សញ្ញាបង្ហាញមួយចំនួនពីបញ្ហាសុខភាពថាអ្នកមិនទទួលបានប្រូតេអ៊ីនគ្រប់គ្រាន់
- 2025-08-15 07:23:14
- ចំនួនមតិ 0 | ចំនួនចែករំលែក 0
សញ្ញាបង្ហាញមួយចំនួនពីបញ្ហាសុខភាពថាអ្នកមិនទទួលបានប្រូតេអ៊ីនគ្រប់គ្រាន់
ការប្រមូលផ្ដុំនៃសញ្ញាដែលគួរឱ្យចាប់អារម្មណ៍បំផុតដែលថារាងកាយរបស់អ្នកទទួលបានប្រូតេអ៊ីនមិនគ្រប់គ្រាន់។
បញ្ហាស្បែក និងក្រចក Collagen, elastin, និង keratin គឺជាសមាសធាតុសំខាន់នៃក្រចក និងស្បែករបស់យើង។ អ្វីដែលអ្នកប្រហែលមិនដឹងនោះគឺសុទ្ធតែជាប្រូតេអ៊ីន។ ប្រសិនបើរាងកាយរបស់អ្នកមិនទទួលបានសារធាតុចិញ្ចឹមដ៏មានតម្លៃទាំងនេះគ្រប់គ្រាន់ទេនោះ វានឹងនាំឱ្យស្បែកស្ងួត និងប្រេះ ហើយឡើងកន្ទួលលើក្រចកដៃ។ មូលហេតុផ្សេងទៀតអាចស្ថិតនៅក្នុងផ្ទៃខាងក្រោយ ប៉ុន្តែរាងកាយរបស់អ្នកនឹងអរគុណចំពោះរបបអាហារគ្រប់គ្រាន់ និងមានតុល្យភាព។
ការផ្លាស់ប្តូរអារម្មណ៍ ខួរក្បាលរបស់យើងត្រូវការសារធាតុគីមីពិសេសហៅថា សារធាតុបញ្ជូនសរសៃប្រសាទ ដើម្បីបញ្ជូនព័ត៌មានរវាងកោសិកានៃរាងកាយរបស់យើង។ អាស៊ីតអាមីណូគឺជាបណ្តុំនៃសារធាតុបញ្ជូនសរសៃប្រសាទទាំងនេះ ដែលយើងដឹងថាជាមូលដ្ឋាននៃប្រូតេអ៊ីន។ វាងាយស្រួលយល់ថា មាតិកាប្រូតេអ៊ីនទាបនៅក្នុងរបបអាហាររបស់យើងអាចនាំឱ្យខ្វះការផលិតសារធាតុបញ្ជូនសរសៃប្រសាទទាំងនោះ ហើយវាអាចប៉ះពាល់អវិជ្ជមានដល់ការងារខួរក្បាលរបស់អ្នក បណ្តាលឱ្យធ្លាក់ទឹកចិត្ត ឬឆាប់ខឹង។
ហើម សញ្ញាទូទៅដែលបង្ហាញថារាងកាយរបស់អ្នកមិនទទួលបានប្រូតេអ៊ីនគ្រប់គ្រាន់គឺការហើម។ វាអាចលេចឡើងនៅលើជើង ជើង ដៃ ឬក្នុងពោះរបស់អ្នក។ យោងតាមអ្នកជំនាញ រោគសញ្ញាអាចនឹងវិវឌ្ឍនៅពេលដែលឈាមមានកម្រិតប្រូតេអ៊ីនទាប ដោយសារតែឈាមរត់ប្រូតេអ៊ីនរារាំងសារធាតុរាវមិនឱ្យប្រមូលផ្តុំនៅក្នុងជាលិការបស់អ្នក។ ជាថ្មីម្តងទៀត ហេតុផលជាច្រើនអាចដាក់នៅពីក្រោយវា ដូច្នេះប្រសិនបើរោគសញ្ញារបស់អ្នកមិនថយចុះ ត្រូវប្រាកដថាពិនិត្យវាជាមួយគ្រូពេទ្យរបស់អ្នក។
