ខ្នុរជាផ្លែឈើដ៏ឆ្ងាញ់ ប៉ុន្តែអ្នកណាមិនគួរញ៉ាំវាខ្លះខ្លាចប៉ះពាល់ដល់សុខភាព?
- 2025-05-25 00:00:00
- ចំនួនមតិ 0 | ចំនួនចែករំលែក 0
ខ្នុរជាផ្លែឈើដ៏ឆ្ងាញ់ ប៉ុន្តែអ្នកណាមិនគួរញ៉ាំវាខ្លះខ្លាចប៉ះពាល់ដល់សុខភាព?
ខ្នុរជាផ្លែឈើដ៏ឆ្ងាញ់ ប៉ុន្តែអ្នកណាមិនគួរញ៉ាំវាខ្លះខ្លាចប៉ះពាល់ដល់សុខភាព?
ផ្នែកខ្នុរផ្អែម និងក្រអូប ប្រាកដជាធ្វើឱ្យមនុស្សជាច្រើនពិបាកបដិសេធ។ ទោះយ៉ាងណាក៏ដោយ មិនមែនគ្រប់គ្នាគួរទទួលទានផ្លែឈើនេះទេ។ ខ្នុរជាផ្លែឈើមួយប្រភេទមានក្លិនក្រអូបទាក់ទាញខ្លាំង។ ចម្រៀកខ្នុរទុំផ្អែមធ្វើឱ្យមនុស្សជាច្រើនចាប់អារម្មណ៍។
យោងតាមកាសែត Urban Economy ដែលដកស្រង់ព័ត៌មានពីក្រសួងកសិកម្មសហរដ្ឋអាមេរិក (USDA) សាច់ខ្នុរ 100 ក្រាមផ្តល់ 157 កាឡូរី 2.5 ក្រាមនៃជាតិសរសៃ 2.8 ក្រាមនៃប្រូតេអ៊ីន 1 ក្រាមនៃជាតិខ្លាញ់ និង 38 ក្រាមនៃកាបូអ៊ីដ្រាត។ ផ្លែខ្នុរផ្តល់ប្រូតេអ៊ីនច្រើនជាងផ្លែឈើដទៃទៀត។ លើសពីនេះ ផ្លែឈើនេះក៏មានផ្ទុកនូវវីតាមីន C វីតាមីន B6 ប៉ូតាស្យូម កាល់ស្យូម ជាតិដែក... ទាំងអស់នេះជាសារធាតុចិញ្ចឹមសំខាន់ៗសម្រាប់រាងកាយ។
ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ខ្នុរមិនមែនជាផ្លែឈើដែលគ្រប់គ្នាគួរទទួលទាននោះទេ។ អ្នកជំនាញផ្នែកអាហារូបត្ថម្ភ និងសុខភាពក៏ផ្តល់អនុសាសន៍លើករណីដែលខ្នុរមិនគួរបរិភោគដែរ។ ខាងក្រោមនេះជាករណីខ្លះដែលអ្នកមិនគួរញ៉ាំខ្នុរដែលអ្នកត្រូវយកចិត្តទុកដាក់។
អ្នកដែលមិនគួរទទួលទានផ្លែខ្នុរ៖
ចំណែកផ្លែខ្នុរមានរសជាតិផ្អែមជាង ព្រោះវាផ្ទុកស្ករច្រើន។ នេះគឺជាប្រភេទផ្លែឈើដែលមិនស័ក្តិសមសម្រាប់អ្នកដែលមានជំងឺទឹកនោមផ្អែម។ បរិមាណ fructose និងគ្លុយកូសនៅក្នុងផ្លែខ្នុរគឺខ្ពស់។ នេះនឹងធ្វើឱ្យជាតិស្ករក្នុងឈាមកើនឡើងយ៉ាងឆាប់រហ័សបន្ទាប់ពីបរិភោគ។ អ្នកកើតជំងឺទឹកនោមផ្អែមត្រូវគ្រប់គ្រងជាតិស្ករក្នុងឈាមឲ្យបានដិតដល់ ដោយយកចិត្តទុកដាក់រាល់អាហារប្រចាំថ្ងៃ។ ដូច្នេះ អ្នកមិនអាចញ៉ាំផ្លែឈើដែលមានជាតិស្ករច្រើនដូចជាខ្នុរឡើយ។ បើចង់ញ៉ាំខ្នុរ អ្នកជំងឺគួរញ៉ាំតែពីរបីកំណាត់ដើម្បីរីករាយ។ វាជាការល្អបំផុតក្នុងការពិគ្រោះជាមួយវេជ្ជបណ្ឌិតរបស់អ្នកសម្រាប់ការណែនាំលម្អិត។
