គន្លឹះក្នុងការផលិតទឹកលាងចានដោយខ្លួនឯងពីគ្រឿងផ្សំធម្មជាតិមាននៅផ្ទះទាំងសុវត្ថិភាព និងសន្សំសំចៃ

  • 2025-03-07 01:08:00
  • ចំនួនមតិ 0 | ចំនួនចែករំលែក 0

ទឹកលាងចានគឺជាផលិតផលដែលធ្លាប់ស្គាល់សម្រាប់គ្រួសារ។ វាជួយកម្ចាត់ស្នាមប្រឡាក់ខាញ់ អាហារដែលជាប់នៅលើផើង ខ្ទះ ចាន... ផលិតផលទឹកលាងចានភាគច្រើនដែលលក់នៅលើទីផ្សារមានផ្ទុកសារធាតុគីមី។ សារធាតុទាំងនេះអាចបង្កគ្រោះថ្នាក់ដល់ស្បែកដៃក្នុងរយៈពេលវែង ហើយក៏មិនប៉ះពាល់ដល់បរិស្ថានផងដែរ។ ​ជំនួសឱ្យការប្រើប្រាស់ផលិតផលឧស្សាហកម្ម អ្នកអាចធ្វើទឹកលាងចានដោយខ្លួនឯងទាំងស្រុងពីគ្រឿងផ្សំធម្មជាតិដែលមាននៅក្នុងផ្ទះរបស់អ្នក។

ប្រភេទទឹកលាងចានទាំងនេះនៅតែធានាបាននូវសមត្ថភាពសម្អាត និងមានភាពរួសរាយរាក់ទាក់ចំពោះអ្នកប្រើប្រាស់ និងបរិស្ថាន។

  • ទឹកលាងចានដែលធ្វើពីក្រូចឆ្មា ទឹកខ្មេះ និងអំបិល ក្រូចឆ្មាមានអាស៊ីតធម្មជាតិដែលជួយកម្ចាត់ស្នាមប្រឡាក់ខាញ់ និងសំណល់អាហារ។ ទឹកខ្មេះក៏មានអាស៊ីតដែលជួយសម្អាត សម្លាប់បាក់តេរី និងបំបាត់ក្លិន។ អំបិលជួយបង្កើនសមត្ថភាពសម្អាត និងសម្លាប់មេរោគ។អ្នកនឹងត្រូវការក្រូចឆ្មា 3-4 ពែង ទឹកខ្មេះពណ៌ស 1/2 ពែង អំបិលគ្រើម និងទឹកប្រហែល 500ml ។ ដំបូងត្រូវលាងទឹកក្រូចឆ្មាចេញ ដើម្បីកម្ចាត់ភាពកខ្វក់ចេញពីខាងក្រៅ។ បន្ទាប់មកកាត់ក្រូចឆ្មាជាចំណិតស្តើងៗ ដើម្បីឱ្យជាតិប្រេងសំខាន់ៗក្នុងក្រូចឆ្មាចេញ។ ដាក់ក្រូចឆ្មាចូលក្នុងឆ្នាំងជាមួយនឹងទឹក ទឹកខ្មេះ និងអំបិល។ ដាក់ឆ្នាំងនេះលើចង្ក្រានហើយដាំឱ្យពុះ។ បន្ថយកំដៅហើយចម្អិនប្រហែល 20 នាទីរហូតទាល់តែទឹកថយចុះហើយក្រាស់បន្តិចបន្ទាប់មកបិទចង្ក្រាន។ចាក់ល្បាយនេះតាម Sieve ដើម្បីច្រោះយកសំណល់ក្រូចឆ្មារចេញ។ ទុកទឹកឱ្យត្រជាក់ រួចដាក់ក្នុងដបមួយទុកក្នុងកន្លែងត្រជាក់ និងស្ងួតសម្រាប់ប្រើពេលក្រោយ។

  • ធ្វើទឹកលាងចានពីសំបកផ្លែឈើ និងស្ករត្នោត សំបកផ្លែឈើផ្សំជាមួយស្ករត្នោតដែលមានជាតិ fermented នឹងបង្កើតសមាសធាតុដែលមានប្រសិទ្ធិភាពសម្អាតដ៏មានឥទ្ធិពល ជួយកម្ចាត់ខាញ់ និងសម្លាប់បាក់តេរី។ ល្បាយនេះក៏មានក្លិនក្រអូបបែបធម្មជាតិ មិនបង្ករភាពមិនស្រួលដល់អ្នកប្រើប្រាស់។ ដើម្បីធ្វើទឹកលាងចាន អ្នកគួរប្រើសំបកផ្លែក្រូចដូចជា ក្រូច ក្រូចឆ្មា ក្រូចថ្លុង ឬប្រើសំបកម្នាស់។ លើសពីនេះទៀត អ្នកត្រូវរៀបចំស្ករត្នោត 1 ពែង (ប្រសិនបើអ្នកមិនមានវាទេ អ្នកអាចប្រើស្ករសជំនួសវិញបាន)។ លាងផ្លែឈើឱ្យស្អាត រួចកាត់ជាដុំតូចៗ។ យកសំបកផ្លែឈើដាក់ក្នុងពាងកែវ បន្ថែមស្ករ និងទឹក 500ml។ គ្របដណ្តប់ពាងហើយត្រាំរយៈពេល 2-3 សប្តាហ៍ដើម្បីឱ្យដំណោះស្រាយមានជាតិ ferment ធម្មជាតិ។ បន្ទាប់ពីរយៈពេលនេះ ត្រងទឹក ហើយចាក់ចូលទៅក្នុងដបសម្រាប់ប្រើប្រាស់។

