ពេលទទួលទានស៊ុត ដាច់ខាតមិនត្រូវផ្សំវាជាមួយរបស់៣យ៉ាងនេះទេ ទោះឃ្លានប៉ុណ្ណាក៏ដោយ

  • 2024-06-24 03:00:00
  • ចំនួនមតិ 0 | ចំនួនចែករំលែក 0

ស៊ុតមាន់ជាអាហារដែលមានតម្លៃអាហារូបត្ថម្ភខ្ពស់។ ស៊ុតមានប្រូតេអ៊ីន ខ្លាញ់ គ្លុយកូស វីតាមីន និងសារធាតុរ៉ែ អង់ស៊ីម និងអរម៉ូនគ្រប់គ្រាន់។ សមាសធាតុអាហារូបត្ថម្ភនៃស៊ុតមានតុល្យភាពណាស់។ ស៊ុតមានតម្លៃថោក ងាយស្រួលរៀបចំ និងងាយស្រួលញ៉ាំ។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ចូរប្រយ័ត្នកុំផ្សំស៊ុតជាមួយរបស់ខាងក្រោមនេះ អាចប៉ះពាល់ដល់សុខភាព៖

១ កុំផ្សំស៊ុតជាមួយទឹកដោះគោ

មនុស្សជាច្រើនមានទម្លាប់ផឹកទឹកសណ្តែក ពេលញ៉ាំអូមេត ឬស៊ុតស្ងោរជាអាហារពេលព្រឹក។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ បម្រាមមួយនៅពេលផ្សំអាហារដែលមនុស្សតិចណាស់ដឹងគឺទឹកសណ្តែកជាមួយស៊ុត។ យោងតាមអ្នកជំនាញអាហារូបត្ថម្ភបានឲ្យដឹងថា ទឹកដោះគោសណ្តែកសៀងមានអង់ស៊ីម protidase ដែលរារាំងប្រូតេអ៊ីននៅក្នុងស៊ុតមាន់ រារាំងការរំលាយអាហារ បណ្តាលឱ្យហើមពោះ និងរំលាយអាហារ។ដូច្នេះបើប្រើទាំងទឹកសណ្តែក និងស៊ុត ត្រូវប្រើវាបំបែកតាមពេលវេលា។ លើសពីនេះ ទឹកសណ្តែកមានសារធាតុពិសេសមួយហៅថា trypsin ដែលនៅពេលផ្សំជាមួយប្រូតេអ៊ីននៅក្នុងស៊ុតពណ៌សនឹងនាំឱ្យកាត់បន្ថយតម្លៃអាហារូបត្ថម្ភ។ ប្រសិនបើអ្នកផ្សំស៊ុត និងទឹកសណ្តែកញឹកញាប់ពេក ទឹកដោះគោសណ្តែកអាចផលិតកោសិកា UT ដែលបង្កគ្រោះថ្នាក់ដល់សុខភាពរបស់អ្នក។

២ កុំផ្សំស៊ុតជាមួយស្ករស

ប្រូតេអ៊ីន និងអាស៊ីតអាមីណូនៅក្នុងស៊ុតនឹងមានប្រតិកម្មគីមីជាមួយសូដ្យូម fructosyl carboxylate ក្នុងជាតិស្ករ ហើយបង្កើតជាសារធាតុដែលពិបាកស្រូបចូលក្នុងរាងកាយ បង្កផលប៉ះពាល់ដល់សុខភាព។ ជាពិសេសនៅកន្លែងជាច្រើន គេតែងតែយកស្ករទៅចៀន បំពងពងមាន់ ឬចម្អិនស៊ុបពងទា។ ជាងនេះទៅទៀត ស៊ុតគឺជាអាហារសម្បូរជីវជាតិ ការបន្ថែមជាតិស្ករនឹងផ្ទុកលើសទម្ងន់ក្នុងបំពង់រំលាយអាហារ បង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺទឹកនោមផ្អែម និងជំងឺធាត់ ខណៈទាំងនេះសុទ្ធតែជាជំងឺដែលអាចធ្វើឲ្យកោសិកាមហារីកដំណើរការបាន។

