អ្នកជំនាញបង្ហាញពី​ ការញ៉ាំស៊ុតជាវិធីល្អ បំផុតសម្រាប់មនុស្សចាស់ក្នុងដើម្បីបង្កើនសុខភាពល្អជាប្រចាំ

  • 2025-07-15 06:53:23
  • ចំនួនមតិ 0 | ចំនួនចែករំលែក 0

អ្នកជំនាញបង្ហាញពី​ ការញ៉ាំស៊ុតជាវិធីល្អ បំផុតសម្រាប់មនុស្សចាស់ក្នុងដើម្បីបង្កើនសុខភាពល្អជាប្រចាំ

វិធីល្អបំផុតក្នុងការទទួលទានស៊ុតសម្រាប់មនុស្សចាស់មិនត្រឹមតែជួយពង្រឹងសុខភាពប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែថែមទាំងជួយការពារជំងឺជាច្រើនទាក់ទងនឹងបេះដូង សម្ពាធឈាម និងការរំលាយអាហារផងដែរ។ យោងតាមអ្នកជំនាញអាហារូបត្ថម្ភ ការជ្រើសរើសវិធីរៀបចំ និងទទួលទានស៊ុតឱ្យបានត្រឹមត្រូវ នឹងនាំមកនូវអត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើនដល់មនុស្សចាស់។

១. អត្ថប្រយោជន៍នៃការទទួលទានស៊ុតទាំងមូល

ថ្វីបើស៊ុតពណ៌សស៊ុតត្រូវបានគេពេញចិត្តយូរមកហើយសម្រាប់ជាតិខ្លាញ់ទាប និងមាតិកាប្រូតេអ៊ីនខ្ពស់ ប៉ុន្តែមានភស្តុតាងវិទ្យាសាស្ត្រកាន់តែច្រើនឡើងដែលថាការញ៉ាំស៊ុតទាំងមូល (yolks និង whites) ផ្តល់នូវអត្ថប្រយោជន៍ពង្រឹងសាច់ដុំដ៏អស្ចារ្យ។

ការសិក្សាឆ្នាំ 2017 បានរកឃើញថា ការញ៉ាំស៊ុតទាំងមូលជំរុញការសំយោគប្រូតេអ៊ីនសាច់ដុំច្រើនជាងការញ៉ាំស៊ុតសតែម្នាក់ឯង ទោះបីជាទាំងពីរផ្តល់បរិមាណប្រូតេអ៊ីនដូចគ្នាក៏ដោយ។

នេះមានសារៈសំខាន់ជាពិសេសសម្រាប់មនុស្សចាស់ ដែលជារឿយៗបាត់បង់សាច់ដុំនៅពេលពួកគេចាស់។ ការបាត់បង់សាច់ដុំកើតឡើងក្នុងប្រហែល 5-13% នៃមនុស្សដែលមានអាយុចាប់ពី 60 ឆ្នាំឡើងទៅ កើនឡើងដល់ 50% ចំពោះអ្នកដែលមានអាយុលើសពី 80 ឆ្នាំ។

២. ហេតុអ្វីបានជាស៊ុតលឿងមានសារៈសំខាន់?

ផ្ទុយ​ពី​ជំនឿ​ចាស់​ដែល​ថា ស៊ុត​លឿង​មាន​គ្រោះថ្នាក់​ដល់​បេះដូង អ្នកជំនាញ Udeshi អះអាង​ថាស៊ុតលឿងមានផ្ទុកសារធាតុចិញ្ចឹមសំខាន់ៗជាច្រើន ដើម្បីគាំទ្រដល់ការកសាងសាច់ដុំ និងការស្តារឡើងវិញ។

៉ស៊ុត​ " ផ្តល់សារធាតុចិញ្ចឹមដូចជា៖

  • ខ្លាញ់ដែលមានសុខភាពល្អ៖ គាំទ្រដល់តុល្យភាពអរម៉ូន និងការស្រូបវីតាមីន។

  • កូលេស្តេរ៉ុល៖ ត្រូវការសម្រាប់ផលិតអ័រម៉ូនតេស្តូស្តេរ៉ូន ដែលជំរុញការលូតលាស់សាច់ដុំ។

  • វីតាមីន A, D, E, K: ជួយស្តារសាច់ដុំ គាំទ្រភាពស៊ាំ និងការរំលាយអាហារថាមពល។

  • កូលីននិងសេលេន៖ សំខាន់សម្រាប់ខួរក្បាល សរសៃប្រសាទ និងសមត្ថភាពប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម។

លើសពីនេះទៀត ស៊ុតទាំងមូលគឺជាប្រភពប្រូតេអ៊ីនពេញលេញ ដែលមានផ្ទុកអាស៊ីតអាមីណូសំខាន់ៗចំនួនប្រាំបួន។ ទោះបីជាស៊ុតសក៏មានផ្ទុកអាស៊ីតអាមីណូទាំងនេះដែរ ប៉ុន្តែសារធាតុនៅក្នុងស៊ុតមាន់ជួយឱ្យរាងកាយស្រូបយក និងប្រើប្រាស់ប្រូតេអ៊ីនបានល្អប្រសើរ ដោយបង្កើតលក្ខខណ្ឌល្អប្រសើរបំផុតសម្រាប់ការលូតលាស់សាច់ដុំ។

៣. វិធីល្អបំផុតក្នុងការទទួលទានស៊ុតសម្រាប់មនុស្សចាស់

ស៊ុតទាំងមូលមិនត្រឹមតែសម្រាប់អត្តពលិកប៉ុណ្ណោះទេ ពួកគេក៏ជាជម្រើសអាហារូបត្ថម្ភដ៏ល្អសម្រាប់មនុស្សចាស់ផងដែរ។ ការបន្ថែមស៊ុត 1-2 គ្រាប់ទៅក្នុងរបបអាហាររបស់អ្នកជារៀងរាល់ថ្ងៃអាចជួយបាន៖

  • ការពារការបាត់បង់សាច់ដុំ

  • បង្កើនកម្លាំងនិងភាពចល័ត

  • គាំទ្រដល់ការចងចាំ សន្លាក់ និងប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ

អ្នកជំនាញណែនាំថាស៊ុតមានជីវជាតិ និងសុវត្ថិភាពនៅពេលទទួលទានក្នុងកម្រិតមធ្យម។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ អ្នកដែលមានជំងឺមូលដ្ឋានគួរតែពិគ្រោះជាមួយវេជ្ជបណ្ឌិតមុនពេលផ្លាស់ប្តូររបបអាហាររបស់ពួកគេ។​​​​ ជំនួសឱ្យការបោះចោលស៊ុត មធ្យោបាយដ៏ល្អបំផុតក្នុងការទទួលទានស៊ុតសម្រាប់មនុស្សវ័យចំណាស់ គឺត្រូវប្រើស៊ុតទាំងមូលដើម្បីទទួលបានអត្ថប្រយោជន៍សុខភាពអតិបរមា។ ជាពិសេស ស៊ុតមានសារសំខាន់ក្នុងការថែរក្សាម៉ាសសាច់ដុំ ឆ្អឹងរឹងមាំ និងការពារភាពចាស់។

ប្រភព៖ Phunutoday ប្រែ​សម្រួល៖ សិរីរត្នន៍

អត្ថបទថ្មី