អត្ថប្រយោជន៍សុខភាពដ៏គួរឱ្យភ្ញាក់ផ្អើលទាំង ៧ របស់ផ្លែត្របែកមាន​ឥទ្ធិពល​ច្រើន​ក្នុង​ការ​ការពារ និង​ជួយ​ព្យាបាល​ជំងឺ​មួយ​ចំនួន​យ៉ាង​មាន​ប្រសិទ្ធភាព

  • 2025-06-05 07:32:21
  • ចំនួនមតិ 0 | ចំនួនចែករំលែក 0

ផ្លែត្របែកជាផ្លែឈើសម្បូរជីវជាតិ ដែលជាប្រភពនៃវីតាមីន A និង C។​ ​នៅក្នុងប្រទេសរបស់យើង ត្របែកដុះលូតលាស់ព្រៃនៅតាមតំបន់ភ្នំជាច្រើន ឬដាំនៅក្នុងសួនច្បារ និងជុំវិញផ្ទះសម្រាប់ផ្លែរបស់វា។ លើសពីនេះ ផ្នែកខ្លះនៃដើមត្របែកដូចជា ពន្លកខ្ចី ស្លឹកខ្ចី សំបកដើម និងសំបកដើមក៏ត្រូវបានគេប្រើជាថ្នាំផងដែរ។

ផ្លែត្របែកជាផ្លែឈើសម្បូរជីវជាតិ ជាប្រភពនៃវីតាមីន A និង C ដែលវីតាមីនភាគច្រើនប្រមូលផ្តុំនៅក្នុងសាច់ ស្បែកស្តើងនៃផ្លែ។ ផ្លែត្របែកអាចបរិភោគឆៅ យកមកធ្វើជាការ៉េម ឬទឹកផ្លែឈើក៏បាន។ ត្របែកជាប្រភពដ៏ល្អនៃវីតាមីន C ព្យាបាលស្បែក។​ ​ក្រៅ​ពី​នេះ ត្របែក​ក៏​មាន​ឥទ្ធិពល​ជា​ច្រើន​ក្នុង​ការ​ការពារ និង​ជួយ​ព្យាបាល​ជំងឺ​មួយ​ចំនួន​បាន​យ៉ាង​មាន​ប្រសិទ្ធភាព។

អត្ថប្រយោជន៍សុខភាពដ៏អស្ចារ្យទាំង ៧ របស់ផ្លែត្របែក

១. ផ្លែត្របែកការពារជំងឺលើសឈាម៖ ការសិក្សាផ្នែកវេជ្ជសាស្ត្របង្ហាញថា ប្រសិនបើរាងកាយរបស់យើងទទួលទានអាហារដែលគ្មានជាតិសរសៃ វាងាយនឹងកើតជំងឺលើសឈាម ហើយអាហារដែលយើងទទួលទាននឹងប្រែក្លាយទៅជាជាតិស្ករយ៉ាងឆាប់រហ័ស។ ដោយសារតែផ្លែត្របែកមានជាតិសរសៃខ្ពស់ និងមានសន្ទស្សន៍ glycemic ទាប វាក៏មានឥទ្ធិពលក្នុងការបញ្ចុះសម្ពាធឈាមផងដែរ។ ​ផ្លែត្របែកជួយកាត់បន្ថយកូលេស្តេរ៉ុលក្នុងឈាម ការពារកុំឱ្យឈាមក្រាស់ បង្កើនចលនាឈាម ជួយឱ្យឈាមគេចផុតពី "ការកកស្ទះចរាចរណ៍" និងចរាចរក្នុងរាងកាយកាន់តែងាយស្រួល។

២. ផ្លែត្របែកជួយការពារជំងឺមហារីក៖ ការ​សិក្សា​ផ្នែក​វេជ្ជសាស្រ្ដ​បាន​បង្ហាញ​ថា ស្លឹក​ត្របែក​អាច​ជួយ​ការពារ​មហារីក។ ​ជាងនេះទៅទៀត ផ្លែត្របែកក៏មានផ្ទុកសារធាតុ lypocene ខ្ពស់ ដែលមានឥទ្ធិពលប្រឆាំងមហារីក។ ជាពិសេស សារធាតុ folate នៅក្នុងផ្លែត្របែកក៏ជួយការពារមហារីកក្រពះផងដែរ។

៣. ផ្លែត្របែកការពារជំងឺបេះដូង៖ ផ្លែត្របែក ជាពិសេសផ្លែត្របែកមានសារធាតុ Lycopene ច្រើនជាងផ្លែប៉េងប៉ោះ ២៦% ដែលអាចកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺបេះដូង។

៤. ញ៉ាំផ្លែត្របែកដើម្បីសម្រកទម្ងន់៖ ផ្លែត្របែកមានផ្ទុកជាតិខ្លាញ់តិចតួច ដូច្នេះការទទួលទានផ្លែត្របែកអាចជួយកាត់បន្ថយជាតិខ្លាញ់ និងធ្វើឱ្យរាងកាយស្លីមជាងមុន។ ​ជាពិសេស ផ្លែត្របែកក្រហម (ផ្លែត្របែក) មានផ្ទុកសារធាតុ Lycopene ច្រើនជាងផ្លែប៉េងប៉ោះ ដែលមិនត្រឹមតែជួយការពារជំងឺដែលទាក់ទងនឹងការធាត់ប៉ុណ្ណោះទេ ថែមទាំងជំងឺផ្សេងៗទៀតដូចជាជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី១ កាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង។

៥. ផ្លែត្របែកជួយការពារជំងឺទឹកនោមផ្អែម៖ យោងតាមការស្រាវជ្រាវរបស់អ្នកវិទ្យាសាស្ត្រឥណ្ឌា ស្លឹកត្របែក និងផ្លែឈើមានសមត្ថភាពកាត់បន្ថយកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាម។ ​ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ការទទួលទានផ្លែត្របែកទាំងមូលគឺមិនល្អសម្រាប់កម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាមរបស់អ្នកនោះទេ។ វិធីល្អបំផុតក្នុងការទទួលទានផ្លែត្របែកសម្រាប់ជំងឺទឹកនោមផ្អែមគឺ បកវាចេញ។

៦. ការទទួលទានផ្លែត្របែកជួយកាត់បន្ថយរោគសញ្ញាផ្តាសាយ៖ ទឹកត្របែកស្រស់មួយកែវអាចជួយអ្នកកាត់បន្ថយអាការផ្តាសាយដូចជា កាត់បន្ថយការក្អក បំបាត់ក្លិនមាត់ និងសម្អាតផ្លូវដង្ហើម ព្រោះផ្លែត្របែកមានប្រភពខ្ពស់នៃវីតាមីន C សារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម និងអេឡិចត្រូលីត...

៧. ការទទួលទានផ្លែត្របែកជួយកាត់បន្ថយការក្អក៖ ទឹកផ្លែត្របែក ឬស្លឹកត្របែកមានអត្ថប្រយោជន៍ច្រើនក្នុងការកាត់បន្ថយការក្អក ព្យាបាលជំងឺផ្តាសាយ ហើយថែមទាំងមានប្រសិទ្ធភាព "សម្អាត" ប្រព័ន្ធផ្លូវដង្ហើមផងដែរ។ សាច់ផ្លែត្របែកមានផ្ទុកនូវវីតាមីន និងជាតិដែកជាច្រើន ដែលជួយការពារជំងឺផ្តាសាយ និងការឆ្លងមេរោគ។

ប្រភព៖ Kapook ប្រែ​សម្រួល៖ សិរីរត្នន៍

អត្ថបទពេញនិយម
អត្ថបទថ្មី