៣ ពេលអ្នកញ៉ាំស៊ុតរួចភ្លាម កុំផឹកតែបៃតង

មានមនុស្សមួយចំនួនភាគច្រើនមានទម្លាប់ផឹកតែបៃតងបន្ទាប់ពីទទួលទានអាហាររួច។ ប៉ុន្តែប្រសិនបើអ្នកទើបតែញ៉ាំស៊ុតរួច អ្នកត្រូវកំណត់ការផឹកតែបៃតង ដោយទុកគម្លាតឲ្យបានយូរ ចាំផឹក ។ ដោយសារតែអាស៊ីត tannic នៅក្នុងស្លឹកតែនឹងរួមផ្សំជាមួយប្រូតេអ៊ីនក្នុងស៊ុតដើម្បីបង្កើតជាសមាសធាតុប្រូតេអ៊ីនអាស៊ីត tannic ដែលពន្យឺតសកម្មភាពនៃចលនាពោះវៀន ពន្យារពេលវេលានៃការផ្ទុកលាមកក្នុងពោះវៀន - មូលហេតុនៃការទល់លាមក បង្កើនហានិភ័យនៃការទល់លាមក។ សារធាតុដែលបង្កគ្រោះថ្នាក់ដល់រាងកាយ។

ក្រៅពីអាហារដែលបានរៀបរាប់ខាងលើ មនុស្សមិនគួរញ៉ាំស៊ុតជាមួយអាហារខាងក្រោមឡើយ៖

  • កុំញ៉ាំស៊ុតជាមួយខួរក្បាលជ្រូក៖ ព្រោះវានឹងបង្កើនកូឡេស្តេរ៉ុលក្នុងឈាម ជាពិសេសអ្នកដែលមានជំងឺលើសឈាមគួរតែចៀសវាង។

  • ហាមញ៉ាំស៊ុតជាមួយខ្ទឹមស៖ យោងតាមវេជ្ជ បាននិយាយថា ខ្ទឹមសដែលញ៉ាំជាមួយស៊ុតនឹងធ្វើឲ្យហើមពោះ និងមិនរំលាយអាហារ។ក្នុងករណីដែលអ្នកជំងឺឃ្លាន ការញ៉ាំនឹងធ្វើឱ្យវិលមុខ និងក្អួត។

  • កុំបរិភោគស៊ុតជាមួយផ្លែប៉េស៖ ដោយសារតែវាងាយនឹងពុលអាហារ វាអាចនាំឱ្យកើតជំងឺរលាកក្រពះស្រួចស្រាវ ដែលមានរោគសញ្ញាដូចជា ក្អួត ឈឺពោះ និងរាគ។

  • កុំបរិភោគស៊ុតជាមួយសាច់ទន្សាយ ឬសាច់ពពែ៖ ដោយសារតែសាច់ទន្សាយ និងសាច់ពពែមានរសជាតិផ្អែម ហើយត្រជាក់ ហើយប្រូតេអ៊ីននៅក្នុងស៊ុតក៏ត្រជាក់ផងដែរ។

ចំណាំនៅពេលញ៉ាំស៊ុត

  • កុំបរិភោគលើសពី 3 ស៊ុតក្នុងមួយថ្ងៃ៖ទោះបីជាវាជាអាហារឆ្ងាញ់ មានជីវជាតិ និងតម្លៃថោកក៏ដោយ ក៏អ្នកមិនគួរញ៉ាំស៊ុតលើសពី 3 ពងក្នុងមួយថ្ងៃដែរ។ នេះជាអ្វីដែលអ្នកគួរដឹងនៅពេលទទួលទានស៊ុត ដើម្បីកុំឱ្យប៉ះពាល់ដល់សុខភាព។

  • កុំបរិភោគស៊ុតឆ្អិនទុកចោលមួយយប់៖មនុស្សជាច្រើននៅតែយកស៊ុតស្ងោរទុកចោលមួយយប់មុនពេលញ៉ាំអាហារ ចំណុចនេះត្រូវយកមកពិចារណា។ជាពិសេសសម្រាប់ស៊ុតឆ្អិនទន់។មូលហេតុគឺដោយសារតែពេលស្ងោរស៊ុតឆៅ ស៊ុតឆៅនៅខាងក្នុងមានបរិយាកាសអំណោយផលសម្រាប់បាក់តេរីលូតលាស់។ ប្រភេទបាក់តេរីខ្លះបង្កើតនិងបំផ្លាញពងមាន់។ម្យ៉ាងវិញទៀត ប្រូតេអ៊ីនក្នុងស៊ុតពេលស្ងោររួចទុកចោលមួយយប់នឹងបាត់បង់សារធាតុចិញ្ចឹម។ ការញ៉ាំស៊ុតបែបនេះមិនមានជីវជាតិច្រើនទេ ហើយមានហានិភ័យដល់សុខភាព។

ប្រភព៖phunutoday

អត្ថបទ៖ Tep Sovannmoly