ផលប៉ះពាល់នៃអង្ករសំរូបខ្មៅ គួរយកចិត្តទុកដាក់ កុំឲ្យប៉ះពាល់ដល់សុខភាព

  • 2023-12-22 04:15:00
  • ចំនួនមតិ 0 | ចំនួនចែករំលែក 0

បន្ថែមពីលើអត្ថប្រយោជន៍សុខភាពដូចជាល្អសម្រាប់ការរំលាយអាហារ បេះដូង និងប្រព័ន្ធការពារ ផលប៉ះពាល់ដ៏គ្រោះថ្នាក់នៃអង្ករសំរូបខ្មៅក៏ជាអ្វីដែលអ្នកត្រូវយកចិត្តទុកដាក់ផងដែរ ដើម្បីជៀសវាងផលប៉ះពាល់អវិជ្ជមានដល់សុខភាពរបស់អ្នក។

អង្ករសំរូបខ្មៅ ជាអង្ករខ្មៅ កន្ទក់ ច្រើនប្រភេទ គ្មានសំបក សម្បូរសារធាតុចិញ្ចឹម ល្អសម្រាប់ការរំលាយអាហារ បេះដូង និងបង្កើនប្រព័ន្ធការពាររាងកាយ។ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ការប្រើប្រាស់អង្ករសំរូបខ្មៅក៏មានហានិភ័យដល់សុខភាពមួយចំនួនដែលអ្នកប្រហែលជាមិនដឹង។ ដូច្នេះតើអង្ករសំរូបខ្មៅមានផលប៉ះពាល់អ្វីខ្លះ? ខាងក្រោមនេះ គឺជាផលប៉ះពាល់មួយចំនួននៃអង្ករសំរូបខ្មៅ៖

១ តើអង្ករសំរូបខ្មៅជាអ្វី?

អង្ករសំរូបខ្មៅ ឬហៅម្យ៉ាងទៀតថា “អង្ករខ្មៅ” គឺជាប្រភេទគ្រាប់ធញ្ញជាតិខ្មៅ ដែលមានតម្លៃអាហារូបត្ថម្ភខ្ពស់ បើធៀបនឹងប្រភេទអង្ករផ្សេងទៀតនៅលើទីផ្សារ។ អង្ករសំរូបខ្មៅ គឺជាគ្រាប់ធញ្ញជាតិទាំងមូល មានន័យថា វាមិនមានសំបកខាងក្រៅ រក្សាសំបក ឬហៅថា កន្ទក់ ដែលជួយរក្សាសារធាតុសំខាន់ៗជាច្រើន។ ពណ៌ខ្មៅរបស់អង្ករសំរូបមិនមែនដោយសារសារធាតុបន្ថែមទេ ប៉ុន្តែដោយសារពណ៌ធម្មជាតិនៃកន្ទក់ និងសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម។ អង្ករសំរូបមានជាតិសរសៃច្រើន វីតាមីន B និងសារធាតុរ៉ែដូចជា ជាតិដែក ម៉ាញ៉េស្យូម និងស័ង្កសី។ ផ្តល់អត្ថប្រយោជន៍សុខភាពជាច្រើន រួមទាំងការគ្រប់គ្រងជាតិស្ករក្នុងឈាម ជំនួយការរំលាយអាហារ និងថាមពលយូរអង្វែង។

២ ផលប៉ះពាល់គ្រោះថ្នាក់នៃអង្ករសំរូបខ្មៅ

ថ្វីត្បិតតែសម្បូរទៅដោយសារធាតុចិញ្ចឹម និងផ្តល់អត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើនចំពោះសុខភាពក៏ដោយ ការទទួលទានអង្ករសំរូបក៏មានផលប៉ះពាល់ដល់សុខភាពដែលអាចបង្កគ្រោះថ្នាក់មួយចំនួនផងដែរ រួមមាន៖

