ប្រភេទអាហារ ៣យ៉ាងដែលអ្នកគួរញ៉ាំដើម្បីការពារជំងឺវង្វេងពេលចូលវ័យចាស់
- 2025-07-31 06:51:19
- ចំនួនមតិ 0 | ចំនួនចែករំលែក 0
ប្រភេទអាហារ ៣យ៉ាងដែលអ្នកគួរញ៉ាំដើម្បីការពារជំងឺវង្វេងពេលចូលវ័យចាស់
ញ៉ាំអ្វីដើម្បីរក្សាការចងចាំ?
នៅក្នុងជីវិតសម័យទំនើប នៅពេលដែលយើងប្រឈមមុខនឹងសម្ពាធ ភាពតានតឹង និងព័ត៌មានរាប់មិនអស់ជារៀងរាល់ថ្ងៃ។ ខួរក្បាលគឺជាតំបន់ដែលរងផលប៉ះពាល់យ៉ាងច្បាស់បំផុត។ មនុស្សជាច្រើនក្នុងវ័យ 30 ឆ្នាំរបស់ពួកគេបានត្អូញត្អែរអំពី "ការភ្លេចភ្លាំង" "ឬមានជម្ងឺវង្វេង" ហើយមានពេលខ្លះភ្លេចរឿងខ្លះៗដែលអ្នកចង់ធ្វើភ្លាមៗ អារម្មណ៍ប្រតិកម្មរបស់ដំណើរការខួរក្បាលកំពុងដើរយឺតជាងពីមុន។ នេះធ្វើឱ្យមនុស្សជាច្រើនយល់ច្រឡំថា ការចងចាំចាប់ផ្ដើមថយចុះនៅពេលចាស់ប៉ុណ្ណោះ។
ប៉ុន្តែតាមពិតទៅ ខួរក្បាលត្រូវយកចិត្តទុកដាក់ឱ្យបានឆាប់បំផុត ហើយវិធីសាមញ្ញបំផុតមួយគឺត្រូវចាប់ផ្តើមនៅតុអាហារ។ របបអាហារមានតុល្យភាពដែលសម្បូរទៅដោយសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម អាស៊ីតខ្លាញ់សំខាន់ៗ និងវីតាមីនត្រូវបានបង្ហាញថាអាចជួយឱ្យខួរក្បាលរក្សាភាពបត់បែន កាត់បន្ថយការខូចខាតកោសិកាសរសៃប្រសាទ និងការពារការថយចុះនៃការយល់ដឹង។
ហើយខាងក្រោមគឺជាអាហារបីប្រភេទដែលតែងតែផ្តល់អាទិភាពក្នុងការទិញជារៀងរាល់សប្តាហ៍ - មិនច្របូកច្របល់ មិនថ្លៃ - ប៉ុន្តែនាំមកនូវផលប៉ះពាល់ច្បាស់លាស់ក្នុងការធ្វើដំណើរដើម្បីការពារការចងចាំរបស់គ្រួសារទាំងមូល។
១. ផ្លែប៊ឺរី
ផ្លែឈើតូចស្អាតដូចជា ប៊្លូបឺរី ស្ត្របឺរី រ៉ាស្បប៊ឺរី... មិនត្រឹមតែទាក់ទាញភ្នែកប៉ុណ្ណោះទេ ថែមទាំងមានផ្ទុកនូវសមាសធាតុជាច្រើនទៀតផង។សារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មខ្លាំង។ ការសិក្សាបង្ហាញថាផ្លែឈើនេះមានសមត្ថភាពក្នុងការពន្យឺតដំណើរការនៃការចាស់នៃកោសិកាខួរក្បាល ធ្វើអោយប្រសើរឡើងនូវមុខងារនៃការយល់ដឹង និងគាំទ្រដល់ការចងចាំរយៈពេលវែង។
ជារឿយៗខ្ញុំទិញផ្លែបឺរីកកដើម្បីងាយស្រួលទុកដាក់ និងប្រើប្រាស់នៅពេលក្រោយ។ គ្រាន់តែញ៉ាំផ្លែប៊្លូបឺរីបន្តិចក្នុងទឹកក្រឡុកពេលព្រឹក ឬបន្ថែមទៅទឹកដោះគោជូរ ឬម្សៅស្រូវសាលី ដើម្បីទទួលបានម្ហូបឆ្ងាញ់ និងមានជីវជាតិ។ កូនៗរបស់ខ្ញុំជាពិសេសចូលចិត្តការ៉េមប៊្លូបឺរី "ផលិតនៅផ្ទះ" ដែលធ្វើពីទឹកដោះគោជូរ និងផ្លែឈើសុទ្ធ។
២.ត្រីសម្បូរខ្លាញ់អូមេហ្គា 3 និង8
ត្រីដូចជាត្រីសាម៉ុង ត្រីសាឌីន ត្រីធូណា និងត្រីម៉ាកែល សម្បូរទៅដោយអាស៊ីតខ្លាញ់អូមេហ្គា 3 ជាពិសេស DHA ដែលជាសមាសធាតុសំខាន់នៅក្នុងរចនាសម្ព័ន្ធនៃភ្នាសកោសិកាសរសៃប្រសាទ។ អូមេហ្គា-3 ដើរតួក្នុងការគាំទ្រការបញ្ជូនសញ្ញារវាងកោសិកាខួរក្បាល ខណៈពេលដែលកាត់បន្ថយការរលាក ដែលជាកត្តាចម្បងនៃជំងឺសរសៃប្រសាទដូចជាជំងឺភ្លេចភ្លាំង។