អ្នកដែលមានជំងឺខ្លាញ់រុំថ្លើមក៏គួរកំណត់ការទទួលទានខ្នុរដែរ។ មូលហេតុគឺដោយសារផ្លែឈើនេះផ្តល់ជាតិស្ករ និងកាឡូរីច្រើន ដែលអាចបណ្តាលឱ្យខ្លាញ់កកកុញនៅក្នុងថ្លើម ធ្វើឱ្យស្ថានភាពជំងឺកាន់តែធ្ងន់ធ្ងរ។ អ្នកដែលមានថ្លើមខ្លាញ់គួរតែផ្តល់អាទិភាពក្នុងការជ្រើសរើសផ្លែឈើដែលមានជាតិស្ករទាបដូចជា ក្រូចថ្លុង និងផ្លែប៉ោម ដើម្បីជៀសវាងការធ្វើឱ្យជំងឺនេះកាន់តែធ្ងន់ធ្ងរ និងនាំទៅរកផលវិបាកដ៏គ្រោះថ្នាក់។
អ្នកដែលមានជំងឺតម្រងនោម៖ អ្នកដែលមានជំងឺតម្រងនោមក៏គួរកំណត់ការទទួលទានផ្លែខ្នុរដែរ ព្រោះផ្លែឈើនេះមានសារធាតុប៉ូតាស្យូមខ្ពស់។ មុខងារតម្រងនោមចុះខ្សោយ ដែលធ្វើឱ្យវាកាន់តែពិបាកក្នុងការដកប៉ូតាស្យូមលើសចេញពីរាងកាយ។ ប៉ូតាស្យូមលើសនៅក្នុងខ្លួននឹងធ្វើឱ្យរំខានដល់ចង្វាក់បេះដូង ប៉ះពាល់យ៉ាងធ្ងន់ធ្ងរដល់សុខភាព។
មនុស្សដែលមានកំដៅក្នុងខ្លួន, មុន៖ ខ្នុរជាផ្លែឈើដែលអាចបង្កឱ្យមានកម្តៅក្នុងខ្លួន ។ ដូច្នេះហើយ អ្នកដែលកើតរោគក្តៅក្នុងខ្លួន ក្តៅក្រហាយ កើតមុន និងទល់លាមក គួរចៀសវាងទទួលទានផ្លែខ្នុរ។
មនុស្សដែលកំពុងសម្រកទម្ងន់៖
ខ្នុរផ្តល់ជាតិសរសៃច្រើន បង្កើតអារម្មណ៍ឆ្អែតបានលឿន។ ទោះបីជាយ៉ាងណាក៏ដោយ វាក៏មានផ្ទុកកាឡូរី និងមានជាតិស្ករខ្ពស់ផងដែរ ដូច្នេះអ្នកដែលស្ថិតក្នុងដំណើរការនៃការសម្រកទម្ងន់ត្រូវកំណត់ការទទួលទានរបស់ពួកគេ។ ការទទួលទានផ្លែខ្នុរច្រើន អាចធ្វើឲ្យអ្នកឡើងទម្ងន់បានយ៉ាងងាយ។ យកល្អគួរតែជ្រើសរើសផ្លែឈើដែលមានកាឡូរីតិច ដូចជាផ្លែត្របែក និងផ្លែប៉ោម។
អ្នកគួរចៀសវាងការញ៉ាំខ្នុរពេលពោះទទេ
ព្រោះវាអាចធ្វើឱ្យហើមពោះ និងមិនរំលាយអាហារបាន ។ យកល្អគួរតែញ៉ាំខ្នុរ១ទៅ២ម៉ោងក្រោយញ៉ាំបាយ។ ខ្នុរផ្តល់កាឡូរីច្រើន ដូច្នេះកុំញ៉ាំច្រើនពេកដើម្បីចៀសវាងការឡើងទម្ងន់។ ជាពិសេស អ្នកដែលមានជំងឺរ៉ាំរ៉ៃ គួរទទួលទានតែខ្នុរប្រហែល ៣-៤ ផ្លែ/ថ្ងៃ។
ដូចដែលអាចមើលឃើញ ខ្នុរគឺជាផ្លែឈើដែលមានរសជាតិឈ្ងុយឆ្ងាញ់។ ទោះបីជាយ៉ាងណាក៏ដោយ មានមនុស្សមួយចំនួនដែលមិនគួរទទួលទានផ្លែឈើនេះ ដូចជា អ្នកដែលឧស្សាហ៍ឡើងកំដៅក្នុងខ្លួន, កើតមុនផ្អែម, អ្នកស្រកទម្ងន់, អ្នកកើតជំងឺតម្រងនោម, ខ្លាញ់រុំថ្លើម... ក្នុងករណីបែបនេះ យកល្អគួរតែនៅឱ្យឆ្ងាយពីផ្លែខ្នុរ។
ប្រសិនបើអ្នកនៅតែចូលចិត្តញ៉ាំផ្លែឈើនេះ អ្នកគួរតែញ៉ាំតែក្នុងបរិមាណតិចតួចប៉ុណ្ណោះ។ អ្នកគួរតែពិគ្រោះជាមួយវេជ្ជបណ្ឌិតរបស់អ្នកមុនពេលប្រើប្រាស់ ដើម្បីប្រាកដថាការទទួលទានផ្លែខ្នុរមិនបង្កផលប៉ះពាល់ដល់សុខភាពរបស់អ្នក។