  • ហើមពោះ ៖ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ការទទួលទានជាតិសរសៃច្រើនពីអង្ករសំរូប ក៏អាចបណ្តាលឱ្យហើមពោះ ឧស្ម័ន និងឈឺពោះផងដែរ។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ប្រសិនបើបរិមាណជាតិសរសៃច្រើន វាអាចនាំឱ្យហើមពោះ ដោយសារការកើនឡើងនៃផលិតកម្មឧស្ម័នអំឡុងពេលរំលាយអាហារ។ ការទទួលទានជាតិសរសៃច្រើនពេកអាចដាក់សម្ពាធ និងរំញោចខ្លាំងពេកលើពោះវៀន ដែលធ្វើឱ្យហើមពោះ និងឈឺពោះ។
  • មានផ្ទុកសារធាតុអាសេនិចច្រើន៖ ដូចអង្ករប្រភេទផ្សេងទៀតដែរ អង្ករសំរូបខ្មៅក៏មានសមត្ថភាពបំពុលដោយសារធាតុអាសេនិចពីដីផងដែរ។ អាសេនិចគឺជាលោហៈធ្ងន់ដែលកើតឡើងដោយធម្មជាតិនៅក្នុងបរិស្ថាន ហើយអាចមានផលប៉ះពាល់ដល់សុខភាព ប្រសិនបើប្រើប្រាស់ក្នុងកម្រិតខ្ពស់។ អាសេនិចអាចប៉ះពាល់ដល់ផ្នែកជាច្រើននៃរាងកាយ រួមទាំងថ្លើម តម្រងនោម បេះដូង ប្រព័ន្ធប្រសាទ ហើយអាចបណ្តាលឱ្យកើតមហារីក ប្រសិនបើទទួលទានក្នុងកម្រិតខ្ពស់ និងលើសម៉ោង។

  • មានផ្ទុកអាស៊ីត phytic៖ អង្ករសំរូបខ្មៅក៏មានផ្ទុកអាស៊ីត phytic ដែលជាសារធាតុដែលមានធម្មជាតិនៅក្នុងអាហាររុក្ខជាតិជាច្រើន ជាពិសេសនៅក្នុងគ្រាប់ធញ្ញជាតិ និងគ្រាប់។ អាស៊ីត Phytic អាចប៉ះពាល់ដល់ការស្រូបយកសារធាតុរ៉ែមួយចំនួនដូចជា កាល់ស្យូម ម៉ាញ៉េស្យូម ស័ង្កសី និងជាតិដែក។

៣ ផលប៉ះពាល់នៃអង្ករសំរូបខ្មៅប៉ះពាល់ដល់កម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាម

ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ការទទួលទានអង្ករសំរូបខ្មៅច្រើនជាងការចាំបាច់អាចនាំឱ្យប៉ះពាល់ដល់ផលិតភាព។ ការទទួលទានអង្ករសំរូបខ្មៅច្រើនពេកអាចបង្កើនកាឡូរី និងជាតិស្ករក្នុងឈាម ដែលប៉ះពាល់ដល់អ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែម ឬមានហានិភ័យខ្ពស់នៃជំងឺទឹកនោមផ្អែម។

៤ អាឡែស៊ី

ទោះបីជាកម្រក៏ដោយ មនុស្សមួយចំនួនអាចមានប្រតិកម្មអាលែហ្សីនៅពេលទទួលទានអង្ករសំរូប។ ប្រតិកម្មអាលែហ្សីមួយចំនួននៅពេលទទួលទានអង្ករសំរូបមានដូចជា៖ រមាស់ និងក្រហមនៃស្បែក ពិបាកដកដង្ហើម ចង្អោរ ក្អួត ឈឺពោះ រាគ...។

ប្រសិនបើមានសញ្ញាណាមួយនៃប្រតិកម្មអាលែហ្សី បន្ទាប់ពីទទួលទានអង្ករសំរូបខ្មៅ អ្នកគួរតែឈប់ប្រើវា ហើយពិគ្រោះជាមួយវេជ្ជបណ្ឌិតដើម្បីកំណត់ពីមូលហេតុនៃប្រតិកម្មអាលែហ្សី និងទទួលការព្យាបាលសមស្រប។

ប្រភព៖ emdep

អត្ថបទ៖ Tep Sovannmoly

អត្ថបទពេញនិយម