អស់កម្លាំង និងខ្សោយ ប្រសិនបើអ្នកញ៉ាំប្រូតេអ៊ីនតិចជាប្រចាំ ដែលរាងកាយអ្នកត្រូវការ អ្នកនឹងមានអារម្មណ៍ខ្សោយ ហើយអ្នកនឹងអស់កម្លាំងលឿន កម្លាំងរបស់អ្នកនឹងថយចុះ។ ទន្ទឹមនឹងនេះ ការរំលាយអាហាររបស់អ្នកក៏ថយចុះផងដែរ ហើយវានឹងពិបាកក្នុងការរក្សាតុល្យភាពរបស់អ្នក។ នៅក្នុងវេជ្ជសាស្ត្រ រោគសញ្ញានេះត្រូវបានគេហៅថា Hypoproteinemia ហើយវាជារឿងធម្មតាក្នុងចំណោមមនុស្សដែលទទួលរងពីជំងឺ anorexia និង bulimia និងនៅក្នុងប្រទេសនៃពិភពលោកទីបី។
ការបាត់បង់សាច់ដុំ ប្រូតេអ៊ីនគឺជាអាហារនៃសាច់ដុំរបស់យើង។ ការសិក្សាបង្ហាញយ៉ាងច្បាស់ថា មួយសប្តាហ៍ជាមួយនឹងប្រូតេអ៊ីនមិនគ្រប់គ្រាន់អាចបណ្តាលឱ្យមានការថយចុះគួរឱ្យកត់សម្គាល់នៃដំណើរការសាច់ដុំរបស់យើង ហើយយូរ ៗ ទៅវានាំឱ្យបាត់បង់ម៉ាសសាច់ដុំដោយផ្ទាល់។ គ្មានឆ្ងល់ទេ អ្នកផលិតអាហារបំប៉នផ្តល់នូវផលិតផលប្រូតេអ៊ីន ម្សៅ និងរបារជាច្រើនដែលមានទំហំ និងរសជាតិខុសៗគ្នា ពួកវាជាកត្តាចាំបាច់ជាពិសេសសម្រាប់អត្តពលិកដែលមានទម្លាប់ហាត់ប្រាណខ្លាំង។
ញាំំអាហារមិនទៀងទាត់ នេះប្រហែលជារោគសញ្ញាជាក់ស្តែងបំផុត។ ប្រសិនបើរាងកាយរបស់អ្នកមិនទទួលបានអ្វីដែលវាត្រូវការ ខួរក្បាលរបស់អ្នកនឹងបន្លឺកណ្តឹង៖ អ្នកឃ្លានហើយ។ ហើយត្រូវចាំថា ភាពអត់ឃ្លានអាចបង្ខំអ្នកឱ្យញ៉ាំអាហារសម្រន់ដែលងាយទៅដល់ដែលពោរពេញទៅដោយកាបូអ៊ីដ្រាត។ យោងតាមការសិក្សា ការញ៉ាំអាហារសម្បូរប្រូតេអ៊ីនជួយឱ្យអ្នកមានអារម្មណ៍ឆ្អែតពេញមួយថ្ងៃ។
ឧស្សាហ៍ឈឺ ការទទួលទានប្រូតេអ៊ីនក្នុងបរិមាណមិនគ្រប់គ្រាន់អាចធ្វើឱ្យសមត្ថភាពរាងកាយរបស់អ្នកចុះខ្សោយក្នុងការប្រយុទ្ធប្រឆាំងនឹងការឆ្លងជំងឺផ្តាសាយធម្មតាអាចនាំអ្នកទៅគ្រែរបស់អ្នក។ សម្រាប់ប្រព័ន្ធភាពស៊ាំរបស់យើង អាស៊ីតអាមីណូ ដែលជាបណ្តុំនៃប្រូតេអ៊ីន ដើរតួនាទីយ៉ាងសំខាន់ក្នុងការផលិតអង្គបដិប្រាណនៅក្នុងឈាមរបស់យើង ដែលប្រឆាំងនឹងបាក់តេរី និងមេរោគមិនត្រឹមតែប៉ុណ្ណោះទេប៉ុន្តែថែមទាំងប្រឆាំងនឹងជាតិពុលផងដែរ។ ដោយមានជំនួយពីប្រូតេអ៊ីន សារធាតុចិញ្ចឹមជាច្រើនអាចស្រូបយកបានល្អប្រសើរ ដែលនឹងជួយឱ្យយើងមានសុខភាពល្អ។
