របបអាហារសំខាន់ៗសម្រាប់កូនតូចចេះដើរតេះតះ ឱ្យខួរក្បាលឆ្លាតវៃ មិនងាយឈឺ
- 2018-10-11 06:06:16
- ចំនួនមតិ 0 | ចំនួនចែករំលែក 0
របបអាហារសំខាន់ៗសម្រាប់កូនតូចចេះដើរតេះតះ ឱ្យខួរក្បាលឆ្លាតវៃ មិនងាយឈឺ
ក្រៅពីទឹកដោះម្ដាយ កូនតូចក៏ត្រូវការចាំបាច់នូវរបបអាហារដែលមានសារធាតុចិញ្ចឹមគ្រប់គ្រាន់ដើម្បីបំប៉នរាងកាយ និងប្រាជ្ញាស្មារតី។ ហេតុនេះហើយ អ្នកម្ដាយត្រូវគិតគូរឱ្យបានល្អិតល្អន់ មុននឹងសម្រេចចិត្តផ្ដល់អាហារបន្ថែមទៅដល់កូនតូច ជាពិសេសកូនៗដែលទើបចេះដើរតេះតះ ព្រោះដំណាក់កាលនេះអាចឱ្យនាំកូនឈឺយ៉ាងងាយ បើមិនប្រុងប្រយ័ត្ន។
តាមការណែនាំរបស់គ្រូពេទ្យ ដើម្បីជំនួសឱ្យកូនតូចញ៉ាំថ្នាំវីតាមីនផ្ទាល់ អ្នកម្ដាយគួរតែជ្រើសរើសវិធីផ្ដល់សារធាតុវីតាមីនចម្រុះ ឬសារធាតុចិញ្ចឹមផ្សេងៗទៅកូនដោយប្រើរបបអាហារវិញ។
១. ជាតិដែក៖
ជាសារធាតុសំខាន់សម្រាប់ការលូតលាស់ផ្នែកខួរក្បាលរបស់ទារក។ យោងតាមការស្រាវជ្រាវជាច្រើនបានរកឃើញថា បរិមាណជាតិដែកនៅក្នុងទឹកដោះម្ដាយអាចមានចំនួនមិនច្រើនដូចក្នុងម្សៅទឹកដោះគោឡើយ។ យ៉ាងណាក៏ដោយ ការបំបៅដោះកូនសម្រាប់ប៉ុន្មានខែដំបូងគឺពិតជាអាចផ្ដល់បរិមាណជាតិដែកដល់ទារកបានគ្រប់គ្រាន់ រហូតដល់ពេលទារកអាចញ៉ាំអាហារបន្ថែមឬអាហាររឹងៗបាន។
ដូច្នេះដើម្បីបន្ថែមសារធាតុដែកដល់កូនឱ្យបានគ្រប់គ្រាន់ ឬសម្រាប់អ្នកម្ដាយដែលមិនអាចបន្តបំបៅដោះកូនបានយូរ គួរតែជ្រើសរើសម្សៅទឹកដោះគោណាដែលអាចមានសារធាតុចិញ្ចឹមច្រើនមុខ និងមានសុវត្ថិភាពសម្រាប់សុខភាពកូនតូចបាន និងកុំភ្លេចបន្ថែមលើការញ៉ាំបន្លែផ្លែឈើដូចជា ផ្លែបឺរ ដំឡូងដុត ផ្កាខាត់ណាខៀវ ពងមាន់ពងទា សណ្ដែកសៀង និងស្ពៃខៀវជាដើម។
ជាគោលការណ៍ ទារកចាប់ពី ៧ខែ ដល់១ខួប ត្រូវការជាតិដែកក្នុងបរិមាណ ១១ម.ក្រ ក្នុងមួយថ្ងៃ ហើយចាប់ពី ១ខួប ដល់៣ខួប ត្រូវការ ៧ម.ក្រ ក្នុងមួយថ្ងៃ។
២. កាល់ស្យូម
ជំនួយដល់ការលូតលាស់ឆ្អឹង និងជួយកូនតូចឱ្យមានឆ្អឹងរឹងមាំ ជាពិសេសសម្រាប់កូនដែលទើបចេះដើរតេះតះមិនឱ្យងាយបាក់ឆ្អឹង ពេលដើរដួល ឬធ្លាក់ពីកន្លែងណាមួយ។ ជាតិកាល់ស្យូមសម្បូរនៅក្នុងទឹកដោះគោ ប៉ុន្តែទារកអាយុក្រោម១ឆ្នាំ មិនគួរញ៉ាំទឹកដោះគោស្រស់ ឬក្រៅពីប្រភេទម្សៅទឹកដោះគោឡើយ។
