ញ៉ាំស្ករច្រើន​ធ្វើ​ឲ្យ​កើត​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម?

  • 2023-08-21 07:50:33
  • ចំនួនមតិ 0 | ចំនួនចែករំលែក 0

ជំងឺ​ទឹក​នោម​ផ្អែម​ គឺ​ជាការ​​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​ខ្ពស់​ជាង​ធម្មតា​ ហេតុ​នេះ​ហើយ​ទំនង​ជា​មាន​គ្នា​យើង​ជា​ច្រើន​អាច​គិត​ថា​ការ​ញ៉ាំ​ស្ករ​ច្រើន​ជា​ដើម​ចម​នៃ​ការ​កើត​​ជំងឺ​ទឹក​នោម​ផ្អែម​? ជា​ការ​ពិត ការ​ញ៉ាំ​ស្ករ​ច្រើន ឬ​អាហារ​មាន​ជាតិ​ស្ករ​បន្ថែម​ ឬ​ស្ករ​ចម្រាញ់​ច្រើន​ពិត​ជា​បង្កើន​ហានិភ័យ​នាំ​ឲ្យ​កើត​ជំងឺ​ទឹក​នោម​ផ្អែម​។ ប៉ុន្តែ​​មិនមែន​ជាតិ​ស្ករ​តែ​មួយ​មុខ​អាច​បង្ក​ឲ្យ​យើងកើត​ជំងឺ​ទឹក​​នោម​ផ្អែម​នោះ​ទេ​។

កត្តា​រួម​ផ្សំ​មួយ​ចំនួន​ទៀត​ដែល​អាច​​រួម​ចំណែក​ឲ្យ​យើង​កើត​ជំងឺ​ទឹក​នោម​ផ្អែម​។ កត្តា​ទាំង​នោះ​មាន​ដូច​ជា​របប​អាហារ​ប្រចាំ​ថ្ងៃ បែប​បទ​នៃ​ការ​រស់​នៅ និង​ហ្សែន​ ជា​ដើម។

អ្វី​ជា​ជំងឺ​ទឹក​នោម​ផ្អែម

​ជំងឺ​ទឹក​នោម​ផ្អែម​កើត​ឡើង​នៅ​ពេល​ដែល​រាង​កាយ​របស់​យើង​មិន​អាច​​គ្រប់​គ្រង​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​បាន​តទៅ​​ទៀត​។ ការ​គ្រប់​គ្រង​កម្រិត​ជាតិ​ស្ករ​លែង​បាន កើត​ឡើង​ពេល​លំពែង​​ឈប់​ផលិត​អាំងស៊ុយលីន ឬ​ពេល​ដែល​កោសិកា​​ប្រឆាំង​អាំងស៊ុយលីន​ដែល​រាង​កាយ​ផលិត​។ អាំងស៊ុយ​លីន​គឺ​ជា​អ័រម៉ូន​ម្យ៉ាង​ជួយ​កម្ចាត់​ជាតិ​ស្ករ​ចេញ​ពី​ក្នុង​ចរន្ត​ឈាម និង​បញ្ជូន​ចូល​ទៅ​ក្នុងកោសិកា។

កម្រិត​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​ខ្ពស់​ក្នុង​រយៈពេល​យូរ ក៏​អាច​ធ្វើឲ្យ​មាន​ផលវិបាក​កើត​ឡើង​ច្រើន​ផ្សេង​ទៀត​ដូច​ជា​បង្ក​ហានិភ័យ​ជំងឺ​បេះដូង ធ្វើ​ឲ្យ​ខូច​ប្រព័ន្ធប្រសាទ និងតម្រងនោម​ជា​ដើម​។ ដូច​នេះ​ហើយ ការ​គ្រប់​គ្រង​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​ឲ្យ​នៅ​តម្រិង​ត្រឹម​ត្រូវ​គឺ​ជា​រឿង​ចាំ​បាច់​។​​

​ជំងឺ​ទឹកនោម​ផ្អែម​ប្រភេទ​ ១៖ ​កើត​ឡើង​នៅ​ពេល​ប្រព័ន្ធ​ភាព​ស៊ាំ​របស់​យើង​វាយ​ប្រហារ​លើ​លំពែង ដែល​បំផ្លាញ​ដល់​សមត្ថភាព​ក្នុងការ​ផលិត​អាំងស៊ុយ​លីន​។

ជំងឺ​ទឹក​នោម​ផ្អែម​ប្រភេទ​ ២៖ ​កើត​ឡើងពេល​លំពែង​ឈប់​ផលិត​អាំងស៊ុយលីន​តាម​តម្រូវ​ការ ឬ​កោសិកា​រាង​កាយ​លែង​ឆ្លើយ​តប​នឹង​អាំងស៊ុយ​លីន ឬ​កើត​ឡើង​ទាំង​ពីរ​តែម្ដង​។​

ញ៉ាំ​ជាតិ​ស្ករ​ច្រើន​ធ្វើ​ឲ្យ​ប្រឈម​នឹង​ជំងឺ​ទឹក​នោម​ផ្អែម?

