ការញ៉ាំស៊ុតមានផលល្អ ឬមិនល្អចំពោះសុខភាពបែបណា?​

  • 2023-10-08 08:43:00
  • ចំនួនមតិ 0 | ចំនួនចែករំលែក 0

ស៊ុត​មាន​ផ្នែក​ស និង​លឿង​ ដែល​ផ្នែក​ទាំង​ពីរ​នេះ​មាន​សារជាតិ​ចិញ្ចឹម​ផ្សេងៗ​គ្នា តែ​មាន​សារសំខាន់​ដូច​គ្នា​ចំពោះ​រាង​កាយ​។ អ្នក​ខ្លះ​អាច​គិត​ថា​ញ៉ាំ​ស៊ុត​អាច​​ធ្វើ​ឲ្យ​ឡើង​កូលេស្តេរ៉ូល តែ​ការ​ពិត​វា​ជា​កូលេស្តេរ៉ូល​ល្អ​​ ដែល​​ជួយ​កម្ចាត់​កូលេស្តេរ៉ូល​អាក្រក់ ហើយ​ជួយ​ដល់​សុខ​ភាព​បេះ​ដូង​។

ជា​ទូ​ទៅ​ស៊ុត​ជា​អាហារ​ដែល​ល្អ មាន​តម្លៃ​ធូរ​ថ្លៃ ដែល​មាន​ជា​ប្រភព​ប្រូតេអ៊ីន និង​សារជាតិ​ចិញ្ចឹម​ច្រើន​។ យ៉ាង​ណា អ្នក​ខ្លះ​ក៏​ជឿ​ដែរ​ថា​ស៊ុត​ផ្នែក​ពណ៌​លឿង​អាច​ធ្វើ​ឲ្យ​យើង​ប្រឈម​នឹង​ជំងឺ​បេះដូង​? បើ​អីចឹង​តើ​ស៊ុត​មាន​គុណ​ប្រយោជន៍​ និង​ផល​ប៉ះពាល់​បែប​ណា?​

ហេតុ​អ្វី​អ្នក​ខ្លះ​គិត​ថា​ស៊ុត​អាច​មិន​ល្អ​ចំពោះ​សុខ​ភាព​?

ស៊ុត​មាន​ពីរ​ផ្នែក​សំខាន់​គឺ​ផ្នែក​ស និង​ផ្នែក​លឿង​។​ ផ្នែក​ស ភាគ​ច្រើន​ផ្ទុក​ប្រូតេអ៊ីន ហើយ​ផ្នែក​លឿង​សម្បូរ​ដោយសារ​ជាតិ​ចិញ្ចឹម​។

​មូល​ហេតុ​ចម្បង​ដែល​ពី​ដើម​ឡើយ​គេ​គិត​ថា​ស៊ុត​អាច​ប៉ះ​ពាល់​សុខ​ភាព​ក៏​ដោយសារ​តែ​ផ្នែក​លឿង​នៃ​ស៊ុត​សម្បូរ​ដោយ​កូលេស្តេរ៉ូល​។ ការ​សិក្សា​ជា​ច្រើន​បាន​ភ្ជាប់​កូលេស្តេរ៉ូល​ទៅ​នឹង​ជំងឺ​បេះដូង​។ កាល​ពី​ឆ្នាំ​១៩៦១ សមាគម​សុខ​ភាព​បេះ​ដូង​អាមេរិក​បាន​ណែ​នាំ​ឲ្យ​កម្រិត​ការ​ញ៉ាំ​អាហារ​មាន​កូលេស្តេរ៉ូល ព្រម​ជា​មួយ​នឹង​អង្គការ​សុខភាព​អន្តរជាតិ​ជា​ច្រើន​ទៀត​ក៏​ណែ​នាំ​ដូច​គ្នា​នេះ​ដែរ។​

ជា​ច្រើន​ទសវត្ស​​ក្រោយ​មក​ការ​ញ៉ាំ​ស៊ុត​ក៏​បាន​ធ្លាក់​ចុះ​យ៉ាង​ខ្លាំង​នៅ​លើ​ពិភព​លោក។ មនុស្ស​ជា​ច្រើន​បាន​ជ្រើស​រើស​ញាំ​ស៊ុត​ដែល​​គេ​ធ្វើ​ឡើង​​គ្មាន​កូលេស្តេរ៉ូល ដោយ​ជឿ​ថា​ជា​ជម្រើស​ល្អ​សម្រាប់​សុខ​ភាព​។​​​​​

