អ្នកមានបញ្ហាសុខភាពមួយចំនួន មិនគួរទទួលទានតែបៃតង ដើម្បីកុំឱ្យប៉ះពាល់សុខភាព
- 2024-11-20 01:08:00
- ចំនួនមតិ 0 | ចំនួនចែករំលែក 0
អ្នកមានបញ្ហាសុខភាពមួយចំនួន មិនគួរទទួលទានតែបៃតង ដើម្បីកុំឱ្យប៉ះពាល់សុខភាព
អត្ថប្រយោជន៍នៃតែបៃតងមានច្រើន ប៉ុន្តែមិនមែនគ្រប់គ្នាសុទ្ធតែស័ក្តិសមសម្រាប់ការផឹកវានោះទេ។ មានអ្នកមិនគួរផឹកតែបៃតងជាប្រចាំ ក្រែងវាបង្កគ្រោះថ្នាក់ដល់សុខភាពធ្ងន់ធ្ងរ។
អត្ថប្រយោជន៍នៃការផឹកតែបៃតង
ការពារជំងឺមហារីក៖ សារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មនៅក្នុងតែបៃតងជួយឱ្យរាងកាយទប់ទល់នឹងការខូចខាតនៃរ៉ាឌីកាល់សេរី ដោយហេតុនេះរួមចំណែកការពារកោសិកាពីការបំផ្លាញនៃដុំសាច់សាហាវ។
ល្អសម្រាប់ប្រព័ន្ធសរសៃឈាមបេះដូង៖ ការផឹកតែបៃតងឱ្យបានត្រឹមត្រូវគឺល្អខ្លាំងណាស់សម្រាប់អ្នកដែលមានជំងឺបេះដូងព្រោះវាជួយកាត់បន្ថយបរិមាណកូលេស្តេរ៉ុលអាក្រក់នៅក្នុងខ្លួន។
ការពារការពុកធ្មេញ និងកាត់បន្ថយរង្វង់ខ្មៅជុំវិញភ្នែក៖ សារធាតុសកម្មនៅក្នុងតែបៃតងអាចរារាំងការលូតលាស់របស់បាក់តេរី ដូច្នេះឱសថនេះត្រូវបានគេប្រើប្រាស់យ៉ាងទូលំទូលាយនៅក្នុងថ្នាំដុសធ្មេញ។ ការផឹកតែបៃតងនឹងជួយការពារការពុកធ្មេញ និងក្លិនមាត់មិនល្អ។ ជាមួយនឹងសមត្ថភាពក្នុងការកំណត់ការរីកធំនៃសរសៃឈាមនៅក្រោមថង់ភ្នែក តែបៃតងក្លាយជាភេសជ្ជៈដ៏ល្អសម្រាប់ព្យាបាលរង្វង់ភ្នែកខ្មៅ។ មិនត្រឹមតែប៉ុណ្ណោះ បរិមាណជាតិកាហ្វេអ៊ីន និងតានីនក្នុងតែបៃតង ក៏ជួយកាត់បន្ថយបរិមាណទឹកនៅក្នុងជាលិកាផងដែរ ធ្វើឱ្យស្បែកជុំវិញភ្នែកមិនសូវងងឹត និងហើម។
ពង្រឹងភាពស៊ាំ និងបង្កើនសុខភាពឆ្អឹង៖ ហ្វ្លុយអូរីតក្នុងតែបៃតងជួយពង្រឹងប្រព័ន្ធឆ្អឹង។ ការផឹកតែបៃតងជារៀងរាល់ថ្ងៃក៏ធ្វើអោយប្រសើរឡើងនូវភាពធន់ និងភាពស៊ាំផងដែរ។