៏របួសមិនងាយជាសះស្បើយយឺត ការសិក្សាបង្ហាញថាការទទួលទានអាហារដែលមានជាតិប្រូតេអ៊ីនទាបអាចមានលទ្ធផលលើការស្តាររាងកាយរបស់យើងឡើងវិញ ការកោស និងការកាត់អាចចំណាយពេលយូរដើម្បីប្រសើរឡើង ហើយវាមិនមែនត្រឹមតែស្បែករបស់យើងប៉ុណ្ណោះដែលត្រូវបានប៉ះពាល់នោះទេ។ ការស្ពឹកស្រពន់ និងគ្រោះថ្នាក់ដែលទាក់ទងនឹងការធ្វើលំហាត់ប្រាណផ្សេងទៀត ហាក់ដូចជាជាសះស្បើយយឺតជាងផងដែរ។ ហេតុផលនៅពីក្រោយរោគសញ្ញាអាចជាការខ្វះខាតនៃ collagen ដែលរាងកាយរបស់យើងមិនអាចផលិតបានក្នុងបរិមាណដែលត្រូវការ។
កម្រិតកូឡេស្តេរ៉ុលខ្ពស់ ប្រសិនបើយើងគិតពីកូលេស្តេរ៉ុលខ្ពស់ រឿងដំបូងដែលលេចឡើងក្នុងក្បាលរបស់យើងគឺរបបអាហារដែលមានជាតិខ្លាញ់ពេក។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយនេះមិនមែនជាហេតុផលតែមួយគត់ដែលអាចកើតមាននោះទេ។ កម្រិតកូឡេស្តេរ៉ុលខ្ពស់អាចជាលទ្ធផលនៃអតុល្យភាពអ័រម៉ូន ការកើនឡើងនៃការរលាក និងរបបអាហារដែលមានជាតិស្ករខ្ពស់/កែច្នៃខ្ពស់។ កាបូអ៊ីដ្រាតចម្រាញ់កាន់តែច្រើន អាហារសម្រន់ដែលមានជាតិស្ករ និងទំនិញងាយស្រួលវេចខ្ចប់ដែលរាងកាយរបស់អ្នកទទួលបានជំនួសឱ្យប្រូតេអ៊ីនដ៏មានតម្លៃនោះ កម្រិតកូឡេស្តេរ៉ុលរបស់អ្នកនឹងកើនឡើងនៅលើមេឃ។ វាគឺដោយសារតែថ្លើមរបស់អ្នកដំណើរការជាតិខ្លាញ់តិចប្រកបដោយប្រសិទ្ធភាព។
ហានិភ័យខ្ពស់នៃការពុកឆ្អឹង ប្រូតេអ៊ីនមិនត្រឹមតែជួយដល់ការលូតលាស់សាច់ដុំរបស់យើងដែលមានសុខភាពល្អប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែថែមទាំងជួយរក្សាដង់ស៊ីតេ និងកម្លាំងនៃឆ្អឹងរបស់យើងផងដែរ។ ការទទួលទានប្រូតេអ៊ីនមិនគ្រប់គ្រាន់សម្រាប់រយៈពេលដ៏យូរគឺទាក់ទងដោយផ្ទាល់ជាមួយនឹងដង់ស៊ីតេរ៉ែនៃឆ្អឹងទាប ដែលបង្កើនហានិភ័យខ្ពស់នៃការបាក់ឆ្អឹង។ កុមារនិងស្ត្រីក្នុងរដូវក្រោយអស់រដូវគឺជាការប៉ះពាល់ខ្លាំងបំផុត។
ការគេងមិនលក់ ការគេងមិនលក់ និងបញ្ហាដំណេកអាចជាហេតុផលសម្រាប់កម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាមមិនស្ថិតស្ថេរ។ វាកើតឡើងនៅពេលដែលរាងកាយរបស់យើងផលិត serotonin តិច - ដែលត្រូវបានគេស្គាល់ថាជាអរម៉ូនសុភមង្គល និង cortisol ច្រើនទៀតដែលត្រូវបានគេហៅថា "អរម៉ូនស្ត្រេស" ផងដែរ។ ជាតិស្ករក្នុងឈាមរបស់យើងប្រែប្រួលពេញមួយកំឡុងពេលយើងគេង (ឬព្យាយាម)។ ការញ៉ាំអាហារសម្បូរប្រូតេអ៊ីនមុនពេលចូលគេងអាចគាំទ្រដល់ការផលិត serotonin ហើយផ្ទុយពីកាបូអ៊ីដ្រាត វាមានឥទ្ធិពលតិចតួចលើកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាម។