  • ធ្វើទឹកលាងចានជាមួយសាប៊ូ តាំងពីបុរាណកាលមក មនុស្សបានស្គាល់ពីរបៀបប្រើសាប៊ូដុំ ដើម្បីសម្អាតរបស់របរប្រើប្រាស់ក្នុងផ្ទះ។ នេះគឺជាវត្ថុធាតុដើមធម្មជាតិ សុវត្ថិភាពសម្រាប់អ្នកប្រើប្រាស់ និងជាមិត្តភាពបរិស្ថាន។ អ្នកនឹងត្រូវការសាប៊ូ 10-15 ផ្លែ ទឹកស្អាត 1 លីត្រ និង baking soda 1 ស្លាបព្រា ដើម្បីផលិតទឹកលាងចានធម្មជាតិមួយបាច់។ លាងទឹកសាប៊ូ បកស្រទាប់ខាងក្រៅ យកគ្រាប់ចេញ ហើយទុកតែសាច់ដុំ។ ត្រាំសាប៊ូក្នុងទឹកប្រហែល ១២ ម៉ោង។ បន្ទាប់មកដាក់ទាំងគ្រាប់សាប៊ូ និងទឹកត្រាំចូលឆ្នាំង បើកចង្ក្រានហើយដាំឱ្យពុះ។ ពេលទឹកពុះបន្ថយភ្លើងហើយបន្តចម្អិនប្រហែល៤០នាទី។ បិទចង្ក្រានហើយទុកឱ្យល្បាយត្រជាក់ចុះ។ នៅពេលដែលល្បាយបានត្រជាក់, ត្រងវាតាមរយៈ Sieve បានដើម្បីឱ្យរាវ។ បន្ថែម baking soda ដើម្បីបង្កើនប្រសិទ្ធភាពសម្អាត។ ដាក់ល្បាយនេះចូលក្នុងដបដើម្បីប្រើបណ្តើរ។

  • កំណត់ចំណាំខ្លះនៅពេលប្រើទឹកលាងចានដែលផលិតនៅផ្ទះ ទឹកលាងចានធម្មជាតិនៅតែអាចប៉ះពាល់ដល់ដៃរបស់មនុស្សដែលមានស្បែកងាយប្រតិកម្មខ្លាំង។ ដូច្នេះ យកល្អគួរតែពាក់ស្រោមដៃពេលប្រើម្សៅសាប៊ូ រួមទាំងទឹកលាងចាន។

ទឹកលាងចានធម្មជាតិមិនមានសារធាតុរក្សាទុកទេ ដូច្នេះរាល់ពេលដែលអ្នកធ្វើ អ្នកគួរតែធ្វើវាក្នុងកម្រិតមធ្យមប៉ុណ្ណោះ។ ទុកទឹកលាងចាននៅកន្លែងត្រជាក់ ឆ្ងាយពីពន្លឺព្រះអាទិត្យដោយផ្ទាល់។ ទឹកលាងចានធម្មជាតិដែលទុកចោលយូរអាចខូចគុណភាព បង្កើតក្លិនមិនល្អ និងលែងមានប្រសិទ្ធភាពក្នុងការលាងសម្អាត។ ដើម្បីប្រើប្រាស់បានយូរ អ្នកអាចទុកផលិតផលដែលបានបញ្ចប់នៅក្នុងទូទឹកកក ប៉ុន្តែអ្នកត្រូវទុកវានៅក្នុងពាងបិទជិត ហើយដាក់ស្លាកឱ្យច្បាស់លាស់ ដើម្បីកុំឱ្យមានការភ័ន្តច្រឡំ។

ទឹកលាងចានធម្មជាតិមិនមានលក្ខណៈសម្បត្តិលាងសម្អាតខ្លាំង និងមានសមត្ថភាពសម្លាប់មេរោគទាបជាងផលិតផលឧស្សាហកម្ម។ ជាមួយនឹងចានដែលមានជាតិខាញ់ ឬផើង និងខ្ទះដែលទុកចោលយូរ ប្រសិទ្ធភាពនៃការលាងសម្អាតរបស់ទឹកលាងចានដែលផលិតនៅផ្ទះនឹងមិនខ្ពស់នោះទេ។ ក្នុងករណីនេះ អ្នកអាចប្រើទឹកក្តៅបន្ថែមទៀត ដើម្បីបង្កើនប្រសិទ្ធភាពសម្អាត។

ប្រភព៖ Phunutoday ប្រែ​សម្រួល៖ សិរីរត្នន៍

អត្ថបទពេញនិយម