ធ្វើឱ្យស្បែកស្រស់ស្អាត៖ EGCG គឺជាសារធាតុសកម្មនៅក្នុងតែបៃតង ដែលមានប្រសិទ្ធិភាពក្នុងការរក្សាភាពយឺត និងការពារភាពចាស់នៃស្បែក។ ដូច្នេះហើយទើបការផឹកតែបៃតងគឺជាវិធីនាំមកនូវសម្រស់ធម្មជាតិដល់ស្បែកពីខាងក្នុងយ៉ាងជ្រៅ។
ការពារជំងឺភ្លេចភ្លាំង និងជំងឺផាកឃីនសុន៖ បន្ថែមពីលើសមត្ថភាពក្នុងការធ្វើឱ្យមុខងារខួរក្បាលប្រសើរឡើងជាបណ្ដោះអាសន្ន តែបៃតងក៏ជួយកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺភ្លេចភ្លាំង និងផាកឃីនសុន ព្រោះវាផ្ទុកនូវសារធាតុ catechin ។ មនុស្សគួរតែជៀសវាងការផឹកតែបៃតង
អ្នកដែលមានដំបៅក្រពះ៖ ជាតិកាហ្វេអ៊ីនក្នុងតែអាចជំរុញក្រពះឱ្យបញ្ចេញអាស៊ីត - ប៉ះពាល់ដល់ការជាសះស្បើយនៃផ្ទៃដំបៅ ធ្វើឱ្យស្ថានភាពកាន់តែធ្ងន់ធ្ងរ។ ជាងនេះទៅទៀត អ្នកដែលមានក្រពះត្រជាក់មិនគួរផឹកច្រើនពេកទេ វានឹងធ្វើឱ្យឈឺក្រពះ។
អ្នកដែលមានជំងឺសរសៃប្រសាទ ឬគេងមិនលក់៖ តែបៃតងមានផ្ទុកជាតិកាហ្វេអ៊ីនដែលមានឥទ្ធិពលរំញោចដល់សរសៃប្រសាទ។ ដូច្នេះហើយ ការផឹកតែអាចធ្វើឱ្យខួរក្បាលហួសកម្លាំង ធ្វើឱ្យគេងមិនលក់ ជាពិសេសបើស្រវឹងមុនពេលចូលគេង។
អ្នកដែលទល់លាមក៖ តែបៃតងមានផ្ទុកសារធាតុ catechin polyphenols ដែលមានឥទ្ធិពល astringent នៅលើ mucosa នៃបំពង់រំលាយអាហារ ធ្វើឱ្យលាមកស្ងួត បណ្តាលឱ្យទល់លាមក ឬកាន់តែអាក្រក់ទៅៗ។
អ្នកដែលមានជំងឺបេះដូង ឬលើសឈាម៖ ការផឹកតែខ្លាំងពេកនឹងបង្កើនបន្ទុកលើបេះដូង បង្កើនចង្វាក់បេះដូង និងបង្កើនសម្ពាធឈាម។ អ្នកដែលមានជំងឺក្រិនសរសៃឈាម៖ តែបៃតងមានសារធាតុសកម្មជីវសាស្រ្តជាច្រើនដូចជា ជាតិកាហ្វេអ៊ីន ធាហ្វីលីន ថេអូប្រូមីន... ដែលអាចបណ្តាលឱ្យស្ទះសរសៃឈាមខួរក្បាល ចរាចរឈាមយឺត និងជំរុញការបង្កើតកំណកឈាម។ វាក៏អាចបណ្តាលឱ្យមានការកន្ត្រាក់ systolic នៃសរសៃឈាមបេះដូង ដែលបណ្តាលឱ្យមានការ ischemia myocardial, angina, ញ័រទ្រូង, តឹងទ្រូង និង arrhythmia ។