បញ្ហាបន្ទរបង់ ជឿឬមិនជឿ ការមានជាតិហ្គាស និងមានបញ្ហាក្នុងការទៅបង្គន់ក៏អាចផ្សារភ្ជាប់ទៅនឹងការទទួលទានអាស៊ីតអាមីណូទាបផងដែរ។ មុខងាររំលាយអាហារ និងការរំលាយអាហារមួយចំនួនត្រូវបានគ្រប់គ្រងដោយអាស៊ីតអាមីណូ។ ប្រសិនបើរាងកាយរបស់អ្នកមិនទទួលបានបរិមាណគ្រប់គ្រាន់ទេ អ្នកប្រហែលជានឹងទទួលរងនូវរោគសញ្ញាដ៏ឆ្គងទាំងនេះក្នុងពេលឆាប់ៗនេះ។ ដូចគ្នានេះផងដែរ ព្យាយាមបែងចែកកម្រិតប្រូតេអ៊ីនប្រចាំថ្ងៃរបស់អ្នកទៅជាផ្នែកតូចៗ ជាជាងការញ៉ាំទាំងអស់ក្នុងពេលតែមួយ។
វដ្តរដូវមិនទៀងទាត់ ស្ត្រីរាប់លាននាក់នៅទូទាំងពិភពលោកទទួលរងនូវវដ្តរដូវមិនទៀងទាត់ ដែលភាគច្រើននៃពួកគេប្រឆាំងនឹងភាពគ្មានកូនដោយសារតែជំងឺមួយហៅថា polycystic ovary syndrome (PCOS) ។ ក្រៅពីភាពធន់នឹងអាំងស៊ុយលីនធាត់ ឬជំងឺទឹកនោមផ្អែមជាមូលហេតុសំខាន់សម្រាប់វា។ របបអាហារប្រូតេអ៊ីនទាប និងកាបូអ៊ីដ្រាតខ្ពស់ រួមចំណែកដល់ភាពធន់នឹងអាំងស៊ុយលីន និងការឡើងទម្ងន់ ដែលរំខានដល់តុល្យភាពដ៏ផុយស្រួយនៃប្រព័ន្ធអ័រម៉ូនភេទស្រី និងរួមជាមួយនឹងវដ្តទៀងទាត់នោះ។
បញ្ហាផ្លូវភេទ ការសិក្សាថ្មីបាននិយាយថា កង្វះប្រូតេអ៊ីនក៏អាចនាំឱ្យបាត់បង់ចំណាប់អារម្មណ៍ផ្លូវភេទ ឬចំណង់ផ្លូវភេទផងដែរ។ នេះអាចជាលទ្ធផលនៃអារម្មណ៍ហត់នឿយ និងការប្រែប្រួលអវិជ្ជមាននៃអ័រម៉ូន។ នោះជាសញ្ញាមួយទៀតដែលត្រូវការការវិភាគឱ្យបានស៊ីជម្រៅ ហើយប្រសិនបើអ្នកជួបប្រទះនឹងជំងឺជាបន្តបន្ទាប់ សូមពិនិត្យវាជាមួយគ្រូពេទ្យរបស់អ្នក។
ជ្រុះសក់មិនធម្មតា ត្រឹមតែពីរបីសប្តាហ៍នៃការទទួលទានប្រូតេអ៊ីនតិចអាចបណ្តាលឱ្យសក់ស្តើង និងជ្រុះសក់ ដោយសាររាងកាយរបស់យើងនឹងបញ្ជូនប្រូតេអ៊ីនដែលមានកម្រិតទៅសរីរាង្គដែលត្រូវការបំផុត។ វាងាយមើលឃើញថា យើងអាចរស់នៅដោយគ្មានសក់ ប៉ុន្តែការខ្វះប្រូតេអ៊ីនអាចបណ្តាលឱ្យកោសិកាផ្សេងទៀតខូចខាតដល់ជីវិត។ ដូច្នេះប្រសិនបើអ្នកចង់បានសក់ក្រាស់ភ្លឺរលោង ត្រូវប្រាកដថាអ្នកកំពុងញ៉ាំអាហារមានតុល្យភាព។