ចិតសំបកផ្លែឈើ និង បន្លែ ៨ មុខនេះចេញមុនញ៉ាំ ដូចបោះលុយចោលអ៊ីចឹង
- 2019-06-24 06:30:00
- ចំនួនមតិ 0 | ចំនួនចែករំលែក 0
ចិតសំបកផ្លែឈើ និង បន្លែ ៨ មុខនេះចេញមុនញ៉ាំ ដូចបោះលុយចោលអ៊ីចឹង
មានផ្លែឈើ និងបន្លែជាច្រើនដែលផ្ដល់វីតាមីន និងជាតិរ៉ែដែលមានសារប្រយោជន៍ជាច្រើនចំពោះរាងកាយ។ តែមនុស្សភាគច្រើនមិនបានដឹងថាពួកគេបានបំផ្លាញសារជាតិមានប្រយោជន៍ទាំងអស់នោះចោលដោយមិនដឹងខ្លួនដោយការចិតសម្បកចេញមុនពេលញ៉ាំ។ តើផ្លែឈើ និងបន្លែអ្វីខ្លះដែលអ្នកគួរតែញ៉ាំទាំងសម្បក?
១. ត្របែក
ត្របែកជាផ្លែឈើដែលមានវីតាមីន C ខ្ពស់ ហើយសំបករបស់វាគឺជាប្រភពនៃវីតាមីនល្អៗជាច្រើន។ អ៊ីចឹងហើយបើសិនជាអ្នកញ៉ាំផ្លែឈើ១មុខនេះ ហើយចិតសំបកចេញ វាប្រៀបដូចជាអ្នកកំពុងតែចិតវីតាមីនល្អៗចោលហើយ។
២. ការ៉ុត
ការ៉ុតមានផ្ទុកសារធាតុ beta carotene ខ្ពស់។ វានឹងមានសំបកក្រាស់បើសិនជាវាមានទំហំធំ បើសំបកក្រាស់ពេកនោះវាក៏ពិបាកក្នុងការញ៉ាំទាំងសំបកដែរ។ តែបើសិនជាវាជាការ៉ុតតូចៗ ហើយមានសំបកស្ដើងៗ អ្នកអាចញ៉ាំវាទាំងសំបកបាន។
៣. ប៉េងប៉ោះ
មុខម្ហូបខ្លះតម្រូវឲ្យចិតសំបកប៉េងប៉ោះចេញ។ មិនថាអ្នកញ៉ាំទាំងស្រស់ ឬ ឆ្អិនទេ តែមិនត្រូវចិតសំបកចេញទេ ព្រោះសំបកវាពោរពេញដោយវីតាមីន C, beta carotene និង lycopene ជាពិសេសនៅពេលដែលវាទុំ វានឹងសម្បូរដោយជាតិ lycopene។ បើមិនញ៉ាំទាំងសំបក ពិតជាគួរឲ្យស្ដាយណាស់។
៤. សារី
មនុស្សមិនតិចទេដែលចូលចិត្តញ៉ាំសារីចិតសំបក។ តែអ្នកមិនដឹងទេថាសំបករបស់វាមានវីតាមីន C ច្រើនណាស់ ហើយក៏មានសារធាតុប្រឆាំងនឹងជំងឺមហារីកដែរ ថែមទាំងជួយកាត់បន្ថយកូលេស្តេរ៉ុលក្នុងរាងកាយបានទៀតផង។ ដូចនេះហើយ ពេលក្រោយបើសិនជាអ្នកញ៉ាំវា គួរតែកាត់វាជាដុំតូចៗហើយញ៉ាំទាំងសំបកតែម្ដងទៅ។
៥. ប៉ោម
វាផ្លែឈើដែលមនុស្សចូលចិត្តញ៉ាំហើយចិតសំបកចេញច្រើនជាងគេបំផុត។ ដោយសារតែពួកគេមិនចូលចិត្តសំបករបស់វា ឬដោយសារតែសំបករបស់វាមិនល្អ។ មិនត្រឹមតែបាត់បង់សារធាតុសំខាន់ ការចិត្តសំបករបស់ប៉ោមចេញ ធ្វើឲ្យផ្លែឈើមួយមុខនេះឆាប់ខូច និងខ្មៅលឿន និងបាត់បង់វីតាមីនសំខាន់ៗជាច្រើន ដែលជួយព្យាបាលជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង ។ វីតាមីន C និង tri-purpura ជួយការពារការកើតជំងឺមហារីកបានដែរ។
៦. ត្រប់វែង
សំបកត្រប់វែងសម្បូរទៅដោយសារធាតុម៉្យាងដែលត្រូវបានគេហៅថា nasunin ដែលជួយការពារបេះដូង។ សារធាតុនេះនៅតែមានក្នុងសំបកវា ទោះបីជាចម្អិនឆ្អិនហើយក៏ដោយ ដូចនេះហើយបើអ្នកបកសំបកវាចេញមុនពេលញ៉ាំ នោះអ្នកនឹងធ្វើឲ្យបាត់បង់អាហារូបត្ថម្ភក៏សំខាន់។
៧. ត្រសក់
មនុស្សច្រើនណាស់ចូលចិត្តចិតសំបកត្រសក់ចោល។ ការពិតទៅសំបកត្រសក់មានជាតិសរសៃខ្ពស់ណាស់ ដែលជួយដល់ប្រព័ន្ធរំលាយអាហារឲ្យដំណើរការល្អ និងអាចការពារ ការទល់លាមក និងជំងឺមហារីកពោះវៀនធំផងដែរ។
៨. ដំឡូងបារាំង
ដំឡូងបារាំងរាប់ពាន់ផ្លែត្រូវបានចិត្តសំបកចេញ។ តែអ្នកដឹងទេថាការចិតសំបកដំឡូងចោលប្រៀបដូចជា បោះចោលជាតិប៉ូតាស្យូម និងជាតិដែកចោលអ៊ីចឹង។ ពេលក្រោយបើសិនជាដំឡូងនោះមានសភាពស្រស់ស្អាតគួរតែញ៉ាំទាំងសំបកទាំងអស់ទៅទើបល្អ៕
ចុចអាន៖ អាហារ ៥ មុខដែលអ្នកមិនគួរលាងទឹកមុនពេលចម្អិន