អាហារ ៥ មុខ​ដែល​អ្នក​មាន​ជាតិ​ខ្លាញ់​ក្នុង​ឈាម​ខ្ពស់​គួរ​ចៀសវាង

  • 2025-02-09 01:08:00
  • ចំនួនមតិ 0 | ចំនួនចែករំលែក 0

ការផ្លាស់ប្តូរសាមញ្ញមួយចំនួនចំពោះរបបអាហាររបស់អ្នកអាចជួយកាត់បន្ថយជាតិខ្លាញ់ក្នុងឈាម និងការពារហានិភ័យនៃជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង។

ខ្លាញ់ក្នុងឈាមខ្ពស់គឺនៅពេលដែលរាងកាយមានកូលេស្តេរ៉ុលច្រើនជាងការចាំបាច់ ដែលពេលនោះបញ្ហានឹងកើតឡើង។ កូលេស្តេរ៉ុលចាប់ផ្តើមឡើងលើជញ្ជាំងសរសៃឈាម បង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺបេះដូង និងបញ្ហាសុខភាពធ្ងន់ធ្ងរផ្សេងទៀត។

យោងតាមលោក Dr. Howard LeWine ជាគ្រូពេទ្យប្រចាំនៅមន្ទីរពេទ្យ Brigham and Women's Hospital ក្នុងទីក្រុង Boston និពន្ធនាយកផ្នែកវេជ្ជសាស្ត្រនៅ Harvard Health Publishing និងជានិពន្ធនាយកនៃ Harvard Men's Health Watch មិនមែនអាហារដែលមានកូលេស្តេរ៉ុលខ្ពស់ទាំងអស់សុទ្ធតែមានគ្រោះថ្នាក់នោះទេ។ ឧទាហរណ៍ ស៊ុតមានបរិមាណកូឡេស្តេរ៉ុលគួរសម ប៉ុន្តែស៊ុតមិនបង្កើនកម្រិតជាតិខ្លាញ់ក្នុងឈាមដូចខ្លាញ់ឆ្អែតទេ ហើយស៊ុតមានប្រូតេអ៊ីនខ្ពស់ និងសារធាតុចិញ្ចឹមផ្សេងៗទៀត។

១. អ្នកដែលមានជាតិខ្លាញ់ក្នុងឈាមខ្ពស់គួរកំណត់ការទទួលទានសាច់ក្រហម សាច់គោ សាច់ជ្រូក និងសាច់ចៀមច្រើនតែមានជាតិខ្លាញ់ឆ្អែតច្រើន។ សាច់ដូចជាសាច់ដី សាច់ច្របល់ សាច់ជ្រូក និងសាច់អាំង មានជាតិខ្លាញ់ខ្ពស់បំផុត។ នៅពេលដែលអ្នកមានជាតិខ្លាញ់ក្នុងឈាមខ្ពស់ អ្នកមិនចាំបាច់តមសាច់ទាំងស្រុងនោះទេ គ្រាន់តែមិនញ៉ាំវាញឹកញាប់ ហើយយកចិត្តទុកដាក់ក្នុងការអនុលោមតាមការកំណត់របបអាហារដែលបានណែនាំគឺ 100g/អាហារ ហើយញ៉ាំតែសាច់គ្មានខ្លាញ់ដូចជា សាច់ក្រក សាច់ក្រក tenderloin សាច់គោ។ កាន់តែប្រសើរ ជំនួសសាច់ដោយប្រូតេអ៊ីនដែលមានជាតិខ្លាញ់ឆ្អែត និងកូលេស្តេរ៉ុលទាប ដូចជាសាច់មាន់គ្មានស្បែក ឬសុដន់តួកគី ត្រី ឬសណ្តែក។

