អត្ថប្រយោជន៍សុខភាពដ៏គួរឱ្យភ្ញាក់ផ្អើលទាំង ៧ របស់ផ្លែត្របែកមានឥទ្ធិពលច្រើនក្នុងការការពារ និងជួយព្យាបាលជំងឺមួយចំនួនយ៉ាងមានប្រសិទ្ធភាព
- 2025-06-05 07:32:21
- ចំនួនមតិ 0 | ចំនួនចែករំលែក 0
អត្ថប្រយោជន៍សុខភាពដ៏គួរឱ្យភ្ញាក់ផ្អើលទាំង ៧ របស់ផ្លែត្របែកមានឥទ្ធិពលច្រើនក្នុងការការពារ និងជួយព្យាបាលជំងឺមួយចំនួនយ៉ាងមានប្រសិទ្ធភាព
ផ្លែត្របែកជាផ្លែឈើសម្បូរជីវជាតិ ដែលជាប្រភពនៃវីតាមីន A និង C។ នៅក្នុងប្រទេសរបស់យើង ត្របែកដុះលូតលាស់ព្រៃនៅតាមតំបន់ភ្នំជាច្រើន ឬដាំនៅក្នុងសួនច្បារ និងជុំវិញផ្ទះសម្រាប់ផ្លែរបស់វា។ លើសពីនេះ ផ្នែកខ្លះនៃដើមត្របែកដូចជា ពន្លកខ្ចី ស្លឹកខ្ចី សំបកដើម និងសំបកដើមក៏ត្រូវបានគេប្រើជាថ្នាំផងដែរ។
ផ្លែត្របែកជាផ្លែឈើសម្បូរជីវជាតិ ជាប្រភពនៃវីតាមីន A និង C ដែលវីតាមីនភាគច្រើនប្រមូលផ្តុំនៅក្នុងសាច់ ស្បែកស្តើងនៃផ្លែ។ ផ្លែត្របែកអាចបរិភោគឆៅ យកមកធ្វើជាការ៉េម ឬទឹកផ្លែឈើក៏បាន។ ត្របែកជាប្រភពដ៏ល្អនៃវីតាមីន C ព្យាបាលស្បែក។ ក្រៅពីនេះ ត្របែកក៏មានឥទ្ធិពលជាច្រើនក្នុងការការពារ និងជួយព្យាបាលជំងឺមួយចំនួនបានយ៉ាងមានប្រសិទ្ធភាព។
អត្ថប្រយោជន៍សុខភាពដ៏អស្ចារ្យទាំង ៧ របស់ផ្លែត្របែក
១. ផ្លែត្របែកការពារជំងឺលើសឈាម៖ ការសិក្សាផ្នែកវេជ្ជសាស្ត្របង្ហាញថា ប្រសិនបើរាងកាយរបស់យើងទទួលទានអាហារដែលគ្មានជាតិសរសៃ វាងាយនឹងកើតជំងឺលើសឈាម ហើយអាហារដែលយើងទទួលទាននឹងប្រែក្លាយទៅជាជាតិស្ករយ៉ាងឆាប់រហ័ស។ ដោយសារតែផ្លែត្របែកមានជាតិសរសៃខ្ពស់ និងមានសន្ទស្សន៍ glycemic ទាប វាក៏មានឥទ្ធិពលក្នុងការបញ្ចុះសម្ពាធឈាមផងដែរ។ ផ្លែត្របែកជួយកាត់បន្ថយកូលេស្តេរ៉ុលក្នុងឈាម ការពារកុំឱ្យឈាមក្រាស់ បង្កើនចលនាឈាម ជួយឱ្យឈាមគេចផុតពី "ការកកស្ទះចរាចរណ៍" និងចរាចរក្នុងរាងកាយកាន់តែងាយស្រួល។
២. ផ្លែត្របែកជួយការពារជំងឺមហារីក៖ ការសិក្សាផ្នែកវេជ្ជសាស្រ្ដបានបង្ហាញថា ស្លឹកត្របែកអាចជួយការពារមហារីក។ ជាងនេះទៅទៀត ផ្លែត្របែកក៏មានផ្ទុកសារធាតុ lypocene ខ្ពស់ ដែលមានឥទ្ធិពលប្រឆាំងមហារីក។ ជាពិសេស សារធាតុ folate នៅក្នុងផ្លែត្របែកក៏ជួយការពារមហារីកក្រពះផងដែរ។
៣. ផ្លែត្របែកការពារជំងឺបេះដូង៖ ផ្លែត្របែក ជាពិសេសផ្លែត្របែកមានសារធាតុ Lycopene ច្រើនជាងផ្លែប៉េងប៉ោះ ២៦% ដែលអាចកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺបេះដូង។
៤. ញ៉ាំផ្លែត្របែកដើម្បីសម្រកទម្ងន់៖ ផ្លែត្របែកមានផ្ទុកជាតិខ្លាញ់តិចតួច ដូច្នេះការទទួលទានផ្លែត្របែកអាចជួយកាត់បន្ថយជាតិខ្លាញ់ និងធ្វើឱ្យរាងកាយស្លីមជាងមុន។ ជាពិសេស ផ្លែត្របែកក្រហម (ផ្លែត្របែក) មានផ្ទុកសារធាតុ Lycopene ច្រើនជាងផ្លែប៉េងប៉ោះ ដែលមិនត្រឹមតែជួយការពារជំងឺដែលទាក់ទងនឹងការធាត់ប៉ុណ្ណោះទេ ថែមទាំងជំងឺផ្សេងៗទៀតដូចជាជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី១ កាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង។
៥. ផ្លែត្របែកជួយការពារជំងឺទឹកនោមផ្អែម៖ យោងតាមការស្រាវជ្រាវរបស់អ្នកវិទ្យាសាស្ត្រឥណ្ឌា ស្លឹកត្របែក និងផ្លែឈើមានសមត្ថភាពកាត់បន្ថយកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាម។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ការទទួលទានផ្លែត្របែកទាំងមូលគឺមិនល្អសម្រាប់កម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាមរបស់អ្នកនោះទេ។ វិធីល្អបំផុតក្នុងការទទួលទានផ្លែត្របែកសម្រាប់ជំងឺទឹកនោមផ្អែមគឺ បកវាចេញ។
៦. ការទទួលទានផ្លែត្របែកជួយកាត់បន្ថយរោគសញ្ញាផ្តាសាយ៖ ទឹកត្របែកស្រស់មួយកែវអាចជួយអ្នកកាត់បន្ថយអាការផ្តាសាយដូចជា កាត់បន្ថយការក្អក បំបាត់ក្លិនមាត់ និងសម្អាតផ្លូវដង្ហើម ព្រោះផ្លែត្របែកមានប្រភពខ្ពស់នៃវីតាមីន C សារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម និងអេឡិចត្រូលីត...
៧. ការទទួលទានផ្លែត្របែកជួយកាត់បន្ថយការក្អក៖ ទឹកផ្លែត្របែក ឬស្លឹកត្របែកមានអត្ថប្រយោជន៍ច្រើនក្នុងការកាត់បន្ថយការក្អក ព្យាបាលជំងឺផ្តាសាយ ហើយថែមទាំងមានប្រសិទ្ធភាព "សម្អាត" ប្រព័ន្ធផ្លូវដង្ហើមផងដែរ។ សាច់ផ្លែត្របែកមានផ្ទុកនូវវីតាមីន និងជាតិដែកជាច្រើន ដែលជួយការពារជំងឺផ្តាសាយ និងការឆ្លងមេរោគ។