ត្រយូងចេក មានអត្ថប្រយោជន៌ល្អដល់រាងកាយ ពិសេសមនុស្សស្រី

  • 2024-08-14 03:40:00
  • ចំនួនមតិ 0 | ចំនួនចែករំលែក 0

ត្រយូងចេកមិនត្រឹមតែប្រើជាអាហារប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែក៏ត្រូវបានគេចាត់ទុកជាឱសថផងដែរ ដែលជួយសម្រួលដល់សុខភាព។ តាមឱសថបុរាណ ត្រយូងចេកមានរសជាតិផ្អែម លក្ខណៈសម្បត្តិត្រជាក់ មានប្រសិទ្ធភាព ធ្វើឱ្យថ្លើមស្ងប់ និងបំបាត់ការជាប់គាំង បន្ទោរបង់... ចុកពោះញឹកញាប់ ក្អួតចង្អោរច្រើន...។

១. អត្ថប្រយោជន៌នៃត្រយូងចេកចំពោះសុខភាព

ត្រយូងចេកមានសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មជាច្រើន (ដូចជា quercein, catechins, saponins, tannins, phenols) សារធាតុរ៉ែ (ដូចជាកាល់ស្យូម ប៉ូតាស្យូម ម៉ាញេស្យូម ស័ង្កសី ទង់ដែង ជាតិដែក) និងប្រូតេអ៊ីនមួយចំនួនដែលល្អសម្រាប់រាងកាយ។ វាក៏មានជាតិខ្លាញ់ខ្ពស់ កាឡូរីទាប និងមានជាតិសរសៃខ្ពស់មិនរលាយ និងរលាយ។ ជាពិសេស ជាតិសរសៃរលាយនៅពេលចូលទៅក្នុងពោះវៀននឹងបង្កើតជាជែលដែលជួយកាត់បន្ថយជាតិស្ករក្នុងឈាម និងកូលេស្តេរ៉ុល។ ជាតិសរសៃមិនរលាយជួយឱ្យប្រព័ន្ធរំលាយអាហារដំណើរការរលូន និងផ្តល់នូវអារម្មណ៍ឆ្អែតបានយូរ។សារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មជួយការពាររាងកាយពីការវាយប្រហារដោយរ៉ាឌីកាល់សេរី ជួយការពារការវិវត្តនៃជំងឺ។

- ល្អសម្រាប់ការរំលាយអាហារ៖ ជាតិសរសៃជួយកែលម្អ microflora ពោះវៀន ជួយរំលាយអាហារបានរលូន និងការពារជំងឺជាច្រើនដែលទាក់ទងនឹងបំពង់រំលាយអាហារ។

- កាត់បន្ថយកូលេស្តេរ៉ុល និងជាតិស្ករក្នុងឈាម៖ សាកលវិទ្យាល័យ Delhi (ប្រទេសឥណ្ឌា) បានធ្វើការសិក្សាលើសត្វដើម្បីសាកល្បងឥទ្ធិពលនៃត្រយូងចេកចេកចំពោះសុខភាពរបស់ពួកគេ អ្នកស្រាវជ្រាវបានប្រើចំរាញ់ពីផ្កាចេក ហើយបានរកឃើញថាវាមានប្រសិទ្ធភាពកាត់បន្ថយកូឡេស្តេរ៉ុលក្នុងរាងកាយរបស់សត្វកណ្តុរ ដោយការពារការស្រូបយកកូឡេស្តេរ៉ុលក្នុងពោះវៀន។ បរិមាណដ៏ច្រើននៃជាតិសរសៃនៅក្នុងត្រយូងចេកក៏ជួយកម្រិតការស្រូបយកកូលេស្តេរ៉ុលផងដែរ។ លើសពីនេះទៀត ការស្រាវជ្រាវក៏បង្ហាញផងដែរថា សារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម quercetin និង catechins ដែលមាននៅក្នុងផ្កាចេក រួមចំណែកក្នុងការកាត់បន្ថយកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាមបន្ទាប់ពីអាហាររួច។

- ការពារបេះដូង៖ របបអាហារដែលមានជាតិប៉ូតាស្យូមច្រើននឹងរួមចំណែកដល់ការការពារសុខភាពបេះដូង។ ដូច្នោះហើយ ត្រយូងចេក គឺជាអាហារមួយក្នុងចំណោមអាហារសម្បូរប៉ូតាស្យូម។ ប៉ូតាស្យូមមានប្រសិទ្ធភាពកាត់បន្ថយបរិមាណអំបិលដែលប្រមូលផ្តុំក្នុងរាងកាយដោយហេតុនេះមានប្រសិទ្ធភាពក្នុងការរក្សាតុល្យភាពសម្ពាធឈាម។

- ល្អសម្រាប់សុខភាពស្ត្រី៖ ត្រយូងចេកនាំមកនូវអត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើនដល់សុខភាពស្ត្រី។ វាអាចជួយគ្រប់គ្រងអរម៉ូនក្នុងរាងកាយ ដោយហេតុនេះមានប្រសិទ្ធភាពក្នុងការកាត់បន្ថយរោគសញ្ញានៃការមករដូវ មិនទៀងទាត់ផងដែរ។ សម្រាប់ស្ត្រីក្រោយសម្រាល ផ្កាចេកជាអាហារដែលជួយបង្កើនការបញ្ចេញទឹកដោះ។ សារធាតុចិញ្ចឹមមួយចំនួននៅក្នុងផ្កាចេកជួយជំរុញដល់បំពង់ទឹកដោះក្នុងក្រពេញទឹកដោះរបស់ស្ត្រី ជំរុញការបញ្ចេញទឹកដោះ។ ផ្កាចេកផ្តល់ជាតិដែក កាល់ស្យូម ទង់ដែង និងសារធាតុចិញ្ចឹមជាច្រើនទៀតដែលមានប្រសិទ្ធភាពក្នុងការការពារសុខភាពស្បូន និងការពារការឆ្លងមេរោគ៕

អត្ថបទ៖ Tep Sovannmoly

អត្ថបទពេញនិយម