វីតាមីន ៧ មុខដែលស្ត្រីមានផ្ទៃពោះត្រូវបន្ថែម ដើម្បីជៀសវាងការសម្រាលកូនមិនកំណត់
- 2025-01-19 01:08:00
- ចំនួនមតិ 0 | ចំនួនចែករំលែក 0
វីតាមីន ៧ មុខដែលស្ត្រីមានផ្ទៃពោះត្រូវបន្ថែម ដើម្បីជៀសវាងការសម្រាលកូនមិនកំណត់
ដើម្បីជៀសវាងការកើតមុន (ជាធម្មតាកើតឡើងក្នុងរយៈពេល 3 ខែចុងក្រោយនៃការមានផ្ទៃពោះ) ម្តាយដែលមានផ្ទៃពោះគួរតែបន្ថែមវីតាមីនដូចខាងក្រោម។
Preeclampsia ច្រើនតែកើតឡើងក្នុងរយៈពេល 3 ខែចុងក្រោយនៃការមានផ្ទៃពោះ ហើយអាចបណ្តាលឱ្យស្លាប់ទាំងម្តាយ និងកូន។ ការបន្ថែមវីតាមីនតាមរយៈអាហារគឺមានសារៈសំខាន់ខ្លាំងណាស់ មិនត្រឹមតែជួយស្ត្រីមានផ្ទៃពោះឱ្យមានសុខភាពល្អ និងទារកក្នុងផ្ទៃមានការលូតលាស់ល្អប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែថែមទាំងជួយការពារ និងការពារផលវិបាកនៃជំងឺ preeclampsia ផងដែរ។
សេលេញ៉ូម ៖ ស្ត្រីមានផ្ទៃពោះភាគច្រើនគិតតែពីសារធាតុចិញ្ចឹម និងវីតាមីន ប៉ុន្តែភ្លេចអំពីសារធាតុរ៉ែដូចជាសេលេញ៉ូម និងទង់ដែង។ កង្វះសារជាតិសេលេញ៉ូម គឺជាមូលហេតុចម្បងនៃជំងឺក្រិនសរសៃឈាម។ ដូច្នេះ ស្ត្រីដែលមានហានិភ័យកើតមុន គួរតែរក្សាកម្រិតសេលេញ៉ូមឱ្យបានគ្រប់គ្រាន់ (លើសអាចមានគ្រោះថ្នាក់) ដើម្បីការពារជំងឺនេះ។ ប្រភពអាហារនៃសេលេញ៉ូមរួមមានគ្រាប់ប្រេស៊ីល សាច់សរីរាង្គ ត្រីធូណា សំបកខ្យង ស៊ុត និងធញ្ញជាតិមួយចំនួន។
ម៉ាញ៉េស្យូម ៖ យោងតាមការគណនារបស់អ្នកវិទ្យាសាស្ត្រ សមាមាត្រម៉ាញេស្យូមសមរម្យសម្រាប់ស្ត្រីមានផ្ទៃពោះគឺប្រហែល 6mg/kg នៃទំងន់រាងកាយ។ ម៉ាញ៉េស្យូមមានច្រើននៅក្នុងបន្លែបៃតង មានផ្ទុកនូវសារធាតុ chlorophyll ច្រើននៅក្នុងស្រូវសាលី គ្រាប់ធញ្ញជាតិ សណ្តែក សាច់ អាហារសមុទ្រ... លើសពីនេះ ផលិតផលទឹកដោះគោគោ និងសូកូឡាក៏មានផ្ទុកនូវសារធាតុម៉ាញ៉េស្យូមក្នុងកម្រិតមធ្យមផងដែរ។ នៅពេលដែលអាហារចូលក្នុងរាងកាយ ជាធម្មតាមានតែប្រហែល 30 - 40% នៃម៉ាញ៉េស្យូមប៉ុណ្ណោះដែលត្រូវបានស្រូបចូល ហើយវីតាមីន D3 គឺជាសារធាតុដែលជួយឱ្យរាងកាយស្រូបយកម៉ាញេស្យូមបានល្អប្រសើរ។ ម៉ាញ៉េស្យូមក៏មានប្រយោជន៍ច្រើនសម្រាប់ការឈឺក្បាល និងរមួលក្រពើអំឡុងពេលមានផ្ទៃពោះ។
កាល់ស្យូម ៖ ការមានជាតិកាល់ស្យូមច្រើនក្នុងរបបអាហារមិនត្រឹមតែជួយឱ្យទារកទទួលបានជាតិកាល់ស្យូមគ្រប់គ្រាន់សម្រាប់ការលូតលាស់ឆ្អឹង និងធ្មេញប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែថែមទាំងជួយកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺលើសឈាមសម្រាប់ម្តាយផងដែរ។ ជាពិសេស