ក្រៅពីនេះ ពេលកូនតូចលូតលាស់លើសពីអាយុ១ឆ្នាំហើយ អ្នកម្ដាយអាចបន្ថែមបន្លែមួយចំនួនទៅក្នុងរបបអាហារដែលជាប្រភពនៃជាតិកាល់ស្យូមដូចជា ត្រីសាល់ម៉ុន ទឹកក្រូចច្របាច់ តៅហ៊ូ ផ្កាខាត់ណាខៀវ ឬប៉េងប៉ោះ។
៣. វីតាមីន A, D, E និង K
វីតាមីន A ជួយភ្នែក និងការមើល ព្រមទាំងធ្វើឱ្យស្បែកមានសុខភាពល្អ។ ចំណែកវីតាមីន D សម្រួលដល់ការស្រូបយកជាតិកាល់ស្យូម និងការលូតលាស់របស់ឆ្អឹង។ វីតាមីន E ប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម ជំនួយការលូតលាស់របស់កោសិកា ការប្រព័ន្ធរំញោច រីឯវីតាមីន K ជួយដល់មុខងារកំណកឈាមឱ្យដំណើរការបានល្អ។
ក្រៅពីការបំបៅដោះម្ដាយ ការប្រើម្សៅទឹកដោះគោ និងទឹកដោះគោ (សម្រាប់កូនអាយុលើសពី១ឆ្នាំ) ដែលជាប្រភពនៃវីតាមីន A រួចហើយនោះ អ្នកម្ដាយក៏អាចជ្រើសរើសរបបអាហារដែលមានបន្លែដូចជា ការ៉ុត ដំឡូងជ្វា និងផ្កាខាត់ណាខៀវបានផងដែរ។ វីតាមីន D មាននៅក្នុងទឹកដោះគោស្រស់ ស៊ុតលឿង និងត្រី។ រីឯវីតាមីន E សម្បូរនៅក្នុងអាហារដូចជា ប្រេងបន្លែ និងគ្រាប់ធញ្ញជាតិ។ ចំណែកទឹកដោះគោស្រស់ បន្លែស្លឹក ប្រេងសណ្ដែកគឺជាប្រភពថាមពលនៃវីតាមីន K ។
៤. វីតាមីន C និង B
វីតាមីន C ជំនួយដល់ការស្រូបជាតិដែក និងជួយការពារជំងឺឡើងជាំលើរាងកាយ។ រីឯវីតាមីន B រួមជាមួយនឹងអាស៊ីតហ្វូលិក ជួយពង្រឹងប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ និងប្រព័ន្ធរំញោច ជួយឱ្យស្បែកមានសុខភាពល្អ និងចលនាសាច់ដុំ បង្កើនការលូតលាស់នៃកោសិកា និងសម្រួលការរំលាយអាហារក្នុងរាងកាយ។
ដូច្នេះដើម្បីផ្ដល់ឱ្យកូនតូចនូវវីតាមីន២មុខនេះបានគ្រប់គ្រាន់ អ្នកម្ដាយគួរបន្ថែមអាហារដូចជា ប៉េងប៉ោះ ស្ត្រូបឺរី ក្រូចឆ្មារ ត្រសក់ស្រូវ និងដំឡូងដែលជាប្រភពនៃវីតាមីនC។ ចំណែកអាស៊ីតហ្វូលិក មាននៅក្នុងបន្លែបៃតង គ្រាប់ធញ្ញជាតិ និងនំប៉័ង។ វីតាមីន B ត្រូវបានរកឃើញនៅក្នុងអង្ករសម្រូប ចេក សណ្ដែក ស៊ុត សាច់ក្រហម សាច់មាន់សាច់ទា និងត្រីជាដើម៕
ចុចអាន៖ អាហារតាមត្រីមាសនីមួយៗ អ្នកម្ដាយមិនគួររំលង បើចង់ឱ្យកូនកើតមកស្អាត ឆ្លាត គ្រប់លក្ខណៈ
ចុចអាន៖ ងាយៗជួយអ្នកម្តាយរកបានម្សៅដោះគោល្អបំផុតសម្រាប់កូនតូចសំណព្វចិត្ត