មនុស្សស្លេកស្លាំង៖ អាស៊ីត Tannic ក្នុងតែបៃតងផ្សំជាមួយជាតិដែកក្នុងអាហារ រារាំងការស្រូបយកជាតិដែកទៅក្នុងភ្នាសរំអិលនៃពោះវៀន ដែលបណ្តាលឱ្យខ្វះជាតិដែក។ នេះអាចបណ្តាលឱ្យមានភាពស្លេកស្លាំង។ ដូច្នេះ អ្នកដែលមានជំងឺស្លេកស្លាំងគួរប្រយ័ត្នពេលផឹកតែបៃតង។ យកល្អកុំផឹក។
អ្នកដែលខ្វះជាតិកាល់ស្យូម ឬបាក់ឆ្អឹង៖ អាល់កាឡូអ៊ីតក្នុងតែអាចរារាំងការស្រូបយកជាតិកាល់ស្យូម ទន្ទឹមនឹងការជំរុញការបញ្ចេញជាតិកាល់ស្យូមក្នុងទឹកនោម ធ្វើឱ្យជាតិកាល់ស្យូមក្នុងរាងកាយកាន់តែតិចទៅៗ នាំឱ្យកង្វះជាតិកាល់ស្យូម និងពុកឆ្អឹងពិបាកនឹងស្តារឡើងវិញ។
អ្នកដែលមានគ្រុនក្តៅខ្លាំង៖ អ្នកជំងឺគ្រុនក្តៅគួរផឹកទឹកចម្រោះ។ សមាសធាតុ theophylline ក្នុងតែបង្កើនសីតុណ្ហភាពរាងកាយ ធ្វើឱ្យគ្រុនក្តៅកាន់តែអាក្រក់ ហើយថែមទាំងមានប្រសិទ្ធិភាព diuretic កាត់បន្ថយប្រសិទ្ធភាពបន្ថយគ្រុនក្តៅ។
ស្ត្រីអំឡុងពេលមករដូវ និងស្ត្រីក្រោយអស់រដូវ៖ ស្ត្រីក្នុងអំឡុងពេលនេះនឹងទទួលរងនូវភាពស្លេកស្លាំង ហើយមិនគួរផឹកតែបៃតងឡើយ។ លើសពីនេះ តែបៃតងត្រជាក់ ហើយប្រសិនបើទទួលទានក្នុងអំឡុងពេលមករដូវ វាអាចបណ្តាលឱ្យ ឬធ្វើឱ្យរោគសញ្ញាមុនពេលមករដូវកាន់តែអាក្រក់ទៅៗ។ ស្ត្រីអស់រដូវពេលខ្លះមានការញ័របេះដូង និងគេងមិនលក់។ ការផឹកតែច្រើនពេកនឹងធ្វើឱ្យរោគសញ្ញាទាំងនេះកាន់តែអាក្រក់ទៅៗ ដូច្នេះចូរផឹកតិច និងជៀសវាងតែខ្លាំង។
ស្ត្រីមានផ្ទៃពោះសម្រាលកូន និងបំបៅដោះកូន៖ កំហាប់ជាតិកាហ្វេអ៊ីនក្នុងតែខ្លាំងគឺខ្ពស់រហូតដល់ ១០% ដែលនឹងបង្កើនភាពញឹកញាប់នៃការនោម និងចង្វាក់បេះដូងរបស់ស្ត្រីមានផ្ទៃពោះ ខណៈពេលដែលបង្កើនការផ្ទុកនៅលើបេះដូង និងតម្រងនោម។ មានលទ្ធភាពខ្ពស់ក្នុងការបង្កឱ្យមានការពុលក្នុងការមានផ្ទៃពោះ ដូច្នេះការផឹកតែតិចគឺល្អជាង ។ ការផឹកតែច្រើនពេកមុនពេលសម្រាល ជាតិកាហ្វេអ៊ីននៅក្នុងតែនឹងធ្វើឱ្យមានការរំភើប និងគេងមិនលក់។ ស្ត្រីបំបៅដោះកូនមិនគួរផឹកតែច្រើនពេកទេ។ កំហាប់ខ្ពស់នៃអាស៊ីត tannic នៅក្នុងតែនាំឱ្យរារាំងការបំបៅកូនដោយទឹកដោះម្តាយមិនគ្រប់គ្រាន់។