របបអាហារដែលសម្បូរជាតិកាល់ស្យូមអាចជួយកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃការវិវត្តទៅជាជំងឺក្រឡាភ្លើងអំឡុងពេលមានផ្ទៃពោះ និងការពារផលវិបាកដ៏គ្រោះថ្នាក់នៃជំងឺនេះសម្រាប់ម្តាយ និងទារក។ ប្រភពអាហារសម្បូរជាតិកាល់ស្យូមរួមមានៈ សាច់គោ (គួរទទួលទានក្នុងកម្រិតមធ្យម ដើម្បីចៀសវាងកូឡេស្តេរ៉ុលលើស); ផ្កាខាត់ណាខៀវ; ទឹកដោះគោ (គួរផឹកទឹកដោះគោប្រហែល 1 - 2 ពែងក្នុងមួយថ្ងៃ) និងទឹកដោះគោជូរ; ទឹកក្រូច (គួរផឹករាល់ថ្ងៃ ព្រោះទឹកក្រូចក៏មានវីតាមីន C ច្រើនដែរ); បង្គាក្តាម (មាតិកាកាល់ស្យូមខ្ពស់ណាស់); បន្លែបៃតង (ក៏មានជាតិសរសៃច្រើនផងដែរ); ធញ្ញជាតិ (រួមទាំងអង្ករ, នំបុ័ង, ម្សៅ, ប៉ាស្តា); ស៊ុត (ប្រូតេអ៊ីនខ្ពស់); ត្រី salmon, mackerel (ព្រោះមានជាតិបារតខ្ពស់ ស្ត្រីមានផ្ទៃពោះគួរញ៉ាំតែមួយពេលក្នុងមួយសប្តាហ៍)...
វីតាមីន D : ការស្រាវជ្រាវបង្ហាញថាស្ត្រីមានផ្ទៃពោះដែលមានកង្វះវីតាមីន D ក្នុងពេលមានផ្ទៃពោះដំបូងគឺទំនងជា 5 ដងក្នុងការវិវត្តទៅជាជំងឺ preeclampsia ។ វីតាមីន D ភាគច្រើនត្រូវបានផ្តល់តាមរយៈស្បែកតាមរយៈការត្រូវកម្តៅថ្ងៃ ប៉ុន្តែក៏អាចទទួលបានពីអាហារផងដែរ៖ ត្រីខ្លាញ់ ស៊ុត និងផ្សិត ប្រេងម៉ាហ្គារីន ប្រេង និងធញ្ញជាតិ ទឹកដោះគោ (គ្មានជាតិខ្លាញ់) ឬទឹកដោះគោសណ្តែកសៀង ផលិតផលទឹកដោះគោ ដូចជាឈីស និងទឹកដោះគោជូរ។
វីតាមីន C ៖ អ្នកជំនាញផ្នែកធ្វើម្ហូបបានធ្វើការស៊ើបអង្កេតលើស្ត្រីមានផ្ទៃពោះដែលមានសុខភាពល្អជាង 100 នាក់ និងស្ត្រីមានផ្ទៃពោះដែលមានជំងឺ preeclampsia ។ លទ្ធផលបានរកឃើញថា ស្ត្រីមានផ្ទៃពោះដែលទទួលទានវីតាមីន C ពីអាហារជារៀងរាល់ថ្ងៃ មានកម្រិតវីតាមីន C ក្នុងឈាមទាបខ្លាំង ហើយអត្រាកើតមុនក្នុងខ្លួនគឺខ្ពស់ជាងស្ត្រីមានផ្ទៃពោះ 2-3 ដង . ដូច្នេះហើយ ស្ត្រីអំឡុងពេលមានផ្ទៃពោះគួរតែយកចិត្តទុកដាក់ទទួលទានផ្លែឈើស្រស់ និងបន្លែបៃតងឲ្យបានច្រើន ដែលមានវីតាមីន C ទទួលទានប្រចាំថ្ងៃមិនតិចជាង ៨៥mg។
វីតាមីន B, អាស៊ីតហ្វូលិក ៖ ការស្រាវជ្រាវបានបង្ហាញថាការទទួលទានវីតាមីនចម្រុះអាស៊ីតហ្វូលិកអាចកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃការវិវត្តទៅជាជំងឺក្រិនសរសៃឈាម។ របបអាហារសម្បូរអាស៊ីតហ្វូលិកក៏ត្រូវបានគេគិតថាជួយការពារការកើតមុនដែរ។ អាហារសម្បូរអាស៊ីតហ្វូលិក រួមមាន ប្រូខូលី ស្ពៃពីណាច ខាត់ណា និង ស្ពៃក្តោប។
វីតាមីន E ៖ ការទទួលទានអាហារសម្បូរវីតាមីន C និង E ក៏អាចជួយការពារការកើតមុនផងដែរ។ អាហារទាំងនេះរួមមាន ផ្លែកាតាលូប៉េ គីវី គ្រាប់ធញ្ញជាតិ ស្ពៃក្តោប ពងមាន់ គ្រាប់សាឌីន ប៉េងប៉ោះ និងផ្លែឈើ។