុខងារជាសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម។ ស័ង្កសីត្រូវបានចូលរួមនៅក្នុងការបង្កើតសារធាតុពណ៌ដែលមើលឃើញនៅក្នុងរីទីណា កង្វះស័ង្កសីអាចនាំឱ្យងងឹតភ្នែកពេលយប់។ ស័ង្កសីមាននៅក្នុងសាច់ បសុបក្សី អាហារសមុទ្រ ផលិតផលទឹកដោះគោ និងគ្រាប់។

  2. សារធាតុ Lutein និង zeaxanthin Lutein និង zeaxanthin គឺជាផ្នែកមួយនៃគ្រួសារ carotenoid ដែលជាក្រុមនៃសមាសធាតុមានប្រយោជន៍ដែលត្រូវបានសំយោគដោយរុក្ខជាតិ។ សារធាតុ carotenoids ទាំងពីរនេះអាចត្រូវបានរកឃើញនៅក្នុង macula និង retina នៃភ្នែក ដែលពួកវាជួយច្រោះពន្លឺពណ៌ខៀវដែលបង្កគ្រោះថ្នាក់ ការពារភ្នែកពីការខូចខាត។ ត្រឹមតែ 6mg នៃ lutein និង zeaxanthin អាចផ្តល់អត្ថប្រយោជន៍។ របបអាហារដែលសម្បូរទៅដោយផ្លែឈើ និងបន្លែផ្តល់នូវធម្មជាតិនេះ។ បន្លែស្លឹកបៃតងចាស់ ដូចជា ស្ពៃណាច និងខាត់ណា ក៏ដូចជាពោត សណ្តែក និងស៊ុតលឿង មានផ្ទុកសារធាតុ carotenoid ខ្ពស់។

  3. Riboflavin វីតាមីន B មួយផ្សេងទៀតដែលត្រូវបានសិក្សាទាក់ទងនឹងសុខភាពភ្នែកគឺ riboflavin (វីតាមីន B2) ។ ជាសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម riboflavin មានសមត្ថភាពកាត់បន្ថយភាពតានតឹងអុកស៊ីតកម្មក្នុងរាងកាយ រួមទាំងភ្នែកផងដែរ។កំរិតប្រើដែលត្រូវបានណែនាំគឺ 1.1 - 1.3 ក្រាមនៃ riboflavin ក្នុងមួយថ្ងៃ។ បរិមាណនេះជាធម្មតាមានភាពងាយស្រួលក្នុងការសម្រេចបាន ដោយសារតែអាហារជាច្រើនមានផ្ទុក riboflavin ខ្ពស់ អាហារទាំងនេះរួមមាន oats ទឹកដោះគោ ទឹកដោះគោជូរ សាច់គោ និងធញ្ញជាតិពង្រឹង។

បន្ថែមពីលើការបន្ថែមវីតាមីនចាំបាច់សម្រាប់ភ្នែកភ្លឺ និងមានសុខភាពល្អ ឪពុកម្តាយត្រូវយកចិត្តទុកដាក់លើការសិក្សា និងរបបសម្រាករបស់កូនៗ។ ការចំណាយពេលផ្តោតលើការសិក្សាច្រើនពេកនឹងធ្វើឱ្យកុមារប្រឈមនឹងការឈឺភ្នែក។ ការថែរក្សាសុខភាពភ្នែកគឺជាគន្លឹះក្នុងការកាត់បន្ថយបញ្ហាមើលឃើញកាន់តែធ្ងន់ធ្ងរទៅថ្ងៃអនាគត។

ប្រភព៖ Phunutoday ប្រែ​សម្រួល៖ សិរីរត្នន៍