កូលេស្តេរ៉ូល​នៅ​ក្នុង​ស៊ុត​

​ស៊ុត​មាន​កូលេស្តេរ៉ូល​ខ្ពស់ ដែល​កូលេស្តេរ៉ូល​នេះ​ស្ថិត​ក្នុង​កម្រិត​ស្តង់ដារ​របស់​របប​អាហារ​ជនជាតិ​អាមេរិក​កាំង​។ ស៊ុត​មួយ​ទម្ងន់​៥០​​ក្រាម​មាន​កូលេស្តេរ៉ូល​ប្រហែល២០៥​មិល្លីក្រាម​។ គិត​មក​ដល់​បច្ចុប្បន្ន​កម្រិត​កូលេស្តេរ៉ូល​ដែល​ណែ​នាំ​ឲ្យ​ញ៉ាំ​​មាន​៣០០​មិល្លីក្រាម​ក្នុង​មួយ​ថ្ងៃ​។ យ៉ាងណា មក​ទល់​នឹង​ពេល​បច្ចុប្បន្ន​នេះ អង្គការ​សុខភាព​​នៅ​តាម​ប្រទេស​ជាច្រើន​លែង​ណែ​នាំ​ឲ្យ​រឹតត្បិត​ការ​ញ៉ាំ​កូលេស្តេរ៉ូល​ដូច​ពេល​មុន​ទៀត​ដែរ​។

ជា​ការ​ពិត​ពេល​យើង​​ញ៉ាំ​ស៊ុត ឬ​អាហារ​សម្បូរ​កូលេស្តេរ៉ូល​ផ្សេង​ទៀត​ ថ្លើម​នឹង​បន្ថយ​ការ​ផលិត​កូលេស្តេរ៉ូល​ដែរ។ ជា​លទ្ធ​ផល​កូលេស្តេរ៉ូល​ក្នុង​ឈាម​របស់​យើង​អាច​នឹង​នៅ​ដដែល ឬ​កើន​ឡើង​តិច​តួច តែ​នៅ​រក្សា​កម្រិត​លំនឹង​រវាង​កូលេស្តេរ៉ូល​ល្អ និង​អាក្រក់​ដដែល​។ កូលេស្តេរ៉ូល​​ គឺ​ជា​សារធាតុ​ចាំ​បាច់​សម្រាប់​ភ្នាស​កោសិកា​ក្នុង​រាង​កាយ​ដែល​មាន​សារសំខាន់​សម្រាប់​ការ​រស់​រាន​មាន​ជីវិត​។

ស៊ុត​បង្កើន​ហានិភ័យ​ជំងឺ​បេះ​ដូង?​

ការ​សិក្សា​មួយ​ចំនួន​បាន​រក​ឃើញ​ថា​ការ​ញ៉ាំ​ស៊ុត​មួយ​ ឬ​ពីរ​គ្រាប់​ក្នុង​មួយ​ថ្ងៃ​មិន​បាន​ធ្វើ​ឲ្យ​មាន​ការ​ប្រែ​ប្រួល​កម្រិត​កូលេស្តេរ៉ូល​ក្នុង​រាង​កាយ​នោះ​ទេ ហើយ​ក៏​មិន​បង្ក​ហានិភ័យ​កើត​ជំងឺ​បេះ​ដូង​ដែរ។ ដូច​គ្នា​ដែរ​ការ​ញ៉ាំ​ស៊ុត​ក្នុង​កម្រិត​នេះ​ក៏​មិន​បង្ក​ឲ្យ​មាន​កូលេស្តេរ៉ូល​អាក្រក់ ឬ​ឡើង​ជាតិ​ខ្លាញ់​លើ​អ្នក​មាន​បញ្ហា​លើស​ទម្ងន់ ឬ​អ្នក​ត្រៀម​កើត​ជំងឺ​ទឹកនោម​ផ្អែម​នោះ​ដែរ។

ជា​មួយ​គ្នា​នេះ​ដែរ មាន​ការសិក្សា​ដោយ​ប្រើ​វិធី​សាស្រ្ត​អង្កេត​លើ​មនុស្ស​ជាង​២៦​ម៉ឺន​នាក់ ក៏​មិន​បាន​រក​ឃើញ​ទេ​ថា​ការ​ញ៉ាំ​ស៊ុត​មាន​ទំនាក់​ទំនង​នឹង​ជំងឺ​បេះ​ដូង ឬ​បញ្ហា​គ្រោះ​ថ្នាក់​សរសៃ​ឈាម​ខួរ​ក្បាល​នោះ​ដែរ​។

ប្រភព៖ healthline ប្រែសម្រួល៖ សុខា

អត្ថបទពេញនិយម