តើមានអ្វីកើតឡើងប្រសិនបើអ្នកផឹកស្រាបៀរជារៀងរាល់ថ្ងៃ

  • 2024-12-19 01:08:00
  • ចំនួនមតិ 0 | ចំនួនចែករំលែក 0

សម្រាប់ពួកយើងជាច្រើន ស្រាបៀរត្រជាក់បន្ទាប់ពីថ្ងៃដ៏យូរនៅកន្លែងធ្វើការ ឬអំឡុងពេលជួបជុំធម្មតាជាមួយមិត្តភក្តិគឺជាពិធីដ៏រីករាយ។ ប៉ុន្តែ តើនឹងមានអ្វីកើតឡើងចំពោះរាងកាយរបស់អ្នក ប្រសិនបើអ្នកធ្វើការផឹកស្រាបៀជាទម្លាប់ប្រចាំថ្ងៃ?

ស្រាបៀរ ដូចជាភេសជ្ជៈមានជាតិអាល់កុលណាមួយ អាចមានឥទ្ធិពលយ៉ាងខ្លាំងលើរាងកាយរបស់អ្នក។ ដូចជាអាហារ ឬភេសជ្ជៈដ៏រីករាយណាមួយ កម្រិតមធ្យមគឺជាគន្លឹះក្នុងការរីករាយជាមួយស្រាបៀរដោយការទទួលខុសត្រូវ។

ខណៈពេលដែលការសិក្សាមួយចំនួនបង្ហាញថា ការទទួលទានស្រាបៀរកម្រិតមធ្យមអាចផ្តល់នូវអត្ថប្រយោជន៍សុខភាពមួយចំនួន ដូចជាការលើកកម្ពស់សុខភាពបេះដូង និងការផ្តល់សារធាតុចិញ្ចឹមសំខាន់ៗ ការផឹកស្រាបៀរជារៀងរាល់ថ្ងៃអាចនាំឱ្យមានបញ្ហាសុខភាពផ្សេងៗ។

គោលការណ៍ណែនាំស្តីពីរបបអាហារសម្រាប់ឆ្នាំ ២០២០-២០២៥ សម្រាប់ជនជាតិអាមេរិកចែងថា មនុស្សពេញវ័យដែលមានអាយុស្របច្បាប់អាចជ្រើសរើសមិនផឹកស្រា ឬភេសជ្ជៈក្នុងកម្រិតមធ្យម ដោយកំណត់ការទទួលទានរបស់ពួកគេត្រឹម 2 ភេសជ្ជៈក្នុងមួយថ្ងៃសម្រាប់បុរស និង 1 ភេសជ្ជៈ ឬតិចជាងនេះក្នុងមួយថ្ងៃសម្រាប់ស្ត្រី។ ប្រសិនបើអ្នកផឹកលើសពីបរិមាណខាងលើក្នុងមួយថ្ងៃ ស្រាបៀរអាចបង្កគ្រោះថ្នាក់ច្រើនជាងផលល្អ។

ការផឹកស្រាបៀរជារៀងរាល់ថ្ងៃ បណ្តាលឱ្យមានផលវិបាកជាច្រើន ចាប់ពីការឡើងទម្ងន់ និងបញ្ហាថ្លើម រហូតដល់បញ្ហាដំណេក និងការខ្សោះជាតិទឹក។ នោះហើយជាមូលហេតុដែលវាចាំបាច់ណាស់ក្នុងការយល់ដឹងពីរបៀបដែលភេសជ្ជៈសំណព្វនេះមានអន្តរកម្មជាមួយរាងកាយរបស់អ្នក និងផលវិបាកដែលអាចកើតមាននៃការផឹកច្រើនពេក។

នេះជាអ្វីដែលអាចកើតឡើង ប្រសិនបើអ្នកផឹកស្រាបៀរជារៀងរាល់ថ្ងៃ៖

ការឡើងទម្ងន់ ស្រាបៀរមានកាឡូរីទទេជាច្រើន ដែលរួមចំណែកដល់ការឡើងទម្ងន់ ប្រសិនបើទទួលទានប្រចាំថ្ងៃ។ យោងតាមការសិក្សាដែលបានចេញផ្សាយនៅក្នុងមជ្ឈមណ្ឌលជាតិសម្រាប់ព័ត៌មានជីវបច្ចេកវិទ្យា (NCBI) កាឡូរីលើសទាំងនោះ ជាពិសេសពីមាតិកាកាបូអ៊ីដ្រាតនៅក្នុងស្រាបៀរ អាចនាំឱ្យឡើងទម្ងន់យ៉ាងឆាប់រហ័ស។ ការឡើងទម្ងន់អាចនាំឱ្យមានបញ្ហាសុខភាពផ្សេងៗជាច្រើន រួមទាំងការធាត់ និងផលវិបាកដែលពាក់ព័ន្ធ។​ លោក Michael Masi គ្រូបណ្តុះបណ្តាលផ្ទាល់ខ្លួននៅ Garage Gym Reviews មានប្រសាសន៍ថា "ស្រាបៀរអាចមានកាឡូរីខ្ពស់ ហើយរួមចំណែកដល់ការឡើងទម្ងន់" ។