២. អាហារបំពង អាហារបំពងដូចជាស្លាបមាន់ បន្ទះឈីស mozzarella និងខ្ទឹមបារាំងចៀន គឺជាអាហារដែលមានមាតិកាកូលេស្តេរ៉ុល "គ្រោះថ្នាក់" បំផុត។ ការចៀនជ្រៅបង្កើនដង់ស៊ីតេថាមពល ឬមាតិកាកាឡូរីនៃអាហារ។ ប្រសិនបើអ្នកចូលចិត្តអាហារបំពង ប្រើម៉ាស៊ីនបំពងខ្យល់ ហើយបោះអាហាររបស់អ្នកក្នុងប្រេងអូលីវបន្តិច។ ឬអ្នកក៏អាចដុតអាហារដូចជាដំឡូង និងសាច់មាន់ក្នុងឡរហូតដល់ចានមានពណ៌មាស។

៣. សាច់កែច្នៃ សាច់ក្រក សាច់ក្រក និង bacon ប្រើការកាត់សាច់ក្រហមដែលមានជាតិខ្លាញ់បំផុត ដែលវាមានទំនោរទៅរកកូឡេស្តេរ៉ុលខ្ពស់ និងខ្លាញ់ឆ្អែត។ សាច់ក្រក និងសាច់ក្រកដែលផលិតពីទួរគី ឬសាច់មាន់ហាក់ដូចជាមានសុខភាពល្អជាង វាមានកូលេស្តេរ៉ុលទាបជាងសាច់ក្រហមបន្តិច ប៉ុន្តែនៅតែមានកូលេស្តេរ៉ុល។ ដូច្នេះ យកល្អគួរតែញ៉ាំម្តងម្កាល។

៤. បង្អែម ខូឃី នំខេក និងនំភីង ច្រើនតែផលិតឡើងជាមួយនឹងបរិមាណដ៏ច្រើននៃប៊ឺ និងខ្លីៗ (ខ្លាញ់រឹងដែលផលិតចេញពីប្រេងបន្លែដូចជាសណ្តែកសៀង ប្រេងគ្រាប់កប្បាស ឬហៅថាខ្លីៗ) ដែលធ្វើឱ្យវាមានមាតិកាកូឡេស្តេរ៉ុលខ្ពស់ណាស់។ អ្នកមិនចាំបាច់បោះបង់ចោលបង្អែមផ្អែមទាំងស្រុងនោះទេ គ្រាន់តែជំនួសគ្រឿងផ្សំមួយចំនួនសម្រាប់ផលិតផលដែលមានសុខភាពល្អ។ ពេលដុតនំ ប្រើផ្លែប៉ម ឬចេកជំនួសប៊ឺ ឬប្រើទឹកដោះគោជូរមានជាតិខ្លាញ់ទាប លាបជាមួយផ្លែប៊ឺរីសម្រាប់បង្អែម។

៥. ទឹកដោះគោមានជាតិខ្លាញ់ ខណៈពេលដែលទឹកដោះគោអាចជាប្រភពដ៏ល្អនៃជាតិកាល់ស្យូម និងវីតាមីន D ផលិតផលទឹកដោះគោដែលមានជាតិខ្លាញ់ខ្ពស់ដូចជាការ៉េម ឈីស និងទឹកដោះគោទាំងមូលអាចមានជាតិខ្លាញ់ឆ្អែតខ្ពស់។

ការទទួលទានអាហារទាំងនេះលើសកម្រិតអាចរួមចំណែកដល់កម្រិតកូឡេស្តេរ៉ុលអាក្រក់ខ្ពស់។ អ្នកដែលមានជាតិខ្លាញ់ក្នុងឈាមគួរប្តូរទៅជម្រើសទឹកដោះគោគ្មានជាតិខ្លាញ់តិច ឬគ្មានជាតិខ្លាញ់ ដែលអាចជួយរក្សាកម្រិតកូឡេស្តេរ៉ុលដែលមានសុខភាពល្អដោយមិនចាំបាច់លះបង់អាហារូបត្ថម្ភ។

ប្រភព៖ eatthis ប្រែ​សម្រួល៖ សិរីរត្នន៍

អត្ថបទពេញនិយម