ការ​សិក្សា​ជា​ច្រើន​រក​ឃើញ​ថា​អ្នក​ដែល​ចូល​ចិត្ត​ញ៉ាំ​ភេសជ្ជៈ​ផ្អែម​មាន​ហានិភ័យ​២៥​ភាគ​រយ​ខ្ពស់​ជាង​អ្នក​មិន​សូវ​ញ៉ាំ​ក្នុង​ការ​កើត​ជំងឺ​ទឹក​នោម​ផ្អែម​ប្រភេទ​ ២។

ដូច​គ្នា​ដែរ ប្រទេស​ដែល​មាន​ប្រ​ជា​ពល​រដ្ឋ​ចូល​ចិត្ត​ញ៉ាំ​​ស្ករ​ច្រើន ក៏​មាន​អត្រាអ្នក​កើត​ជំងឺ​ទឹក​នោម​ផ្អែម​ខ្ពស់​ដែរ បើ​ធៀប​ទៅ​ប្រទេសដែល​មាន​ប្រជាពល​រដ្ឋញ៉ាំ​ជាតិ​ស្ករ​តិច្ច​។

​យ៉ាងណា​ការ​ញ៉ាំ​ផ្អែម​​​​មិនមែន​ជា​មួល​ហេតុ​តែ​មួយ​គត់​នៃការ​បង្ក​ហានិភ័យ​ជំងឺ​ទឹក​នោម​ផ្អែម​នោះទេ គឺ​គេ​ត្រូវ​មើល​កត្តា​ប្រឈម​ផ្សេង​ទៀត​ដូច​ជា​ធាត់​លើស​ទម្ងន់ ផឹកគ្រឿង​ស្រវឹង​ច្រើន និង​មិន​សូវ​ហាត់​ប្រាណ​ជា​ដើម ដែល​កត្តា​ទាំង​នេះ​សុទ្ធ​តែ​រួម​ចំណែក​បង្កើន​ហានិភ័យ​កើត​ជំងឺ​ទឹក​នោមផ្អែម​ប្រភេទ​ ២​។

ការ​ញ៉ាំ​​ស្ករ​ច្រើន​អាច​បង្កហានិភ័យ​ដោយ​ប្រយោល​ក្នុងការ​កើត​ជំងឺ​ទឹក​នោម​ផ្អែម ដោយសារ​តែ​ផល​ប៉ះពាល់​របស់​ Fructose ដែល​ជា​មូលេគុលស្ករ​មួយ​ប្រភេទ ទៅ​លើ​ថ្លើម​។ មូលេគុលនេះ​ជំរុញ​ឲ្យ​កើតមាន​ជំងឺ​ខ្លាញ់​រុំ​ថ្លើម និង​រលាក​ថ្លើម និង​ធ្វើ​ឲ្យ​មាន​បញ្ហា​ស៊ាំ​អាំងស៊ុយលីន​ផង​ដែរ​។ ផល​ប៉ះ​ពាល់ ទាំង​នេះ អាច​នាំ​ឲ្យ​​ថ្លើម​ផលិត​អាំងស៊ុយលីន​ខុស​ប្រក្រតី ដែល​ជា​ហេតុ​នាំ​ឲ្យ​យើង​ប្រឈម​នឹង​ជំងឺ​ទឹក​នោម​ផ្អែម​ប្រភេទ​ ២​។ ​

បង្ការ​ជំងឺទឹក​នោម​ផ្អែម​ប្រភេទ ២​

ការ​ញ៉ាំ​អាហារ ឬភេសជ្ជៈ​មាន​​ជាតិ​ស្ករ​បន្ថែម​ច្រើន​​អាច​នាំ​ឲ្យ​មាន​ហានិភ័យ​កាន់​តែ​ខ្ពស់ក្នុង​ការ​កើត​ជំងឺ​ទឹក​នោម​ផ្អែម​ប្រភេទ​ ២ ដោយ​ទំនង​ថា​ជាតិ​ស្ករ​បាន​បង្ក​ផល​ប៉ះពាល់​ជា​អវិជ្ជមាន​លើ​ថ្លើម និង​ធ្វើ​ឲ្យ​យើង​ប្រឈម​នឹង​បញ្ហា​ធាត់​។ អង្គការ​សុខ​ភាព​ពិភព​​លោក​ណែ​នាំ​ឲ្យ​យើងទទួល​កាឡូរី​ពី​អាហារ ឬភេសជ្ជៈ​មាន​ជាតិ​ស្ករ​បន្ថែមមិន​លើសពី​១០​​ភាគ​រយ​នៃ​កាឡូរី​សរុបប្រចាំ​ថ្ងៃ​។ ​​

ដូចគ្នា​ដែរ ការ​កម្រិត​ការញ៉ាំ​ជាតិ​ស្ករ​តែ​មួយ​មុខ​មិន​ទាន់​គ្រប់​គ្រាន់​តែ​ក្នុង​ការ​បង្ការ​ជំងឺ​ទឹក​នោម​ផ្អែម​ប្រភេទ​២ទេ​។ យើង​ត្រូវ​ញ៉ាំ​អាហារសម្បូរ​ដោយ​បន្លែ ផ្លែ​ឈើ គ្រាប់ធញ្ញជាតិ កាហ្វេមាន​ស្ករតិច ឬគ្មាន​ស្ករ​ និង​ញ៉ាំគ្រឿង​ស្រវឹង​ក្នុង​កម្រិត​តិច​តួច។ បន្ថែម​ពី​នេះ​ត្រូវ​រក្សា​ទម្ងន់​ខ្លួន​ឲ្យ​នៅ​កម្រិត​ល្អ កុំ​ឲ្យ​ធាត់​លើស​ទម្ងន់ និង​ហាត់ប្រាណ​ឲ្យបាន​ទៀង​ទាត់ដូច​ជា​ដើរ រត់ ជិះកង់ ឬហែល​ទឹក ​យ៉ាង​តិច​៣០​នាទី​ក្នុង​មួយ​​ថ្ងៃ​។

ប្រភព៖ healthline | medicalnewstoday អត្ថបទ៖ ទូច សុខា

អត្ថបទពេញនិយម
អត្ថបទថ្មី