ការខះជាតិទឹក ទម្លាប់ផឹកស្រាបៀជារៀងរាល់ថ្ងៃហាក់ដូចជាគ្មានគ្រោះថ្នាក់ ប៉ុន្តែវាអាចនាំឱ្យខ្សោះជាតិទឹក ធ្វើឱ្យអ្នកមានអារម្មណ៍ស្ងួត និងអស់កម្លាំង។ ស្រាបៀរជាថ្នាំបញ្ចុះទឹកនោម ដែលជំរុញឱ្យរាងកាយបញ្ចេញជាតិទឹកច្រើនជាងវាចូល។ ការស្រាវជ្រាវបង្ហាញថា ការខ្សោះជាតិទឹកអាចនាំឱ្យឈឺក្បាល អស់កម្លាំង ស្រេកទឹកខ្លាំង និងងងុយគេង។

ប្រព័ន្ធភាពស៊ាំចុះខ្សោយ ការពិនិត្យឡើងវិញដែលបានចេញផ្សាយនៅក្នុង NCBI បានរកឃើញថាការផឹកស្រាបៀរច្រើនពេកអាចទប់ស្កាត់មុខងារនៃប្រព័ន្ធភាពស៊ាំធ្វើឱ្យអ្នកងាយនឹងឆ្លងមេរោគ។​ លោក Michael Masi ព្រមានថា "ស្រាបៀរអាចធ្វើឱ្យប្រព័ន្ធភាពស៊ាំរបស់អ្នកចុះខ្សោយ ធ្វើឱ្យអ្នកងាយនឹងកើតជំងឺ" ។ វាក៏អាចកាត់បន្ថយកិច្ចប្រឹងប្រែងសង្គ្រោះជារួម ដែលនាំឱ្យមានការកាត់បន្ថយការអនុវត្តនៅក្នុងកន្លែងហាត់ប្រាណ»។

ការកើនឡើងហានិភ័យនៃជំងឺថ្លើម វាមិនមែនជារឿងចម្លែកទេដែលការផឹកស្រាបៀជារៀងរាល់ថ្ងៃនឹងធ្វើឱ្យថ្លើមរបស់អ្នកមានគ្រោះថ្នាក់។ យោងតាមវិទ្យាស្ថានសុខភាពជាតិ (NIH) ការផឹកស្រាបៀរច្រើនពេកអាចនាំឱ្យកើតជំងឺរលាកថ្លើម ជំងឺ ខ្លាញ់រុំថ្លើម និងក្រិនថ្លើមតាមពេលវេលា។​ លោក Michael Masi បាននិយាយថា “ការផឹកស្រាបៀររ៉ាំរ៉ៃអាចនាំអោយមានខ្លាញ់រុំថ្លើម រលាកថ្លើម ឬក្រិនថ្លើម។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ហានិភ័យនៃជំងឺនេះគឺទាបជាងច្រើននៅពេលទទួលទានក្នុងកម្រិតមធ្យម»។

ជំងឺនៃការគេង ទោះបីជាស្រាបៀរអាចធ្វើឱ្យអ្នកងងុយគេងដំបូងក៏ដោយ ការស្រាវជ្រាវបង្ហាញថាស្រាបៀរប៉ះពាល់ដល់គុណភាពនៃការគេង ដែលនាំឱ្យភ្ញាក់ញឹកញាប់ និងខ្វះពេលសម្រាក និងសម្រាក។ យូរៗទៅ នេះអាចនាំឱ្យគេងមិនលក់ និងអស់កម្លាំងពេលថ្ងៃ។

ភាពមិនប្រក្រតីនៃជាតិស្ករក្នុងឈាម យោងតាមការសិក្សាមួយដែលត្រូវបានចេញផ្សាយនៅក្នុង Biomolecules ការផឹកស្រាបៀរជាទៀងទាត់អាចប៉ះពាល់ដល់កម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាម ដែលនាំឱ្យមានបញ្ហាដែលអាចកើតមានដូចជាភាពធន់នឹងអាំងស៊ុយលីន និងការកើនឡើងហានិភ័យនៃជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី 2 នោះដោយសារតែមាតិកាជាតិស្ករនៃស្រាបៀរមួយចំនួន រួមជាមួយនឹងឥទ្ធិពលរបស់ស្រាបៀរទៅលើការគ្រប់គ្រងអាំងស៊ុយលីន។ អាចរំខានដល់សមត្ថភាពរបស់រាងកាយក្នុងការគ្រប់គ្រងកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាមប្រកបដោយប្រសិទ្ធភាព។

ការកើនឡើងហានិភ័យនៃជំងឺមហារីក យោងតាមវិទ្យាស្ថានជាតិមហារីក ការផឹកស្រាបៀរជារៀងរាល់ថ្ងៃបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺមហារីកមួយចំនួន រួមទាំងមហារីកមាត់ បំពង់ក និងបំពង់អាហារ។ អេតាណុលក្នុងស្រាបៀរអាចបំផ្លាញកោសិកាដែលស្ថិតនៅក្នុងតំបន់ទាំងនេះ បង្កើនលទ្ធភាពនៃការកើតមហារីកនេះបើយោងតាម Eat This, Not That ។

ប្រភព៖ plo.vn

អត្ថបទ៖ សិរីរត្នន៍

អត្ថបទពេញនិយម