ត្រីសាម៉ុងដុត ត្រីស្បៃកាជាមួយខ្ញី ត្រីធូណាជាមួយទឹកជ្រលក់ប៉េងប៉ោះ... ជាមុខម្ហូបដែលខ្ញុំតែងតែរៀបចំរៀងរាល់សប្តាហ៍។ គ្រាន់តែអាហារត្រី 2-3 ដងក្នុងមួយសប្តាហ៍គឺគ្រប់គ្រាន់ដើម្បីផ្តល់បរិមាណចាំបាច់នៃអូមេហ្គា 3 សម្រាប់គ្រួសារទាំងមូល។ លើសពីនេះ បើប្រៀបធៀបទៅនឹងសាច់ក្រហម ត្រីខ្លាញ់ក៏ងាយរំលាយដែរ ហើយមិនបណ្តាលឱ្យមានអារម្មណ៍ធ្ងន់នៅក្នុងក្រពះនោះទេ។
៣. បន្លែស្លឹកបៃតង
បន្លែស្លឹកបៃតងគឺជាក្រុមអាហារសាមញ្ញ ប៉ុន្តែមានប្រសិទ្ធភាពខ្លាំងក្នុងការជួយដល់សុខភាពខួរក្បាល។ ស្ពៃខ្មៅ ខាត់ណា ស្ពៃខ្មៅ និង chicory មានផ្ទុកនូវវីតាមីន K ជាច្រើន lutein folate និង beta-carotene ដែលជាសារធាតុដែលអាចការពារកោសិកាសរសៃប្រសាទ និងប្រឆាំងនឹងអុកស៊ីតកម្មនៅក្នុងខួរក្បាល។ ជារឿយៗខ្ញុំកូរបន្លែជាមួយខ្ទឹមស ធ្វើសាឡាដ ឬគ្រាន់តែបន្ថែមវាទៅក្នុងស៊ុបប្រចាំថ្ងៃរបស់ខ្ញុំ។
បន្លែស្លឹកបៃតងក៏អាចលាយចូលទៅក្នុងទឹកផ្លែឈើផងដែរ ដែលមានទាំងភាពស្រស់ស្រាយ និងជួយបន្សុទ្ធរាងកាយ។ ការរក្សាទម្លាប់ទទួលទានបន្លែជារៀងរាល់ថ្ងៃមិនត្រឹមតែល្អសម្រាប់ការរំលាយអាហារប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែថែមទាំងជួយឱ្យខួរក្បាលដំណើរការកាន់តែមានប្រសិទ្ធភាពទៀតផង។
**ខាងក្រោមនេះជាមីនុយប្រចាំសប្តាហ៍ - សាមញ្ញ ប៉ុន្តែបង្កើនខួរក្បាលរបស់អ្នកការមានការចងចាំល្អ ជួយឲ្យអារម្មណ៍មិនមានការ ធុញ បំបាត់ស្ត្រេស គួរសាកល្បងប្តូររបៀបធ្វើម្ហូប៖
អាហារពេលព្រឹក៖ ម្សៅស្រូវសាលី លាយជាមួយទឹកដោះគោជូរ ផ្លែប៊ឺរី និង Walnut។
អាហារថ្ងៃត្រង់៖ ត្រីសាម៉ុងចៀនជាមួយសាឡាដ spinach និងប្រេងអូលីវ។
អាហារពេលល្ងាច៖ ស៊ុប Watercress ជាមួយសាច់គ្មានខ្លាញ់ បន្ថែមត្រីសាឌីនចំហុយជាមួយខ្ញី។
បន្ថែមពីលើអាហារ "សំខាន់" ទាំងបីដែលបានរៀបរាប់ខាងលើ អ្នកអាចព្យាយាមបន្ថែមជាមួយការទទួលទានគ្រាប់ធញ្ញជាតិ សណ្តែក គ្រាប់ធញ្ញជាតិ និងផ្លែឈើតាមរដូវផងដែរ។ ការញ៉ាំអាហារជាច្រើនមុខជួយចិញ្ចឹមមីក្រូជីវសាស្រ្តពោះវៀន ដែលជាកត្តាទាក់ទងយ៉ាងជិតស្និទ្ធទៅនឹងសុខភាពខួរក្បាល ដែលមនុស្សតិចតួចបានយកចិត្តទុកដាក់។
ដរាបណាអ្នកចាប់ផ្តើមដំបូង អត្ថប្រយោជន៍នឹងតាមអ្នកក្នុងរយៈពេលយូរ។ គួរចាំថាយើងមិនអាចផ្លាស់ប្តូរអាយុរបស់យើងបានទេ ប៉ុន្តែយើងអាចគ្រប់គ្រងរបបអាហារ បន្ថែមជាមួយអាហារដែលមានជីវជាតិល្អៗសម្រាប់សុខភាពទៅតាមវ័យរបស់យើងបាន នូវអ្វីដែលយើងញ៉ាំជារៀងរាល់ថ្ងៃ។
តាមរយៈការវិនិយោគពេលវេលាតិចតួចក្នុងការជ្រើសរើសអាហារដែលមានសុខភាពល្អ អ្នកកំពុងបង្កើតមូលដ្ឋានគ្រឹះដ៏រឹងមាំសម្រាប់ការចងចាំនាពេលអនាគតរបស់អ្នក និងគ្រួសាររបស់អ្នកពេលចាស់ទៅមិនឲ្យមានជម្ងឺភ្លេចភ្លាំង ឬវង្វេង៕